subota, 29. listopada 2011.
Ruže od jabuka
Sad smo već duboko zakoračili u jesen, izmjenjuju se kiša i bura. Već sam uspjela i pokisnuti i to od auta do ulaza u zgradu. Čekala sam u autu da se smiri pljusak i hrabro otvorila vrata od auta. Od auta do ulaza u zgradu ima svega 10 koraka. Izašla sam van, pokupila vrećice sa zadnjeg sjedišta i ona se nebo otvorilo, po tko zna koji put taj dan. Pojurila sam prema zgradi ali naravno ulaz u zgradu bio je zaključan. S nadstrešnice nad ulazom u zgradu voda se slijeva sa svih strana jer je jesenjsko, otpalo lišće ispunilo otvor za kišu.Sad već histerično kopam po mojoj ogromnoj torbi u potrazi za snopom ključeva, prvi pretinac, drugi, vanjski džep..evo ih.... i osjećam kišu na ramenima. Ali nakon kiše uvijek se pojavi sunce!
za ove ruže potrebno je
1 paket lisnatog tijesta( razvaljanog)
2-3 jabuke(ovisno o veličini)
cimet
listići badema
mljeveni šećer
Odmotati lisnato tijesto, rezati trake širine 2.5cm. Jabuke oprati i očistiti od jezgre pa ih izrezati uz pomoć ribeža za kupus na tanke listiće zajedno s korom. Na svaku traku tijesta slagati listiće jabuke s korom prema gore. Nek se listići jabuka preklapaju. Zarolati kao ružu. Ruže peći u kalupima za muffinse, posuti ih cimetom i listićima badema.Peći na 200 stupnjeva 15tak minuta, dok ne dobiju lijepu boju. Kad se ohlade posuti ih po želji mljevenim šećerom!
ponedjeljak, 24. listopada 2011.
Slatki kruh s cimetom
Već duže vremena gledam ovaj recept i čekam savršenu priliku da ga napravim. Bura je dovoljan povod. Priprema je vrlo jednostavna, kao i za svako dizano tijesto. Potrebno ga je razvaljati pa narezati na kvadrate i tako slažiti u kalup. Morate priznati da je prekrasan, savršen za doručak, ako se umijesti večer prije... Fete se same odvajaju, dovoljno ga je samo premazati domaćim prekmezom i uživati. Može se raditi u slanoj varijanti s dodatkom začinskog bilja, izvrstan je za izlet ili piknik jer vam nož nije potreban. Korak po korak pogledajte kod Joy.
sastojci za kruh
385 gr glatkog brašna
50 gr šećera
1 vrećica instant kvasca
mrva soli
2 jaja
60 gr maslaca
80 ml mlijeka
60 ml vode
vanilija
za posipanje
60 gr maslaca
šećer i cimet (po ukusu)
U posudi izmješati brašno, šećer i sol. Zagrijati mlijeko zajedno s maslacem pa u njemu otopiti kvasac te dodati vodu.U trećoj posudi vilicom razmutiti jaja. U brašno dodati smjesu s mlijekom, miksati mikserom sa spiralnim nstavcima i na kraju dodati razmućena jaja. Prekriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti preko noći u hladnjaku. Drugo jutro izvaditi tijesto iz hadnjaka, i ostaviti ga kratko na sobnoj temperaturi da se ugrije.Na pobrašnjeloj podlozi razvaljati tijesto, premazati ga otopljenim maslacem i posuti mješavinom šećera i cimeta.Rezati najprije na trake pa onda na kvadrate i poslagati u kalup za kruh.Ja sam s obvom količinom napunila samo pola kalupa.Pustiti da se tijesto još jednom digne i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Provjeravati drvenim štapićem dal je pečeno, meni je bilo potrebno 40tak minuta
subota, 22. listopada 2011.
Mini pite s jabukama, slastičarskom kremom......
Prhko tijesto, slastičarska krema, jabuke i šaum. Ovo je jedan od onih brzih kolačića, prhko smrznuto tijesto imala sam u zamrzivaču, dovoljno je bilo naribati jabuke, pa ih zajedno s šećerom ,limunovim sokom i cimetom kratko prodinstati na maslacu.U međuvremenu tući na pari žimanjke s šećerom, vanilijom i gustinom uz dodatak mlijeka. Kad se krema zgusnula dodati maslac. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg, postepeno dodati šećer i nekoliko kapi limunovog soka. U kalupe složiti prhko tijesto pa ga kratko peći u pećnici, premazati ga kremom pa na nju rasporediti jabuke i staviti peći još 20 minuta na 180 stupnjeva, tada premazati snijegom i vratit u pećnicu na još 10tak minuta. Rekli bi francuzi Voila`
potrebno za prhko tijesto
175 gr brašna
125 gr maslaca
25 gr šećera
malo vode
još
2 jabuke
limunov sok
2 žlice šećera
cimet
20 gr maslaca
2 bjelanjka
70 gr šećera
limunov sok
za slastičarsku kremu
2 žumanjaka
4 žlice šećera
2 žlice gustina
vanilija
200 ml mlijeka
40 gr maslaca
srijeda, 19. listopada 2011.
