subota, 26. studenoga 2011.

Pljukanci s lososom



 Ponekad i koji slani recept zaluta na ovaj blog. Ovog puta glavnu ulogu ima domaća tjestenina i dimljeni losos. Naslov bi mogao glasiti i najsexy pašta na svijetu s lososom, ako vam se više sviđa. Danas se pljukanci ne mjese kao nekad, iako se pitam dal su se uopće tako mjesili,ali sama priča vrlo je zanimljiva. A priča glasi...nakon što su umjesile tijesto, žene su otkidale  komadiće rukama i na svojim  golim bedrima mjesile pljukance. Valjale su tijesto dok nisu dobile oblik valjka. Ja ih radim po receptu od none, samo brašno, mrva soli, malo jaje(nije obavezno) i mlaka voda.



za umak
50 gr fileta dimljenog lososa
1 češanj češnjaka
1 dcl bijelog vina
50 gr krem sira ili mascarponea
2-3 žlice limunovog soka
papar

Na maslinovom ulju lagano popržiti češnjak, i dodati komadiće lososa. Nije potrebno dugo pirjati, zaliti vinom i limunovim sokom, i ostaviti dok alkohol ne ishlapi. Na kraju dodati krem sir i mješati dok se ne rastopi. U umak ubaciti skuhane pljukance  pa protresti tavu da se pljukanci sa svih strana uvaljaju u umak. Ako je potrebno možete dodati i par žlica vode u kojoj su  se kuhali pljukanci da bi se razrijedio umak. Budući su fileti vrlo slani, ja nisam solila  ni umak a ni vodu u kojoj su se kuhali pljukanci.







petak, 18. studenoga 2011.

Tassies s orasima


I dalje pretražujem kuharice u potrazi za Božićnim receptima. Budući da su mi se jako svidjeli kad sam ih radila prvi put ,odlučila sam isprobati i punjenje s orasima. Fantastični kolačići za jedan zalogaj! Na dnu stranice je i korak po korak prikaz s punjenjem od limuna.


110 gr maslaca
85 gr krem sira, ja sam koristila Abc
130 gr brašna

u kuhinjskom robotu umijestit tijesto, pa ga staviti u hladnjak. Otkidati kuglice pa puniti kalup. Prstima utisnuti košarice pa ih puniti nadjevom.Za nadjev sam koristila pijane grožđice, grubo sjeckane orahe, šećer, maslac i 1 jaje!




nedjelja, 13. studenoga 2011.

Starinska torta od naranče

Sjećam se, kad sam bila mala, mama  je radila tortu od naranče. Jednu malenu samo za mene, ukrašenu gumenim medvjedićima. Pekla ju je u malom loncu. Ponekad se sjetim tog mirisa i okusa, ali recept je odavno izgubljen. Isprobavali smo razne recepte ali potraga je bila bezuspješna. Ovo je najbliže originalu, iako je moja mama koristila krušne mrvice umjesto badema i torta je imala jedan sloj kreme. Ovo je torta bez brašna, s narančom i čokoladom!!



za tortu je potrebno

1 naranča iz bio uzgoja (zamrznuta)
4 jaja
100 gr smeđeg šećera
2 žlice kakao praha
100 gr mljevenih badema
2 žlice mljevenih zobenih pahuljica




Naranču je potrebno dan ranije smrznuti. Ja kupujem u bio trgovinama "zdrave" naranče, i uvijek imam nekoliko u zamrzivaču. Naranču usitniti u blenderu, za to je potreban malo jači aparat, a možete je i naribati.
Žumanjke mutiti s šećerom a od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati kakao prah, mljevene bademe i kekse, usitnjenu naranču i na kraju drvenom kuhačom lagano umješati snijeg.
Može se peći kao torta ili kao kolač, ja uvijek radim u obliku torte. Peće se u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 40 tak minuta. Ostaviti da se ohladi pa po želji posuti mljevenim šećerom ili glazirati čokoladom!
Ako želite možete kakao zamjeniti otopljenom tamnom čokoladom!




petak, 11. studenoga 2011.

