ponedjeljak, 30. svibnja 2011.
Kremaste kocke s jagodama
U potrazi sam za novim receptima s jagodama, svake godine ista priča.
Budući da se moji bave uzgojem jagoda, ima ih toliko da ne znam kud s njima.
Rolade, torte, bellini, sorbetto, čak sam i marmeladu radila....danas je na red došao Lili vanili.
Vrlo brz, osvježavajući i jednostavan kolač, iako ću kao i inače improvizirati.....
Bacam se na posao.....
Sastojci za biskvit
3 bjelanjka
3 žlice šećera
3 žlice brašna
Žele od jagoda
500 gr jagoda
5 žlica šećera
puding od vanilije
Krema
3 žumanjka
5 žlica šećera
2 dcl mlijeka
puding od vanilije
40 gr maslaca
2 dcl slatkog vrhnja
2 lista želatine
U snijeg od bjelanjaka postepeno dodati šećer,
a brašno umutiti kuhačom. Peći 10tak minuta na 200 stupnjeva.
Pustiti da se ohladi.
Štapnim mikserom napraviti pire od jagoda, nekoliko žlica pirea ostaviti u zdjelici, ostatak zagrijati,pa
napraviti puding po uputama na vrećici,žele preliti preko biskvita.
Za kremu je potrebno žumanjke, šećer, mlijeko i prašak za puding skuhati na pari, kad se ohladi dodati maslac, i tučeno slatko vrhnje, na kraju dodati otopljenu želatinu.
Preliti preko želea od jagoda i pustit da se ohladi. Ukrasiti jagodama i komadićima bijele čokolade.
Ako volite čvršće kreme dodajte još jedan list želatine.
I još nešto, obećajem da moj sljedeći desert neće imati nikakve veze s jagodama.
četvrtak, 26. svibnja 2011.
srijeda, 25. svibnja 2011.
Čokoladne košarice punjene čokoladnom kremom i trešnjama
za košarice
papirnate košarice za muffins
100 gr tamne čokolade
za kremu
100 gr čokolade
1 dcl vrhnja
100gr mascarponea
dvije žlice maraskina
čokoladu otopiti na bain-marie
papirnate košarice složiti na pladanj, po tri komada
otopnjenom čokoladom premazati košarice min 2 puta,
između svakog sloja, staviti u frižider da se stegne.
za čokoladnu kremu potrebno je umutiti vrhnje i sjedinit i ga s mascarpone-om,
na kraju dodati otopljenu čokoladu.
Kremu ohladiti, napuniti slastičarsku vrećicu, pa kremu istisnuti u košarice,
ukrasiti trešnjama, i jagodama!
ponedjeljak, 23. svibnja 2011.
Najbolja torta-krem torta s jagodama
Bilo je samo pitanje vremena kad ću napraviti ovu tortu.Opet.
Radim je svako proljeće barem tri puta,i to je moja najdraža torta.
Sjećam se kad sam prvi put vidjela taj recept u časopisu Dobar tek, prekrasna a
recept toliko kompliciran da sam više puta odustajala...
Koliko se sjećam, prvi put je tortu napravila moja prijateljica, kojoj
sam posudila časopis, i kad sam probala fetu, sve je bilo jasno.
Zasukla sam rukave i krenula u avanturu.
za biskvit potrebno je
3 jaja
60 gr sitnog šećera
70 gr brašna
50 gr neoguljenih, mljevenih badema
vanilija, cimet, korica limuna
40 gr maslaca
žutanjke miješati s šećerom i maslacem, dodati cimet, koricu, vaniliju i brašno,
na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
na masnom papiru nacrtati kružnice veličine kalupa torte,
trebali biste dobiti 3-5 kora (za standardan kalup).
Smjesu raspodjeliti na papire i špatulom razmazati.
Peći na 200 stupnjeva 5-10 min, dok se rub zatamni.
odvojiti od papira, i pustiti da se ohlade.
za kremu potrebno je
200 gr ABC sira
300 gr Mascarpone-a
3 žutanjka
100 gr sitnog šećera
malo ruma
5 dcl slatkog vrhnja
želatina 6 listova
+300 gr jagoda (nasjeckati na listiće)
želatinu pripremite po uputama na vrećici.
u zdjeli izmješajte žutanjke i šećer, dodajte abc sir, mascarpone i rum.
vrhnje umutiti ( ne smije biti previše čvrsto)
u smjesu sa sirevima dodajte,malo po malo vrhnje i na kraju želatinu.
kalup za tortu obložite masnim papirom, najprije dno a onda i obruč.
na dno stavite jedan list biskvit i nakapajte ga rumom i namažite kremom,
na kremu posložite jagode, pa stavite drugi list, malo pritisnite da se ispune sve eventualne praznine.
List premažite kremom i posložite jagode....tako slažite dok ne postošite sve sastojke.
Zadnji list samo tanko premažite kremom i poravnajte.
Stavite u hladnjak na hlađenje preko noći.
Ujutro lagano odvojite od obruča i "ogulite" masni papir.
Ukrasite po želji!!
i da, cijelu zimu sam isprobavala razne torte, biskvite, kreme.....
ali ova torta je i dalje za mene br. 1
nek vam je u slast
Radim je svako proljeće barem tri puta,i to je moja najdraža torta.