Hola!!
6 žlica šećera
6 žlica brašna
100 ml mlijeka
100 ml ulja
3 žlice kakao praha
pola paketića praška za pecivo
krema
500 ml biljnog šlaga
250 gr tamne čokolade
Jaja odvojite, žumanjke mutite s šećerom dok ne posvijetle, od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. Brašno, kakao prah i pecivo prosijati kroz sito i dodati u žumanjke, dodati i tekuće sastojke. Na kraju kuhačom umiješati snijeg. Smjesu uliti u pripremljen kalup i peći 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se biskvit peče, potrebno je napraviti kremu, čokoladu nasjeckati na komadiće, a vrhnje zagrijati do vrenja, Preliti vrhnje preko nasjeckane čokolade, ostaviti da stoji nekoliko trenutaka i onda dobro promješati da se sva čokolada otopi. Kad je biskvit pečen, preko njega preliti vruću kremu i ostaviti da se ohladi.
subota, 15. listopada 2011.
Točkice
znate kako se volim igrati sa šećernom masom?? Zato i jesam bila oduševljena kad mi je draga prijateljica predložila da "obučem" tortu koju je ona ispekla u šećernu masu. Njezina preslatka curica slavila je prvi rođendan. Mama je ispekla zdravu tortu s sastojcima koji su primjereni za tako malu curicu a ja sam je samo obukla u željeni "uzorak". Napravila sam još i keksiće i kuglice koje sam isto tako ukrasila šečernom masom!
srijeda, 12. listopada 2011.
ponedjeljak, 10. listopada 2011.
Gusta juha od muškatne tikve.... s mirisom majčine dušice
S ovom gustom juhom potpisala sam kapitulaciju, evo priznajem jesen je stigla. I opasno je zahladilo. Odlučila sam se za ovu toplu juhu, s bundevom i začinima.
1 mrkva
1 zrela rajčica
maslinovo ulje
30 gr pancete, na kockice
300 gr muškatne tikve
250 gr bijelog graha, prethodno kuhanog
sol, kajenski papar, majčina dušica....
na zagrijanom ulju prodinstati nasjeckanu pancetu, mrkvicu i poriluk. Očistiti i narezati na kocke muškatnu tikvu i rajčicu pa dodati u povrće i zaliti s vodom. Začiniti solju i paprom i listićima sušene majčine dušice. Kuhati dok povrće ne omekša pa izvaditi jednu trećinu i usitniti štapnim mikserom. Vratiti u lonac i dodati kuhan grah. Može se napraviti i u vegetarijanskoj varijanti, ali meni je pasao miris dimljene pancete. Kuhati do željene gustoće.
ovim receptom sudjelujem u prvi put igri ajme koliko nas je, domaćica je za listopad izabrala majčinu dušicu, recept šaljem njoj!
petak, 7. listopada 2011.
B&F kiflice
Već je svima dobro poznat ovaj recept s čašice dukatovog vrhnja. Ja ih često radim, i obično punim slanim nadjevom. Najbolje su dok su još tople, uz čašu piva u dobrom društvu. Evo kako izgledaju u mojoj verziji....
600 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
100 ml ulja
1 čašica Brzo i fino kiselog vrhnja
100 ml toplog mlijeka
1 Digo suhi kvasac
1 žličica šećera
punjenje
50 gr suhe salame (ja sam koristila zimsku)
50 gr svježeg sira
U toplom mlijeku otopiti kvasac i žličicu šećera. U posudi promješati glatko brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko, ulje i vrhnje i zamjesite tijesto. Tijesto podjeliti na 4 kugle. Svaku kuglu razvaljati u krug pa rezačem rezati na polovinu, pa četvrtinu i na osmine. Na svaki trokut staviti žličicu nadjeva, pa zamotati kiflice. Svaku kiflicu premazati jajem i posuti sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta.
utorak, 4. listopada 2011.
Starinski kolačići od oraha
Obično sam na mukama kad trebam napraviti suhe kolačiće, nikako da se odlučim. I budući da je bila prigoda koja je zahtjevala upravo takve, dala sam se u potragu. Ovi su me kolačići osvojili svojom jednostavnošću, i prekrasnim izgledom. Recept sam pronašla na coolinarici, od naše Tamare.
Sastojci potrebni za keksiće su
30 gr mljevenih oraha
30 gr šećera u prahu
4 bjelanjka
200 gr šećera
mrva soli
rum
Lagano izlupajte jedan bjelanjak pa dodajte šećer u prahu, rum i orahe. Od preostalih bjelanjaka umutite zajedno s mrvom soli snijeg i postepeno mu dodajte šećer. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 1 centimetra. Pobrašnjelim modlicama rezati oblike po želji, ja sam radila krugove. Šaumom napuniti slastičarsku vrećicu pa ukrastiti kekse. Zagrijati pećnicu na 50 stupnjeva pa sušiti kekse nekoliko sati. Bitno je da snijeg ostane bijeli. Mirišu kao pravi bakini kolačići. Preporučujem!!