Obožavam kombinaciju čokolade i naranče i kod mene je to uvijek pun pogodak
Recept za starinsku tortu od naranče potražite ovdje
sastojci za tortu 20x20, ili okrugli kalup 18cm
4 jaja
80 gr tamnog muscovado šećera
3 žlice kakao praha
2 žlice rižinog brašna
100 gr mljevenih oraha
1 žlica naribane korice bio naranče
120 gr tamne čokolade
50 gr maslaca
za preljev
jedna bio naranča
50 gr šećera
100 ml vode
Otopite maslac i čokoladu na pari.
Žumanjke mutite sa šećerom pa dodajte kakao prah, rižino brašno, koricu naranče i mljevene orahe.
Od bjelanjaka umutite snijeg. U smjesu s jajima dodajte otopljenu čokoladu i maslac i kraju lagano umješajte snijeg. Smijesu ulijte u kalup obložen masnim papirom i pecite na 180 stupnjeva 30 tak minuta.
Dok se torta peče pripremite sirup. Naranču odrežite na tanke šnite, u tavici kuhajte šećer i vodu dok se šećer ne otopi pa dodajte i naranče. Sstavite nek se kratko kuha na naranče puste okus al se ne raspadnu.
Umak prelijte preko toplog kolače i ukrasite šnitama naranče.
Možete ju poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili umak od čokolade.