Kakva divna, slatka suradnja taman u vrijeme blagdana. Pa tko bi odolio
Krašovoj Dorini i kakao prahu, pa to su klasici s kojima su i naše bake radile kolače. I sama duvijek u trgovina posežem za Dorinom kad su u pitanju slastice.
U moru blagdanskih kolača oduvijek postoje klasici. Ovo je definitvno jedan od njih. Znate kako nam se uvijek čini "joj mogla sam još jedan kolač napraviti al nemam vremena"? e za ovo imate vremena.
Iako izgleda zahtjevno i komplicirano, mogu ga napraviti i klinci, tu im treba vaša pomoć samo kod topljenja čokolade. Ajmo na recept, ovaj je zaslužio svoje mjesto na blagdanskom stolu
180 gr keksa Petit Beurre Kraš
40 gr nesoljenih pistacija
40 gr brusnica
200 gr Dorine za jelo
i kuhanje
2 velike žlice ruma ili nekog drugog alkohola po izboru
1 jaje
30 gr šećera u prahu
90 gr maslaca
Kekse izlomite na sitnije komade.
U posudi iznad pare otopite čokoladu i maslac pa dodajte jaje i šećer u prahu i sve kratko kuhajte na pari. Maknite sa plamena. Sad u smjesu dodajte brusnice, rum, kekse i pistacije pa sve dobro izmješajte. Ostavite malo da se ohladi i stisne.
Smjesu istresite na papir za pečenje pa oblikujte kobasicu. Stisnite ju čvrsto papirom da se sve praznine popune pa stavite na hlađenje u hladnjak.
Prije posluživanja salamu pospite šećerom u prahu i vežite ukrasnim koncem.