subota, 28. lipnja 2014.

Osvježavajući napitak s chia sjemenkama

     Ahhhh ta chia, sigurno sam vam već dosadila. Al evo opet jedan novi recept u kojem je chia u glavnoj ulozi. Chia sjemenke plod su biljke iz porodice metvice a rastu u Mexiku i Gvatemali. U sebi sadrže pravo malo bogatstvo vitamina A ,B, E i D kao i  minerala kalcij, kalij, bakar, željezo, mangan i cink. Bogate su omega3  masnim kiselinama i proteinima. U samo 30gr sjemenki zadovoljiti ćete potrebu za vlaknima. Daju vam energiju, snižavaju kolesterol i pomažu boljoj probavi. Od sjemenki možete napraviti izvrsno bezglutensko brašno. Zbog sposobnost izgušnjavanja koriste se kao zamjena to jaja.
Još niste probali chia sjemenke????



sastojci za 1 bokal energetskog napitka

500ml vode
300gr očišćene lubenice
sok jednog limuna
natrgani listići mente
2 žlice chia sjemenki




Lubenicu očistiti od kore i sjemenki pa zajedno s vodom izblendati u blenderu. Sok procjediti kroz cjedilo. U sok dodati sok od limuna, listiće mente i chia sjemenke. Ostaviti preko noći da se hladi i da sjemenke želatiniraju. Ako želite da bude slađe dodajte meda. Meni paše da je kiselkasto i osvježavajuće. Servirajte rashlađeno.

P.S. slamčice by Njamamama



ponedjeljak, 23. lipnja 2014.

Chia puding ...čokoladni



Svakodnevno konzumiram chia sjemenke, u smoothiju, s jogurtom, u granoli, a evo kako izgleda u desertu. Ovaj recept dugo je čekao na isprobavanje i onda je iznenadna želja za slatkim presudila. Ovo je više kao slatki doručak nego desert. Priprema je jednostavna i zadovoljio je moju želju za slatkim u potpunosti.



sastojci za dvije zdjelice

200ml kokosovog mlijeka (zobenog, rižinog...) 
2 žlice chia sjemenki
2 žlice raw kakao praha
vanilija
 mrva himalajske soli
1 žlica bademovog maslaca (kikiriki maslac, kokosovo ulje..)
2 žlice sirupa od datulja (med, javorov sirup, agavin sirup...)



U zdjelicu staviti chia sjemenke, kakao i sol, postepeno dodavati mlijeko i mješati, na kraju dodati i maslac od badema i sirup od datulje. Chia sjemenke učiniti će čaroliju, zgusnut će tekućinu oko sebe. Prije serviranja možete puding zblendati  ako  ne volite da vam chia sjemenke hrsakju pod zubima. Ja sam radila sa kokosovim mlijekom koje se u hladnjaku stišće pa sam zblendala.  Ako ne želite čokoladni okus slobodno u mlijeko dodajte maline ili jagode.  

srijeda, 18. lipnja 2014.

Slani korneti

ako je i Vas ponijelo ovo nogometno ludilo i svojim gostima želite ponuditi nešto više od čipsa i kokica, onda ste na pravom mjestu. Ovi jednostavni korneti od tijesta za pizzu odlična su zamjena za kruh ili peciva a uz različite nadjeve, obećavam Vam da će biti hit. Poslužite ih uz hladno pivo!



Za ove kornete potrebno je 

500 gr brašna
sol
1 žličica sode bikarbone
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice jogurta
150 ml mlijeka
sušeni origano ili neki drugi začin

za nadjev

salata tipa grčka
francuska salata
ruska salata
pršut i sir




U posudu staviti prosijano brašno, sol, prašak za pecivo, začine i sve promiješati vilicom pa dodati mokre sastojke i  umijestiti tijesto. Ostaviti ga da se malo odmori a nakon toga razvaljati na tanko i omotati oko kalupa za tuljke, ako nemate kalupe možete ih napraviti od alu folije.  Kornete peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 15 minuta.  Dok se peku korneti možete pripremiti različite salate. Svojim gostima ostavite na izbor nadjeve za ove kornete jer je najbolje puniti  ih  i odmah jesti. Predlažem da probate sa francuskom salatom ili ruskom. Ja sam isprobala s grčkom salatom.




srijeda, 11. lipnja 2014.

Neki novi burgeri

Svi znate kako volim isprobavati nove  recepte, boje ovog burgera  su me očarale a superskupa i superzdrava kvinoja tražila je da postane nešto više od "obične" salate. A taman sam mislila što ću za ručak...



sastojci za 4 burgera

1/2 šalice skuhane kvinoje
1/2 šalice zobenih pahuljica
1 velika cikla naribana
1 jaje
peršin,
 50 gr feta sira
sol 
papar

pecivo, namazi, pomidori, krastavci, salata..... 


Kvinoju skuhati po uputama na vrećici, znači dupla količina vode  i kvinoja kuhati na laganoj vatri u poklopljenoj posudi 15tak minuta. Kad se ohladi dodati naribanu ciklu, mrvljeni feta sir, razmućeno jaje, sol papar, peršin i zobene pahuljice. Podijeliti masu na 4-6 kuglica  pa ih lagano spljoštiti da poprime oblik burgera. Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva pa položiti burgere na  papir za pečenje i lagano ih premazati maslinovim uljem, peći 15minuta pa okrenuti na drugu stranu.
Sad Vam je potrebno još samo pecivo, različiti namazi i salate da složite svoj burger onako kako najbolje znate i volite. Dobar tek!



ovu fotku dijelim s instagrama, ako  već nemate svoj account slobodno mi se pridružite,
a ako imate slijedite me ;) ja sam blalla6
većina stvari koje  pripremam tamo prvo ugleda sunce ;)



ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Scones s jagodama

Jeste li već radili sconse?Vrlo je neobično ovo tijesto, izvana hrskavo al iznutra mekano, priprema je jednostavna i brza. Ja volim i u slanoj verziji a nekako najčešće radim obične, kao brza peciva. Svidjela mi se ova ideja s svježim jagodama pa sam odlučila isprobati Tein recept. Kod mene su baš zaredali recepti s jagodama al eto sad im je sezona pa guštam.



270 gr brašna( ja sam koristila bijelo i integralno 1:1)
160 gr maslaca
2 jaja 
120 ml slatkog vrhnja
sjemenke jedne mahune vanilije
2 žlice šećera
pol žličice soli
2 žličice praška za pecivo
200 gr očišćenih jagoda




U posudu prosijati brašno, dodati mu sol i prašak za pecivo,zatim šećer i hladan maslac izrezana na kockice u drugoj zdjelici razmutiti jaja i  slatko vrhnje. Suhe sastojke i maslac lagano izmješati mikserom pa dodati mješavinu vrhnja i jaja i jagode. Sve povezati u smjesu bez puno mješenja jer trebaju ostati komadići maslaca i komadi jagoda. Tijesto rukama spojiti u disk debljine 3 cm, pa pobrašnjelim nožem izrezati kao tortu na 8-12 komada. Premazati ih razmućenim jajem i posuti tamnim šečerom. Peći 20 minuta na 200 stupnjeva.
.