ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

Sirove praline od kokosa

Ususret blagdanima donosim vam recept za ove prekrasne sirove praline.
Jednostavne pripreme, okusom podsjeća na rafaello, ako ih zapakirate u kutiju i ponesete sa sobom na novogodisnju zabavu biti ćete omiljen gost, uz to su veganski i bez glutena, a potrebno vam je svega par sastojaka. Jesam li vas uvjerila?



sastojci

100 gr paste od kokosa (svježi kokos izblednati)
3 žl ulja od kokosa
1 žl meda (javorovog sirupa,agavinog sirupa)
100 gr kakao maslaca
Sjemenke vanilije


U posudici iznad pare otopiti kokosovo ulje, med i kakao maslac pa dodati sjemenke vanilije. U smjesu dodati pastu od kokosa. Ako je smjesa premekana dodajte kokosovog brašna. Smjesu oblikovati u kuglice ili utisnuti u kalupe ostaviti na hlađenje.  I to je to.

četvrtak, 18. prosinca 2014.

Domino kolačići, bez glutena

Pred Božić kad u trgovine stignu prvi blagdanski artikli, mi s nestrpljenjem čekamo domino kockice. Znate li za te kolačiće? kvadratne ili okrugle, baza je aromatičnih biskvit/keks  preliven slojem pekmeza i marcipan a iznad svega čokoladna glazura. I sve ih volimo. Kad sam slučajno naišla na recept odmah sam znala da ću ga isprobati. Uz to ovaj je kolačić bez glutena. Uz to vrlo je dekorativan



30 gr maslaca  
80 gr meda
1 jaje
100 gr rižinog brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žličice mix začina za medenjake(pripazite da je bez glutena) 
mrva soli
50 gr mljevenih badema

+
200gr pekmeza po želji(ja sam koristila brusnicu)
3 gr agar agara
+
200 gr marcipana


Maslac zajedno s medom otopiti iznad lagane vatre, dodati i začine i ostaviti da se hladi. U prohlađenu smjesu dodati jaje, mljevene bademe, te brašno sa soli i praškom za pecivo. Smjesu izliti u manji kalup (20x20)  i peći na 180 stupnjeva 20tak minuta.
U međuvremenu pekmez otopiti i dodati mu agar agar pa sve dobro promiješati i pustiti da proključa. Pekmez preliti preko pečenog biskvita i ostaviti da se hladi. Ohlađeni kolač odrezati modlama kao što sam to ja radila, ili nožem na kvadratiće pa na svaki komadić staviti marcipan i ukrasiti po želji. Ja sam ukrasila brusnicama, pistacijama i ušećerenim bademima.  ak oželite kolačiće možete dodatzno preliti čokoladnom glazurom.






utorak, 9. prosinca 2014.

Hrskavi zalogaji sa čokoladom i cvijetom soli

Već tradicionalno za blagdane prijatelje razveselim kakvim zgodnim homemade poklonom, i većinom su to slatki poklini. Sjećate se teglice za mješavinom za kekse? ili  čokoladnog mlijeka na štapiću?  bili su pravi hit.
Ovog puta nešto jednostavno,  prejednostavno. Par sastojaka i za čas imati ćete ove divne hruskavce ispred sebe. Slane ili slatke ili pikantne, onako kako Vi to volite.




100 gr bučinih golica
30 gr meda
cvijet soli
tamna ili bijela čokolada




U posudi promiješati golice s zagrijanim medom i mrvom soli za kontrast.  Kad su se sjemenke dobro uvaljale u med, žlicom vaditi hrpice na  papir za pečenje. Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva pa položiti pleh na najdonju rešetku pazeći da golice ne potamne. Moje su se ispekle za 10tak minuta al preporučam da budete u blizini jer brzo love boju. Kako  se hrpice hlade tako se i stišću. Nemojte ih skidati s papira dok se u potpunosti ne ohlade. Po želji otopiti tamnu ili bijelu čokoladu pa hrpice uroniti u nju. Možete koristiti i sirovu čokoladu za potpuni veganski desert. Po vrhu posuti i cvijet soli. Ako ste više raspoloženi za slane varijante, predlažem da u med dodate i čili prah  ;) a čokoladnu glazuru izbacite 




utorak, 2. prosinca 2014.

Linzer keksići bez glutena


Uvijek je dobro imati  asa u rukavu, isto je tako dobro u svojoj tekici imati nekoliko recepata za osobe koje teško podnose gluten, za vegane ili vegetarijance. Ovi keksići već mirišu na Božić i sigurno će obradovati vaše najmilije. U sebi ne sadrže ni jaja a maslac možete zamjeniti bio margarinom pa ih na taj način možete poslužiti i veganima ;)


sastojci

100gr rižinog brašna
4 žl maslaca
4 žlice mljevenih badema
4 žlice heljdinog brašna
mrva soli
3 žlice meda (javorov sirup)
vanilija
cimet (ili mješavina začina za medenjake)
pol žličice praška za pecivo
+
marmelada po želji




Omekšali maslac promiješati s medom i začinima pa dodati  suhe sastojke, rižino i heljdino brašno, sol, prašak za pecivo, mljevene bademe. Od smjese umijesiti kuglu, zamotati ju u prijanjajuću foliju i ostaviti da se u hladnjaku hladi (najbolje preko noći). Tijesto razvaljati između dva komada prijanjajuće folije. Tijesto će pucati i razdvajati se pa pokušajte na malo deblje izvaljati. Izrezivati oblike modlama po izboru, pripazite da pola keksića treba imati rupu na sredini. ;)
Keksiće peći u zagrijanoj pećnici na 170-180 stupnjeva 10-15 minuta. Dvije polovice keksića spajati marmeladom po želji.