ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

Prhke košarice s jagodama


Svi vole jagode, miris i okus im je neodoljiv. Iako najčešće uživam u svježim, crvenim bez ikakvog dodatka ponekad poželim neki fini kolačić oplemeniti jagodama. Isprobala sam puno slastica s jagodama ali ovo je jedna  od slastica kojoj  se rado vraćam. Hrskave košarice s bademima, jednostavna slastičarska krema obogaćena bijelom čokoladom i zrele jagode! Ako ste u potrazi za receptima s jagodama, možda Vam se svidi neki moj prijedlog.


prhke košarice(4 komada)

100 gr brašna
50 gr badema
40 gr gustina
100 gr maslaca
1 jaje 

uz dodatak 40 gr bijele čokolade


Priprema prhkih košarica je vrlo jednostavna, količina je dostatna za 4 male košarice ili jednu standardnu. U kuhinjski robot staviti brašno, bademe, gustin i šećer pa sve dobro usitniti, dodati maslac pa još kratko promješati i na kraju umješati jaje. Tijesto zamotati u prijanjajuću foliju i staviti na hlađenje barem par sati a idealno bi bilo preko noći. Razvaljati između dva komada folije i utisnuti u košarice, peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-15 minuta.

Kremu sam često radila, za ovu verziju porebno je samo čokoladu otopiti u mlijeku pa onda skuhati u njemu kremu. U ohlađenu kremu dodati omekšali maslac ili mascarpone. 
Ohlađene košarice puniti kremom netom prije serviranja, dekorirati zrelim jagodama.  



utorak, 21. svibnja 2013.

Ledene kocke



Došlo je vrijeme da napokon objavim i svoj "prvi kolač"  Tamara je nedavno objavila svoj prvi kolač pa me podsjetila da  ja još nisam svoj otkrila na ovom blogu. Neću pisati prije koliko je to godina bilo ali bilo je prilično davno. Pomislila sam da bih mogla iznenaditi tadašnjeg dečka, sadašnjeg supruga kolačem. Nikad prije nisam radila kolač. U moru recepata i ceduljica iz  mamine bilježnice privukao me baš ovaj, tamni biskvit, bijela krema alla puding i čokoladna glazura. U maminoj bilježnici postupak je napisan korak po korak iako je ovo uistinu jednostavan kolač. Meni se toliko svidio da sam ga radila nekoliko puta mjesečno dok mi uistinu nije dosadio. A kako mi je uspio prvi put??? Mislim da se njemu svidio ;)



za biskvit je potrebno

5 jaja
100 gr šećera
50 gr brašna
30 gr kakao praha
mrva soli 
aroma vanilije
 1/2 žličica praška za pecivo
...
Krema

 1 l mlijeka
150 gr gustina
aroma vanilije
200 gr šećera
300 ml slatkog vrhnja

...
čokoladna glazura
100gr tamne čokolade
80ml vode
4 žlice šećera
30gr maslaca

...
preljev
100ml vode
130 gr šećera


Za biskvit je potrebno odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Žumanjke miksati zajedno s šećerom i vanilijom dok se smjesa ne udvostruči. Dodati prosijano brašno i kakao prah pa postepeno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu uliti u kalup, veličina kalupa ovisi o visini biskvita, ja volim da su kocke prilično visoke pa pečem u srednjem kalupu. Peći u zagrijanoj pećnici  15-20 minuta na 180 stupnjeva.  Dok se kolač peče skuhati preljev. U lončiću kuhati vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi. Sirup preliti preko toplog biskvita.
   Za kremu od mlijeka odvojiti 100 ml pa u njemu promiješati gustin, šećer i vaniliju. Ostatak mlijeka zagrijati pa skuhati u njemu kremu. Kremu ohladiti pa dodati u nju tučeno slatko vrhnje. Kremu ravnomjerno rasporediti po ohlađenom biskvitu i dobro ohladiti. Na kraju preliti kolač čokoladnom glazurom.


srijeda, 15. svibnja 2013.

Ave dulcis slavi 2. rođendan



Svaki se rođendan obilježava pa tako i ovaj, 2. rođendan mog bloga. Od prošlog rođendan prošlo je punih 365 dana. Objavila sam puno novih recepata koje ste čitali,  komentirali i  isprobavali. I ja sam naučila puno, napokon sam se ohrabrila i isprobala Macarons,  i dekorirani biskvit. Među receptima po popularnosti i dalje vodi Ferrero rocher torta, a odmah iza nje je Najbolja torta s jagodama, torta kojom sam vas lani počastila za rođendan. Posvetila sam puno pažnje fotografiji koja je vjerujem "digla" recepte na jednu drugu razinu. Nadam se skoroj kupnji novog fotića pa će i to dati svoj doprinos. Uz vaše pohvale i komentare svakim se danom sve više trudim i stalno isprobavam nove recepte i tehnike. Torte koje ukrašavam šećernom masom možete pogledati na mom facebook profilu. Hvala Vam svima..

 Ovaj rođendan  nudim Vam nešto novo. Čokoladnu dugu moje drage kolegice i imenjakine Tamare s bloga What` s for dessert koju sam obukla u dekorirani biskvit i ukrasila ružicama od čokoladne ganache kreme!


nedjelja, 5. svibnja 2013.

Štrudla u novom ruhu




Ponekad mi dosade standardni oblici pa se malo zaigram. Jako mi se svidjelo kako Danci "motaju" štrudlu pa sam odlučila isprobati i taj način. Naišla sam i na zgodne "slane" štrudle motane na ovaj način. Tijesto je obično slatko dizano, možete koristiti i lisanto ili napraviti "pravo" a za nadjev sam koristla krem sir i pekmez od borovnica. Na ovom linku potražite recept za isti i način motanja



sastojci

225 gr glatkog brašna
1  1/2  žličica suhog kvasca
80ml mlijeka
1 jaje
40 gr šećera
mrva soli
vanilija
40 gr maslaca
+
100 gr krem sira
pekmez od borovnica


U lončiću zagrijati mlijeko pa dodati kvasac i mrvu šećera i ostaviti da se kvasac aktivira. U posudu  prosijati brašno. Dodati šećer, omekšali maslac, sol  i vaniliju, umješati mlijeko s kvascem i razmućeno jaje. Tijesto odmah razvaljati na pravokutnik, po sredini rasporediti omekšali krem sir pa prekao njega rasporediti pekmez. Štrudlu "zatvoriti". Peć ina 180 stupnjeva 30-40 minuta.