četvrtak, 27. veljače 2014.

Čokoladne praline sa suhim voćem

Kuglice od suhog voća često radim, bile su prvi slatkiš koji je moj malac pojeo. I danas on voli brusnice, grožđice, bademe, možda čak i više nego čokoladu.  Ove su mi privukle čim sam ih vidjela, uz dodatak čokolade sve je bolje. Ja sam kombinirala namirnice koje imam doma a evo kako izgleda Marinin recept, u zagradi je napisano ono što sam ja koristila.


sastojci za 12tak kuglica

8-10 datulja medjool (sušenih marelica)
1/2 šalice meda
2-3 žlice chia sjemenki
mrva soli
2 žlice crnog  sezama (svijetli sezam)
1 šalica zobenih pahuljica
1 šalica pistacija (badema)
1 šalica brusnica
100gr tamne čokolade


U tavici na suho ispeći zobene pahuljice.U lončiću na pari otopiti čokoladu i med, a suhe sastojke samljeti u blenderu. Sve promiješati zajedno. Ostaviti kratko vrijeme da se ohladi a onda oblikovati kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljati u sjeckane bademe, ili pistacije, ili kao što sam to ja radila u kokosov čips, kuglice ostavit u hladnjaku da se brže stisnu. Sljedeći put obavezno radim duplu količinu, ovi su nestali za čas!

ponedjeljak, 17. veljače 2014.

Tartlets s kremom od sira i ušećerenim narančama

Slaba sam na naranče, osobito na one crvene. Slaba sam na svježe ocijeđeni sok od crvene naranče i kolače s crvenim narančama, a može i sa žutim. Eto nema mi pomoći. Kad  u naslovu vidim "orange" znam da će me  recept odmah zainteresirati. Tako je bilo i s ovim, već duže sam ovisna i o pinterestu, reći ću samo da je jedan neiscrpan izvor ideja o svemu što vas zanima, o hrani o sportu o fotografiji, uradi sam projektima.... Upravo tamo  ugledala sam  fotku crvene naranče i sve je počelo.  Odlučila sam isprobati  recept i tu se pojavio problem, crvene naranče iz bio uzgoja?!!!! Nema šanse!  I tako sam se požalila na fejsu, vrlo kratko nakon toga dobila sam poruku od Jubistache koja se ljubazno ponudila da mi pošalje domaće crvene naranče! Jubistacha piše blog o hrani, rekla bih da su njeni recepti zdraviji od mojih, često koristi integralna brašna, zdrave zamjene za šećer  i zdrave masnoće. Svakako ju posjetite ako već niste!!



za tartlets je potrebno

175 gr brašna
125 gr maslaca
25 gr šećera
malo vode
...
 za nadjev

1 veliko jaje
100gr krem sira
mahuna vanilije
4 žlice šećera

za ušećerene naranče

2 naranče iz bio uzgoja
1 šalica vode
1 šalica šećera

Prvo treba ušećeriti naranče.U  široku posudu s neljepljivim dnom staviti vodu i šećer i kuhati dok se šećer ne otopi,  dodati fete naranče (cca 5-7mm debljine)  smanjiti vatru i kuhati dok korica ne postane prozirna, cca sat vremena. Na rešetku za hlađenje staviti fete da se ocijede.
Sirup možete zatvoriti u teglicu i koristiti kao aromatizirani preljev za sladoled, palačinke...




Brašno i maslac izraditi u kuhinjskom robotu, dodati šećer, kad nastanu mrvice dodati vodu i umijesiti tijesto. Zamotati u prijanjajuću foliju i staviti na hlađenje.
Ohlađeno tijesto razvaljati pa njime presvući kalupe, naravno ovaj kolač možete peći u većem kalupu kao jedan tart. U zagrijanoj pećnici  na 180 stupnjeva potrebno je ispeći "golo" tijesto 10tak minuta, prekrijte ga papirom za pečenje i suhim fažolom ili rižom. Dok se korica peče, krem sir smiksati  sa jajem  i šećerom uz dodatak vanilije, možete koristiti bourbon vanilin šećer. Iz košarica maknuti fažol i masni papair pa uliti kremu, pazeći da se ne prepuni, na kremu položiti fetu ušećerene naranče. Peći još 20tak minuta na 180 stupnjeva. Najbolje su dok su još tople!



četvrtak, 13. veljače 2014.

Samo za zaljubljene




Moj  izbor slatkih valentinovskih ideja je tu!!! Dopustite da  i Vas inspirira!! 
Kad sam vidjela prekrasne fotke morala sam ih probati. Savršeni su za valentinovski doručak!!!
Pripremiti ih možete već danas, ostaviti preko noći u hladnjaku a ujutro ispeći za doručak!! Pure love!

sastojci za "šveđanke" 
300 ml mlijeka
35 gr kvasca
1 jaje
100 gr šećera
120 gr maslaca
1 žličica soli
mljeveni kardamom
750 gr brašna

za "punjenje"

100 gr maslaca
50 gr smeđeg šećera
cimet
30 gr grubo sjeckanih oraha.

