Priznajem, kaki nisam jela godinama. I bila sam uvjerena da ga ne volim. Ove godine na dar sam dobila dva prekrasna zrela kakija, i odlučila mu dati još jednu priliku, u smoothiju. Kaki je tad napravio čaroliju, smoothie nije nikada bio tako kremast.
Kaki je jesanjska voćka, porijeklom iz Azije, u Kini je već 2000 godina poznat kao ljekovito voće, bogat je vitaminima i mineralima. Obiluje antioksidanskima i vlaknima a sadrži vrlo malo kalorija. Najbolje je jesti ga svježeg i zrelog al možete ga i sušiti pa njime dodatno obogatiti okus keksa, kolača ili granole ili od većih količina napraviti marmeladu.
sastojci za smoothie
1 zreli kaki
1/2 smrznute banane
2 mandarine
1 dcl hladne vode
2 žlice kokosovog ulja
komadić đumbira
Zreli kaki očistiti od kožice pa meso staviti u blender, dodati smrznutu bananu, i oguljene mandarine pa izblendati, dodati tekućine ovisno o tome koliko volite gusto. Nakapati nekoliko kapi đumbirovog soka. To ćete najlakše napraviti tako da đumbir naribate pa stavite u gazu i istisnete sok.
Još jedan prijedlog za desert s kakijem je i ovaj doručak u čaši. Priprema je jednostavna čak i kad se iznenada gosti pojave pred vratima. Sve što treba je ispasirati meso kakija, pa slagati u čašu red pirea, red grčkog jogurta i red granole a sve posuto zrnima nara. Brzo, jednostavno i zdravo a izgleda tako chic!!