Sjećam se kad sam prvi put vidjela taj recept u časopisu Dobar tek, prekrasna a
recept toliko kompliciran da sam više puta odustajala...
Koliko se sjećam, prvi put je tortu napravila moja prijateljica, kojoj
sam posudila časopis, i kad sam probala fetu, sve je bilo jasno.
Zasukla sam rukave i krenula u avanturu.
za biskvit potrebno je
3 jaja
60 gr sitnog šećera
70 gr brašna
50 gr neoguljenih, mljevenih badema
vanilija, cimet, korica limuna
40 gr maslaca
žutanjke miješati s šećerom i maslacem, dodati cimet, koricu, vaniliju i brašno,
na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
na masnom papiru nacrtati kružnice veličine kalupa torte,
trebali biste dobiti 3-5 kora (za standardan kalup).
Smjesu raspodjeliti na papire i špatulom razmazati.
Peći na 200 stupnjeva 5-10 min, dok se rub zatamni.
odvojiti od papira, i pustiti da se ohlade.
za kremu potrebno je
200 gr ABC sira
300 gr Mascarpone-a
3 žutanjka
100 gr sitnog šećera
malo ruma
5 dcl slatkog vrhnja
želatina 6 listova
+300 gr jagoda (nasjeckati na listiće)
želatinu pripremite po uputama na vrećici.
u zdjeli izmješajte žutanjke i šećer, dodajte abc sir, mascarpone i rum.
vrhnje umutiti ( ne smije biti previše čvrsto)
u smjesu sa sirevima dodajte,malo po malo vrhnje i na kraju želatinu.
kalup za tortu obložite masnim papirom, najprije dno a onda i obruč.
na dno stavite jedan list biskvit i nakapajte ga rumom i namažite kremom,
na kremu posložite jagode, pa stavite drugi list, malo pritisnite da se ispune sve eventualne praznine.
List premažite kremom i posložite jagode....tako slažite dok ne postošite sve sastojke.
Zadnji list samo tanko premažite kremom i poravnajte.
Stavite u hladnjak na hlađenje preko noći.
Ujutro lagano odvojite od obruča i "ogulite" masni papir.
Ukrasite po želji!!
i da, cijelu zimu sam isprobavala razne torte, biskvite, kreme.....
ali ova torta je i dalje za mene br. 1
nek vam je u slast
utorak, 17. svibnja 2011.
Lassi od jagoda
Nastavljam guštati u jagodama.
Lassi je osvježavajući napitak podrijetlom iz Indije.
Radi se od mlijeka ili/i jogurta, voća i po želji šećera ili meda, uz dodatak začina.
ja sam odabrala jednostavniju varijantu, jednako osvježavajuću
potrebno je
300gr jagoda
2,5 dcl tekućeg jogurta
žlica meda ili šećera
kockice leda ili ledena voda
štapnim mikserom ispasirati jagode,
dodati jogurt, med, vodu i miksati dok se sve ne sjedini
uliti u čaše i uživati
Lassi je osvježavajući napitak podrijetlom iz Indije.
Radi se od mlijeka ili/i jogurta, voća i po želji šećera ili meda, uz dodatak začina.
ja sam odabrala jednostavniju varijantu, jednako osvježavajuću
potrebno je
300gr jagoda
2,5 dcl tekućeg jogurta
žlica meda ili šećera
kockice leda ili ledena voda
štapnim mikserom ispasirati jagode,
dodati jogurt, med, vodu i miksati dok se sve ne sjedini
uliti u čaše i uživati
subota, 14. svibnja 2011.
krema od griza s jagodama
Jedva sam čekala da se jagode zacrvene,ma jedva sam čekala proljeće...
i baš je brzo stiglo, i jagode su brzo postale one prave, crvene, sočne,mirisne....
Takav je i ovaj recept, brz, sočan..
sastojci
0,5l mlijeka
80 gr griza
mrva soli,mrva šećera
2,5 dcl vrhnja za šlag
i 500gr jagoda
Zakuhati mlijeko, dodati griz i miješati pjenjačom dok se ne zgusne.
Pustiti da se ohladi, povremeno promiješati da se ne napravi korica.
Umutiti vrhnje za šlag i sjediniti s grizom.Jagode nasjeckati, po želji posuti šećerom,
u zdjelice slagati red kreme, red jagoda...dok se ne potroše svi sastojci.
Može se kombinirati i s drugim voćem, npr. zrelim, sočnim breskvama.
i baš je brzo stiglo, i jagode su brzo postale one prave, crvene, sočne,mirisne....
Takav je i ovaj recept, brz, sočan..
sastojci
0,5l mlijeka
80 gr griza
mrva soli,mrva šećera
2,5 dcl vrhnja za šlag
i 500gr jagoda
Zakuhati mlijeko, dodati griz i miješati pjenjačom dok se ne zgusne.
Pustiti da se ohladi, povremeno promiješati da se ne napravi korica.
Umutiti vrhnje za šlag i sjediniti s grizom.Jagode nasjeckati, po želji posuti šećerom,
u zdjelice slagati red kreme, red jagoda...dok se ne potroše svi sastojci.
Može se kombinirati i s drugim voćem, npr. zrelim, sočnim breskvama.