Ne(obični) raspuknuti keksići


Budući da ne volim jesen ni zimu, jedino što me drži da preživim ove hladne mjesece je pomisao na Božić.Već sam sada u pripremama, možda i kasnije nego inače. Razmišljam o dekoracijama i o prigodnim  kolačićima. Ovi keksići su me osvojili na pravu, ali uvijek sam imala osjećaj da nešto nedostaje. Radila sam ih više puta puta, jednostavni za napraviti, čokoladni i prekrasni. Ali......................sad su još bolji!!


samo sam napravila sitne izmjene na receptu
za 20 kolačića potrebno je

100 gr tamne čokolade
40 gr maslaca
30 gr šećera
1 žličica arome od naranče, ili Cointreau
1 jaje
100 gr brašna
mrva soli
pola čajne  žličice praška za pecivo
1 žlica bio kakao praha
30 gr ušećerenih korica naranče
+
šećer u prahu
kristal šećer

Čokoladu otopiti na pari pa dodati maslac, šećer i aromu naranče. Koricu narančenarezati na sitne kockice.
Kad se smjesa sa čokoladom ohladila, dodati  jaje i prosijanu mješavinu brašna, soli, kakao praha i praška za pecivo. Možete sve mješati ručno s drvenom kuhačom. Na kraju dodati sjeckane korice naranče. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.  Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, oblikovati kuglice veličine lješnjaka, uvaljati ih u kristal a potom u mljeveni šećer. Keksiće peći 8 minuta.


P.S. pogledajte datum i vrijeme objave ovog posta!!


ponedjeljak, 7. studenoga 2011.

Torta s višnjama i čokoladom


Pod povećalom  je blog naše Ane, Prstohvat soli. Budući da još nisam sudjelovala  u ovakvom istraživanju, pridružila sam se igri Fbi rukavice, i odlučila  isprobati neke od  njenih recepata.


Odlučila sam se za jednostavnu tortu,  Čokoladna torta s višnjama. Biskvit sam oplemenila pečenim bademima, i to je jedina promjena koju sam napravila. Igrala sam na sigurno i  slijepo sam se držala recepta!

za biskvit je potrebno
100 gr tamne čokolade
25 gr maslaca
3 žumanjaka
4 bjelanjka
40 gr šećera
50 gr pečenih mljevenih badema

teglica višanja(bez koštica)

Čokoladu otopiti na pari  zajedno s maslacem. Žumanjke mutiti s polovicom šećera a bjelanjke s drugom polovicom.  Sad sve sastojke lagano, bez previše mješanja spojiti i na kraju dodati mljevene bademe.
Peći u kalupu, na 180 stupnjeva, 20tak minuta.

Ja sam koristila višnje, kao i u originalnom receptu. Kad je tijesto pečeno po njemu poslagati višnje iz kompota, nije ih potrebno ocijediti jer će njihov sok dodatno navlažiti biskvit.

krema
200ml slatkog vrhnja
300 gr tamne čokolade
200 ml vrhnja
+200 ml  slatkog vrhnja za ukrašavanje

Zagrijati 200 ml vrhnja, preliti ga preko isjeckane čokolade, ostaviti da stoji nekoliko trenutaka pa onda promješati dok se sva čokolada ne otopi.Ostaviti da se ohladi. Od preostalih 200 ml vrhnja umutite čvrsti šlag pa dodajte u čokoladnu kremu. Kremu uliti u kalup preko višanja. Ostavit u hladnjaku dok se krema ne stegne. Prije serviranja tortu izvaditi iz kalupa i ukrasiti je šlagom!! Ja volim ovaj neuredan izgled.


srijeda, 2. studenoga 2011.

Šećerna masa vol.1







Danas sam odlučila s vama podijeliti neke slike iz moje arhive, torte ili kolače ukrašene s šećernom masom.
Ovo su samo neke od slastica koje na taj način dekorirala, mogućnosti je bezbroj!!