petak, 26. lipnja 2015.

Salata u teglici

Kako su temperature sve više i više, sve mi je teže biti u blizini štednjaka i pećnice. Salate su svakodnevno na našem jelovniku. Kad naiđem na dobru ideju, vrtim ju po glavi, preslagujem i važem dok ju ne ostvarim, slažem sastojke, miješam i kombiniram. Ovoga puta riječ je o običnoj salati, stvar je u "ambalaži". Netko se dosjetio vješto složiti sastojke u teglicu i ponijeti zdrav i hranjiv a lagan i osvježavajući obrok sa sobom na posao, plažu ili piknik. Ideja ipak i nije toliko jednostavna jer treba znati kako složiti sastojke u teglicu, odnosno kojim redoslijedom. Uz to u ovo jelo možete dodati ostatke od pečenja ili ribe, kuhane riže ili tjestenine, povrće s grila ili lešano. Slobodno ih možete "složiti" i dan- dva prije konzumacije, bez problema mogu stajati u hladnjaku a kad ogladnite dovoljno je sam protresti teglicu da se okusi stope i dresing rasporedi po salati.




balzamičan dresing

2 žličice balzamičnog octa(jabični ocat, limunov sok)
3 žličice maslinovog ulja
1 žličica meda
sol, papar

za salatu

sloj tvrdog/hrskavog  povrća(mrkva,luk, krastavac, paprika..)

sloj mekšeg povrća (pomidori, avokado, kukuruz)

proteinski sloj(kuhano ili pečeno meso, kuhana jaja, riba, sir)

svježe lisnato povrće (rukola, baby špinat, motovilac, mlada salata...)


Prije svega potrebno je napraviti dresing, sastojke stavite u zdjelicu i pjenjačom izmješajte  u emulziju. Baza svake salate je dresing pa slobodno napravite svoj omiljeni dresing u koji ćete dodati do dvije žlice vode.
Izaberite svježe i hrskavo povrće pa ga operite, očistite i narežite na manje komade. Dresing ulijte u teglicu pa slažite redove povrća od tvrđeg prema mekšem, kod mene su to luk, kuhani slanutak, krastavac, pomidori, crne masline i mlada salata.

četvrtak, 18. lipnja 2015.

Nanaicecream ili sladoled od banana, vegan, gluten free

Još jedno ljeto i još jedna potraga za osvježenjem.  Najčešće se hladimo smoothijima a ponekad napravim i sladoled. Već sam lani objavila recept za ovaj veganski sladoled od samo par sastojaka, izuzetno jednostavne pripreme. Ove godine papamo ga na štapiću. U mojoj škrinji ne nedostaje smrznutih kolutića banane koje su osnova svakog mog smoothija. 


sastojci
2-3 smrznute banane  (u kolutićima)
100ml kokosovog mlijeka iz konzerve
...
za čokoladni preljev
2 žlice kokosovog ulja
1 žlica kakao praha
1 žlica javorovog sirupa
kakao zrna i čips od kokosa za dekoraciju


Smrznute banane izvaditi iz leda i ostavit 10tak minuta da se otpuste. Stavite ih u blender uz dodatak kokosovog mlijeka. Blendajte s povremenim pauzama dok se smjesa ne ujednači. Smjesu rasporediti u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač. Po želji ih možete glazirati čokoladom i ukrasiti čipsom od kokosa.

utorak, 9. lipnja 2015.

Chia puding s voćem

Moja nova strast su voćni obroci, volim uživati u bojama i okusima a ovo pripremam najčešće za doručak ili užinu. Idealni su za ove paklene vrućine kad bježimo od pećnice i štednjaka.
Volim jednostavnost pripreme i šarenilo boja, uz to ovaj je "desert"prepun  vitamina i minerala, hranjiv je  i zdrav obrok. Možete koristiti svježe sezonsko ili smrznuto voće, a kao posip staviti neke super food bobice sušeno voće ili orašaste plodove. U ovom postu donosim Vam nekoliko različitih ideja i kombinacija što okusom a što prezentacijom.

 chia puding s pireom od jagoda i banana


Sastojci za jednu zdjelicu

200ml zobenog\rižinog mlijeka
3 žlice chia sjemenki
Sjemenke vanilije
2 žlice javorovog sirupa

U zjelicu staviti mlijeko i javorov sirup i dobro izmješati, dodati i sjemenke vanilije. Želite li puding okusa čokolade sad je pravo vrijeme da dodate i kakao prah (1 žličica). Mješajući dodati chia sjemenke. Smjesu staviti u u hladnjak, najbolje preko noći.  

chia puding s voćnom salatom
 


kakao chia puding s voćem