četvrtak, 24. rujna 2015.

Čokoladni tartufi sa maslinovim uljem i cvijetom soli

Moram priznati da se uvijek divim pralinama, onim pravim domaćim. Uz lijep kalup i par trikova posao je gotov za čas a svi ce se diviti. Kod tartufa fascinira me to pojedinačno oblikovanje i valjanje, pravi ručni rad.  Potrebno je samo malo zaprljati ruke. Kad naiđete na dobru čokoladu trebate od nje napraviti maksimum. Ovi tartufi su upravo takvi, okusi si savršeno pašu a dodatak cvijeta soli je točka na i.


 Sastojci za 15 tartufa

100gr kvalitetne čokolade Callebaut
80gr slatkog vrhnja
20ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrhunske kvalitete (Cuj)
Prstohvat cvijeta soli
 +
100gr čokolade
Cvijet soli


Čokoladu otopiti na pari zajedno s slatkim vrhnjem i uljem. Staviti u pliću posudu u hladnjak da se stvrde. Od stvrdnute mase žličicom vaditi kuglice  i brzo oblikovati među dlanovima. Opet staviti na hlađenje. 
Kuglice uvaljati u otopljenu čokoladu i poslagati na pladanj obložen papirom za pečenje.  Svaku kuglicu posuti cvijetom soli. Umjesto soli možete koristiti sušene cvjetiće lavande, listiće mente, kavu, cimet....

srijeda, 2. rujna 2015.

Ledena kava s okusom kokosa

 Blog Ave Dulcis  je izabran u blogerskoj igri FBI rukavice, blogerima je zadatak da ga tokom naredna dva mjeseca "pročešljaju".  Nadam se da će svatko pronaći nešto za sebe  u velikom izboru maminih recepata, starinskih recepta moje none, veganskih, bezglutenskih ili LCHF jela. Kao recept dobrodošlice  za sve goste i slučajne posjetitelje pripremila sam ledenu kavu.  Često sam se hladila ovom kavom pa je red da recept podjelim s Vama. Dobro mi došli!



100 ml jake ohlađene kave ( ja koristim instant)
3 žlice kokosovog ulja
100 ml punomasnog mlijeka
kockice leda
...
50 ml kondenziranog mlijeka
tučeno slatko vrhnje
tostirani kokos listići



Kavu pripremiti po uputama i ohladiti. U blender staviti kavu, mlijeko, kokosovo ulje i kockice leda pa sve izblendati. U visoku čašu uliti pripremljenu kavu, dodati kondenzirano mlijeko, nekoliko kockica leda i ukrasiti slatkom vrhnjem.