ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

Kremaste kocke s jagodama


 U potrazi sam za  novim receptima s jagodama, svake godine ista priča.
Budući da se moji bave uzgojem jagoda, ima ih toliko da ne znam kud  s njima.
Rolade, torte, bellini, sorbetto, čak sam i marmeladu radila....danas je na red došao  Lili vanili.
Vrlo brz, osvježavajući  i jednostavan kolač, iako ću kao i inače improvizirati.....
Bacam se na posao.....

Sastojci za biskvit
3 bjelanjka
3 žlice šećera
3 žlice brašna

Žele od jagoda
500 gr jagoda
5 žlica šećera
puding od vanilije

Krema
3 žumanjka
5 žlica šećera
2 dcl mlijeka
puding od vanilije
40 gr maslaca
2 dcl  slatkog vrhnja
2 lista želatine

U snijeg od bjelanjaka postepeno dodati šećer,
a brašno umutiti kuhačom. Peći 10tak minuta na 200 stupnjeva.
Pustiti da se ohladi.

Štapnim mikserom napraviti pire od jagoda, nekoliko žlica pirea ostaviti u zdjelici, ostatak zagrijati,pa
napraviti puding po uputama na vrećici,žele preliti preko biskvita.

Za kremu je potrebno žumanjke, šećer, mlijeko i prašak za puding skuhati na pari, kad se ohladi dodati maslac, i tučeno slatko vrhnje, na kraju dodati otopljenu želatinu.
Preliti preko želea od jagoda i pustit da se ohladi. Ukrasiti jagodama i komadićima bijele čokolade.
Ako volite čvršće kreme dodajte još jedan list želatine.
I još nešto, obećajem da moj sljedeći desert neće imati nikakve veze s jagodama.

četvrtak, 26. svibnja 2011.

Strawberry fields

                                                              








Ovo je post bez recepta.
Samo slike, a slike govore više od riječi!

srijeda, 25. svibnja 2011.

Čokoladne košarice punjene čokoladnom kremom i trešnjama

              



za košarice
papirnate košarice za muffins
100 gr tamne čokolade

za kremu
100 gr čokolade
1 dcl vrhnja
100gr mascarponea
dvije žlice maraskina


čokoladu otopiti na bain-marie
papirnate košarice složiti na pladanj, po tri komada
otopnjenom čokoladom premazati košarice min 2 puta,
između svakog sloja, staviti u frižider da se stegne.

za čokoladnu kremu potrebno je umutiti vrhnje i sjedinit i ga s mascarpone-om,
na kraju dodati otopljenu čokoladu.
Kremu ohladiti, napuniti slastičarsku vrećicu, pa kremu istisnuti u košarice,
ukrasiti trešnjama, i jagodama!

ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

Najbolja torta-krem torta s jagodama

Bilo je samo pitanje vremena kad ću napraviti ovu tortu.Opet.
Radim je svako proljeće barem tri puta,i  to je moja najdraža torta.
Sjećam se kad sam prvi put vidjela taj recept u časopisu Dobar tek, prekrasna a
recept toliko kompliciran da sam više puta odustajala...
Koliko se sjećam,  prvi put  je  tortu napravila moja prijateljica, kojoj
sam posudila časopis, i kad sam probala fetu, sve je bilo jasno.
Zasukla sam rukave i krenula u avanturu.



                             

za biskvit potrebno je

3  jaja
60  gr sitnog šećera
70  gr brašna
50  gr neoguljenih, mljevenih badema
vanilija, cimet, korica limuna
40  gr maslaca

žutanjke miješati s šećerom i maslacem, dodati cimet, koricu, vaniliju i brašno,
na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

na masnom papiru nacrtati kružnice veličine  kalupa torte,
trebali biste dobiti 3-5 kora (za standardan kalup).
Smjesu raspodjeliti na papire i špatulom razmazati.
Peći na 200 stupnjeva 5-10 min, dok se rub zatamni.
odvojiti od papira, i pustiti da se ohlade.


za kremu potrebno je

200  gr ABC sira
300  gr Mascarpone-a
3  žutanjka
100  gr sitnog šećera
malo ruma
5  dcl slatkog vrhnja
želatina 6 listova
+300 gr jagoda (nasjeckati na listiće)


želatinu pripremite po uputama na vrećici.
u zdjeli izmješajte žutanjke i šećer, dodajte abc sir,  mascarpone i rum.
vrhnje umutiti ( ne smije biti previše čvrsto)
u smjesu sa sirevima dodajte,malo po malo vrhnje  i na kraju želatinu.

kalup za tortu obložite masnim papirom, najprije dno a onda i obruč.
na dno stavite jedan list biskvit i nakapajte ga rumom i namažite kremom,
na kremu posložite jagode, pa stavite drugi list, malo pritisnite da se ispune sve eventualne praznine.
List premažite kremom i posložite jagode....tako slažite dok ne postošite sve sastojke.
Zadnji list samo tanko premažite kremom i poravnajte.
Stavite u hladnjak na hlađenje preko noći.
Ujutro lagano odvojite od obruča i "ogulite" masni papir.
Ukrasite po želji!!

i da, cijelu zimu sam isprobavala razne torte, biskvite, kreme.....

ali ova torta je i dalje za mene br. 1

nek vam je u slast

utorak, 17. svibnja 2011.

Lassi od jagoda

Nastavljam guštati u jagodama.
Lassi je osvježavajući napitak podrijetlom iz Indije.
Radi se od mlijeka ili/i jogurta, voća i po želji šećera ili meda, uz dodatak začina.
ja sam odabrala jednostavniju varijantu, jednako osvježavajuću


potrebno je
300gr jagoda
2,5 dcl tekućeg jogurta
žlica meda ili šećera
kockice leda ili ledena voda

štapnim mikserom ispasirati jagode,
dodati jogurt, med, vodu i miksati dok se sve ne sjedini

uliti u čaše i uživati

subota, 14. svibnja 2011.

krema od griza s jagodama

Jedva sam čekala da se jagode zacrvene,ma jedva sam čekala proljeće...
i baš je brzo stiglo, i jagode su brzo postale one prave, crvene, sočne,mirisne....
Takav je i ovaj recept, brz, sočan..


sastojci
0,5l mlijeka
80 gr griza
mrva soli,mrva šećera
2,5 dcl vrhnja za šlag

i 500gr jagoda

Zakuhati mlijeko, dodati griz i miješati pjenjačom dok se ne zgusne.
Pustiti da se ohladi, povremeno promiješati da se ne napravi korica.

Umutiti vrhnje za šlag i sjediniti s grizom.Jagode nasjeckati, po želji posuti šećerom,
u zdjelice slagati red kreme, red jagoda...dok se ne potroše svi sastojci.
Može se kombinirati i s drugim voćem, npr. zrelim, sočnim breskvama.