ponedjeljak, 30. svibnja 2011.
Kremaste kocke s jagodama
U potrazi sam za novim receptima s jagodama, svake godine ista priča.
Budući da se moji bave uzgojem jagoda, ima ih toliko da ne znam kud s njima.
Rolade, torte, bellini, sorbetto, čak sam i marmeladu radila....danas je na red došao Lili vanili.
Vrlo brz, osvježavajući i jednostavan kolač, iako ću kao i inače improvizirati.....
Bacam se na posao.....
Sastojci za biskvit
3 bjelanjka
3 žlice šećera
3 žlice brašna
Žele od jagoda
500 gr jagoda
5 žlica šećera
puding od vanilije
Krema
3 žumanjka
5 žlica šećera
2 dcl mlijeka
puding od vanilije
40 gr maslaca
2 dcl slatkog vrhnja
2 lista želatine
U snijeg od bjelanjaka postepeno dodati šećer,
a brašno umutiti kuhačom. Peći 10tak minuta na 200 stupnjeva.
Pustiti da se ohladi.
Štapnim mikserom napraviti pire od jagoda, nekoliko žlica pirea ostaviti u zdjelici, ostatak zagrijati,pa
napraviti puding po uputama na vrećici,žele preliti preko biskvita.
Za kremu je potrebno žumanjke, šećer, mlijeko i prašak za puding skuhati na pari, kad se ohladi dodati maslac, i tučeno slatko vrhnje, na kraju dodati otopljenu želatinu.
Preliti preko želea od jagoda i pustit da se ohladi. Ukrasiti jagodama i komadićima bijele čokolade.
Ako volite čvršće kreme dodajte još jedan list želatine.
I još nešto, obećajem da moj sljedeći desert neće imati nikakve veze s jagodama.
Kocka izgleda lijepo. Priznaj da ti već jagode idu na uši ;-)
OdgovoriIzbrišima neka jagoda, ne smetaju, dapače :) I blago tebi s tim svim jagodama :) Super je lili vanili ;)
OdgovoriIzbrišiTvoj angažman oko jagoda koje imaš na raspolaganju je uistinu pohvalan. Dok su se moji bavili uzgojem jagoda, ja nisam imala potrebu da ih "iskoristim" u jelima, tj. da tragam za novim receptima, jer ja ne volim jagode. Moji su ih ionako uzgajali za prodaju, pa sam im i rekla: "nek´ ih onda prodaju, a ne da mene maltretiraju s tim da ih moram što više upotrijebiti u kuhinji". Ali razumijem da tko ih voli, uživa u njima.
OdgovoriIzbrišiNa ovom kolačiću mi se baš sviđa žele:)
Ah meni nikad nije previše jagoda i njihova mi sezona tako brzo prođe da imam osjećaj da ih se nisam nauživala. Zbog toga ih rijetko koristim u kolačima, najviše ih volim jesti same i svježe. :)
OdgovoriIzbrišiBez obzira na to, ovako lijepi kolači me uvijek privlače i nikad ih ne bi odbila. ;)
Prekrasne su ti kocke. :)
Divan kolačić !
OdgovoriIzbrišiI iskoristi maksimalno jagode kada ih već toliko imaš. Ja ih kupim na placu puna planova što ću sa njima napraviti a na kraju ih većinom pojedem svježe pa za nešto drugo idem kupiti nove :)
kojih dimenzija je lim za biskvit da vam dodje ovako visoko kao na slici?
OdgovoriIzbrišiovo je prilično malen kalup a vi slobodno poduplajte dozu. kocke i nisu toliko visoke ako pogledate u usporedbi sa žlicom
Izbriši