U zagrijanom mlijeku otopiti kvasac zajedno sa djelom šećera pa ostavit kratko da se aktivira. U posudu za miksanje staviti brašno, ostatak šećera, omekšali maslac, jaje, sol  i  kardamom.  Dodati mlijeko s kvascem, i miksati mikserom spiralnim nastavcima dok se tijesto ne poveže u kuglu. Ostavit pokriveno da se diže pol sata.  Tijesto razvaljati  pa premazati maslacem ,posuti šećerom i cimetom i orasima, odrezati na trake. svaku traku zarolati u valjak i porezati na nekoliko mjesta, smotati u puža i složiti u kalup. Ovdje imate prikaz kako se mota. Peći na 190 stupnjeva, 15 minuta.





Lava cake

po recepte Tee Mamut

120 gr maslaca 
120 gr čokolade (tamne, bijele, mliječne)
2 jaja
70gr šećera
40 gr brašna
mrva soli
mrva cimeta, chilija ili nekog drugog začina 

 U posudi nad parom otopiti maslac i čokoladu. Dok se smjesa hladi miksati jaja sa šećerom dok se ne utrostruče.  U prohlađenu čokoladu dodati jaja, sol, začin i brašno. Smjesu rasporediti u kalupe, najbolje je koristiti silikonske jer ih ne treba mastiti, ako pak koristite keramičke, premažite ih maslacem i pospite kakaom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva max 10 minuta jer središte kolačica MORA ostati tekuće. Odmah servirati sa tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom.


Ove mini pite radila sam lani, za recept trk

četvrtak, 6. veljače 2014.

slani post- Curry od bundeve i slanutka

Nakon dužeg vremena napokon jedan slani post, sve ih je rijeđe na blogu  iako to je ono što svakodnevno pripremam. Ovog puta poželjela sam isprobati nešto novo i drugačije, iako nisam ljubitelj jakih, istočnjačkih okusa ovo me jelo osvojilo. Savršeno je za vegetarijance a budući da slanutak ne sadrži gluten pogodan je i za one s  intolerancijom na gluten. Najteži dio je kuhanje slanutka a tu uvijek možete doskočiti kupnjom konzerviranog slanutka pa će priprema biti još i brža. I još mala napomena, iako se ovo zove curry, nisam koristila kupovnu mješavinu začina  već sam jelo  prilagodila svom ukusu.



sastojci za 4 osobe

3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 lista lovora
2 češnja češnjaka
manja glavica kapule
2 cm korjena đumbira
kurkuma
sol
papar

500 gr bundeve
200 gr kuhanog slanutka
500 ml povrtnog  temeljca
par žlica vrhnja ili milerama


Ako koristite suhi slanutak namočite ga preko noći ,ujutro ga skuhajte u slanoj vodi s listom lovora. U lonac staviti dvije žlice maslinovog ulja pa dodati nasjeckanu kapulu, češnjak  i đumbir. Dodajte i list  lovora, sol, papar i kurkumu pa sve kratko popržite da se oslobode arome. Bundevu oguliti i nasjeckati na kockice  pa dodati u lonac, dodati i slanutak i sve podliti s temeljcem.  Priprema ovog jela jer brza jer je slanutak već kuhan a bundevi je potrebno kratko vrijeme da se skuha.   Pred kraj provjeriti okuse i dodati vrhnje. Poslužiti uz naan.  Dobar tek!


subota, 1. veljače 2014.

Muffini za doručak

Uistinu rijetko radim muffine ali ova mi se kombinacija odmah svidjela. Vrlo je brza priprema, možete ih ponijeti na posao za užinu, na piknik ili jednostavno uživati u njima uz veliku šalicu toplog čaja.
Kod maffina me uvijek oduševi jednostavna priprema, a ovi muffini sadrže u sebi sastojke koji čine zdravi doručak tu je  voće, zobene pahuljice, mlijeko, lješnjake. Tako je bilo i ovog puta, sve što trebate napraviti ranije je mlaćenica, jednostavno u mlijeko kapnite limunov sok ili koristite jogurt.



sastojci za 12 muffina 

 2  zrele kruške
85 gr maslaca
125 gr tamnog šećera
240 ml mlaćenice
vanilija
2 jaja
75 gr zobenih pahuljica
125 gr glatkog brašna
75 gr integralnog brašna
3/4 žličice sode bikarbone
2 žličice praška za pecivo
mrva soli
120 gr lješnjaka
85 gr tamne čokolade



U šalicu uliti mlijeko i ukapati limunov sok pa ostaviti sa strane. U velikoj posudi promiješati oba brašna, zobene pahuljice, sodu i prašak za pecivo. Kruške oguliti i naribati. U manjoj posudi pjenjačom izmješati omekšali maslac i šećer, dodati jaja i mlaćenicu, sol i aromu vanilije, postepeno dodavati i suhe sastojke, a na kraju naribane kruške i grubo sjeckane lješnjake. U kalup za muffine  rasprediti košarice pa smjesu uliti u košarice. U središte muffina ugurati komadić čokolade pa posuti grubo sjeckanim lješnjacima, peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta.