nedjelja, 24. travnja 2022.

Frangipane pita s jagodama

 



sastojci za prhko tijesto:
200 gr brašna
110 gr maslaca
40 gr tamnog šećera
prstohvat soli
1 jaje
i par žlica hladne vode
Sastojke staviti u mutipraktik; ja koristim Magimix, sve pulsirati dok se ne poveže, ako je potrebno dodate još hladne vode.
Omotati folijom i stavit u hladnjak na pola sata.
za frangiane sloj:
100 gr mljevenih badema
80 gr maslaca
50 gr tamnog šećera
cimet
prstohvat soli
sok i korica jede naranče
1 jaje
1 žlica brašna.
Omekšajte maslac i šećer pa dodajte preostale sastojke.
Prhko tijesto razvaljajte
pa obložite kalup, preko tijesta rasporedite frangipane sloj pa utisnite polovice jagoda. Posipajte listićima badema i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.
Poslužite uz slatko vrhnje ili sladoled ili jednostavno posipajte šećerom u prahu.



srijeda, 13. travnja 2022.

Pljukanci u umaku s DOBRO pršutom i rukolom

 Već svi znate kako sam slaba na paštu, od onih najjednostavnijih varijanti sa umakom na bazi maslaca do kompliciranih gulaša koji se kuhaju satima.  Ja sam ipak pobornik  jednostavnijih  a ovaj  me je osvojio na prvu, domaći pljukanci, najfiniji  pršut  od mesa s domaćih (hrvatskih) farmi  DOBRO i aromatična rukola.

Toliko jednostavno al dostojno svečanog stola! 

Ovo bi mogla jesti svaki dan!



Pljukanci u umaku s DOBRO pršutom i rukolom

200 gr tjestenine pljukanci

100 gr DOBRO pršuta

50 gr rukole

50 gr maslaca

250 ml slatkog vrhnja

100 ml bijelog vina

50 gr ribanog parmezana

sol, papar

100 ml vode u kojoj su se kuhali pljukanci



Otopite maslac pa na njemu popržite natrgani pršut.  Pršut izvadite pa dodajte 100 ml bijelog vina.

Pljukance kuhati u posoljenoj vodi. Dio vode sačuvajte.

U tavu dodajte vrhnje, parmezan,  papar i sol pa   miješajte na laganoj vatri dok se sir ne otopi. U tavu dodajte pršut  i dodajte kuhane pljukance i  natrganu rukolu. Dodajte vodu od kuhanja i razrijedite umak  pa miješajte na laganoj vatri dok se okusi ne prožmu.



ponedjeljak, 11. travnja 2022.

Crni bakalar s krumpirom na gulaš, u suradnji s Ledo

 

 Taman pred blagdane želim s vama podijeliti naše omiljeno jelo s filetima crnog  bakalara Ledo Hrvatska iz divljeg uzgoja. Ovaj način pripreme i u doba blagdana daje nam slobodno vrijeme  za druženje  s obitelji i dragim gostima jer je priprema  u loncu  vrlo jednostavna.  Dovoljno je samo par puta tijekom kuhanja protresti lonac.
...........
400 gr  LEDO crnog bakalara
500 gr krumpira
1  veća glavica luka  
3 režnja češnjaka
stručak peršina
 2 žlice koncentrata rajčice
100 ml bijelog vina
500 ml vode
sol, papar po ukusu
nekoliko listova lovora
10 tak  crnih pečenih maslina
nekoliko sušenih rajčica
 
Oguliti i narezati luk i krumpir na ploške.
Nasjeckati peršin  i češnjak.
U  širi lonac na dno staviti maslinovo ulje pa složiti red luka i krumpira.
 Iznad krumpira posložiti filete crnog bakalara  i završiti slojem krumpira i luka.  
Dodajte začine i koncentrat rajčice, pospite svježe sjeckanim peršinom i češnjakom,  maslinama i sušenim rajčicama.
Sve podlijte vinom  i vodom pa zaklopite lonac. Povremeno protresite lonac.
 Kuhajte na laganoj vatri   40 min dok se umak  ne zgusne.
Poslužite uz  domaći kruh"