petak, 29. prosinca 2017.

Vruća čokolada




nije ovo sad neki poseban recept al svidjela mi se ideja da bude na blogu budući je bilo puno upita. Vruću čokoladu obožavam zimi, i nekako mi pomogne da zimu lakše prebrodim. Recept nije ništa revolucionarno al  mi ga volimo.

300 ml mlijeka
4 žlice kokosovog šećera
30 gr tamne čokolade
2 žlice kakao praha
2 žlice praška za puding od čokolade 
+
rum, baileys, cimet, chilli, korica naranče, slatko vrhnje


Odvojite 100 ml mlijeka pa u njemu razmutite prašak za puding i kakao prah. Preostalo mlijeko zagrijte u ločiću zajedno sa šećerom i nasjeckanom čokoladom. Sada dodajte i smjesu sa pudingom pa kratko kuhajte da se zgusne, ako volite rjeđu čokoladu ovaj dio preskočite ili dodajte još mlijeka.
Poslužite u šalicama pa dodajte tučeno slatko vrhnje i kolačiće od slijeza.
Po žlji aromatizirajte čokoladu rumom, baileysom ili omiljenim aromama.



srijeda, 27. prosinca 2017.

Chilli con carne zapečene paprike u suradnji sa Strapramen Hrvatska

   Uvijek sam voljela jela s meksičkim štihom, sve one domaće izvedenica chimicanga tortilla, nachosa.. Chilli con carne je klasik koji vrlo često spremam ili bolje reći njegovu izvedenicu.   Za posebnije prilike volim ga dodatno zepeći u pećnici i to baš ovako, u košarici od paprika. 
Ovaj recept nastao je u suradnji sa Staropramen Hrvatska,  pivo se u ovom receptu pojavljuje dva puta. Drugi put  pojavljuje se u ohlađenoj čaši a prvi put? Pročitajte u receptu u nastavku.
Živjeli!



3 žlice ulja
400 gr mljevene junetine
1 velika glavica luka
250 gr kuhanog smeđeg graha
200 gr kukuruza
200ml pasate
3 češnja češnjaka
4 velike crvene paprike
sol, papar, 
chilli po ukusu.

100 gr gouda sira
kuhana riža kao prilog

Na ulju zažutite nasjeckani luk i  dodajte sol, papar, chilli, protisnuti češnjak i meso, sve kratko popržite.   Zalijte Staropramenom i pasatom te kratko dinstajte. Na samom kraju dodajte već kuhani grah i kukuruz i još kratko kuhajte.  Još jednom provjerite okuse  pa napunite papriek
Crvene paprike izdubite pa napunite smjesom, pospire naribanim sirom i zatvorite poklopcem.
Paprike kratko zapecite u pećnici  zagrijanoj na 200 stupnjeva, biti će dovoljno 20 tak minuta. Poslužite uz kuhanu rižu.

*ukoliko volite više spicy dodajte začine po svom ukusu.



srijeda, 13. prosinca 2017.

Poširane kruške u matičnom soku Aronia Live sa kremom od jaja

Sigurno ste već vidjeli neke od recepata koje sam radila s Aronia Live proizvodima. Ovo je prvi i definitvno nije zadnji, na njihovim stranicama možete pronaći i ostale.

Ovo je jedna uistinu posebna kruška, baršunasta, bordo crvena...  idealna za svečane prilike a vrlo jednostavne pripreme. Još i bolje je to da ju možete napraviti koji dan ranije




4 manje kruške 
300 ml matičnog soka Aronia Live
200 ml vode
sok jednog limuna
4 žlice muscovado šećera
krema od jaja
2 žumanjaka
2 žlice šećera
vanilija
3 jušne žlice limoncella ili likera po izboru
100 gr mascarponea

Kruške oguliti, ostavite im repić.
U lončić staviti vodu i sok, šećer i limunov sok, kruške potopite u tekućinu pazeći da su cijelo vrijeme u potpunosti pokrivene.
Od papira za pečenje izrežite kružnicu promjera lončica i njime pokrijte kruške, na taj će način cijelo vrijeme biti potopljene a tekućina neće hlapiti. 
Zavisno od veličine kruške kuhajte ih na laganoj vatri oko 40 minuta, nikad ne smije ključati.
 Čačkalicom isprobajte da li su mekane i izvadite ih iz soka.
Žumanjke sa šećerom, vanilijom i likerom tucite na pari dok se šećer ne otopi i smjesa se  ne ugusti.  Kremu ohladite  i dodajte mascarpone.
Na svaki tanjur stavite kremu i položite krušku.