ponedjeljak, 30. travnja 2012.
Kuvarijacije -Uskršnji vijenac
Dugo sam gledala Uskršnji vijenac koji sam vidjela kod Vrtaljice, a kad je predložem i izglasan u Kuvarijacijama odlučila sam isprobati recept. Mi smo veliki ljubitelji orehnjače, ali često njenu pripremu radije prepustim mami. Ja i dizano tijesto koje se kasnije savija u roladu nismo na ti. Kod ovog vjenca nisam imala takvih problema, budući da se dvije savijače motaju zajedno a onda kasnije i oblikuju vjenac nije ostalo mjesta da se pojave džepići s zrakom, vjenac je bio pun.Sljedeći put imam u palnu samo povećati količinu nadjeva. Izmjene o odnosu na originalni recept, koje sam napravila bile su slučajne, a uzrokovane su stanjem u špajzi.
za tijesto je potrebno
500 gr brašna
1 kockica svježeg kvasca
100 gr šećera
50 gr maslaca
250 ml toplog mlijeka
za nadjev
500 gr jabuka
100 gr mljevenih oraha i badema
korica limuna
80 gr šećera
grožđice i brusnice
1 bjelanjak
+marmelada od marelica, listići badema
Mlijeko zagrijati, pa u njega dodati maslac, razmrvljeni kvasac i dvije žlice šećera. Dobro promješati da se kvasac skroz otopi i ostaviti na toplom da se kvasca aktrivira. U posudu staviti prosijano brašno i ostatak šećera, uliti mlijeko s kvascem i mješati mikserom sa spiralnim nastavcima. Ostaviti da se odmara barem pola sata. Dok se tijesto odmara, pripremiti nadjev, polovicu jabuka naribati a polovicu izrezati na kockice, promješati sa šećerom, limunovom koricom i mješavinom oraha i badema. Na kraju dodati razmućeni bjelanjak. Marmeladu uz dodatak nekoliko žlica vode zagrijati da se otopi a listiće badema ispeći u tavi do željene boje.
Tijesto razdjeliti na dva djela, pa ih razvaljati na pravokutnike 45x20. Na svaki staviti polovicu nadjeva.
Na prvi dio preko nadjeva posuti grožđice a preko drugog brusnice. Zarolati ih u rolade, spoj rolade okrenuti prema dolje, pa svaku roladu zarezati nožem 2 cm dubine. Rolade zamotati zajedno pa ih oblikovati u vjenac.Peći na masnom papiru, pokriveno folijiom na 200 stupnjeva, onda otkriti i peći još 20 minuta. Ostaviti ga nakon toga da se postepeno hladi u pećnici. Ohlađen vjenac premazati otopljenom marmeladom i posuti listićima badema.
subota, 28. travnja 2012.
Keksići u boji
Napokon je stiglo ljeto. Pozdravljam ljeto s jednostavnim keksićima, nautičarske teme koji su ukrašeni šećernom masom. Šećerna masa u bojama, poneki izrezivač, šablone od papira...
subota, 21. travnja 2012.
Na ručku kod Lake kuharice
Ovoga puta u sklopu FBI rukavica, što je akronim za Food blog inspection a "rukavice" anagram od kuvarice, istražujemo blog Lake kuharice. Igru je osmislila majamac, a mi se igramo tako što u toku dva mjeseca istražujemo food blog koji je dobio najviše glasova. Ovog puta to je Katarinin blog, koji obiluje slanim ali i slatkim receptima. Većina recepata je popraćena fotografijama korak po korak.U moru recepata teško sam se odlučila koje ću isprobati, proučavala sam blog danima...i odlučila se za sljedeće
sastojci za juhu
1 žličica maslinovog ulja
1 mala glavica luka
300 gr kukuruza
200 gr sjeckane rajčice
300 gr pasate od rajčice
sol, papar, čili
povrtni temeljac
uz juhu sam poslužila Lisnate uvrnute štapiće
sastojci za štapiće
lisnato tijesto
1 jaje
ribani parmezan
sjemenke sezama, bundeve i lana
I ja sam koristila već razvaljno lisnato tijesto.Odrezati ga na trakice, premazati razmućenim jajetom i posuti sirom i sjemenkama. Tada spajati dvije trakice zajedno i zamotati ih. Peći u pećnici na 200 stupnjeva 15tak minuta. Poslužiti uz krem juhu ili samostalno kao grickalice.
nisam mogla odoljeti a da ne isprobam i Quiche s tunom i artičokama
sastojci za quiche
lisnato tijesto
180gr konzervirane tune iz maslinovog ulja
8 cvjetova artičoka konzerviranih u ulju
3/4 šalice kiselog vrhnja
3/4 šalice mlijeka
2 jaja
sol, papar, timijan
ribani parmezan
Lisnato tijesto razvaljati i njime prikriti dno kalupa, ja sam koristila manji četvrtasti kalup. Tijesto izbockati vilicom pa po njemu poslagati ocjeđenu tunu i artičoke. U zdjeli izmutit jaja s vrhnjem i mlijekom pa začiniti soli i paprom. Smjesu preliti preko tune i artičoka pa bogato posuti ribanim parmezanom. Peći u zagrijanoj pećnici, na 180 stupnjeva 30 minuta. Poslužiti uz salatu.
ponedjeljak, 16. travnja 2012.
Zebra u kalupu
Jednom davno, kad sam tek krenula u slatku avanturu pripremanja torti i kolača, trenirala sam na mramornom kolaču. Dobri stari recept iz mamine bilježnice napravila sam nebrojeno puta. Ponekad posut mljevenim šećerom a ponekad glaziran čokoladom. S vremenom sam se ohrabrila pa sam krenula dodavati arome u običan masni biskvit, korice limuna i naranče, grožđice i rum, kokos...
2 šalice brašna
2 žlice praška za pecivo
mrva soli
2 šalice šećera
vanilija
korica/aroma naranče
180ml kiselog vrhnja
1/2 šalice bio kakao praha
4 žlice vrele vode
3 jaja
U maloj posudi promješati 1/2 šalice šećera i kakao prah pa razmutiti u vreloj vodi. U drugoj posudi mješati preostali šećer i jaja. Naizmjence dodavati mješavinu brašna, praška za pecivo i soli i kiselo vrhnje.Na kraju dodati aromu vanilije. Smjesu podjeliti na dvije polovice, u prvu dodajte koricu naranče, a u drugu dodati otopljeni kakao. Pripremiti kalup za kuglof, premazati ga maslacem ili uljem i posuti brašnom.Uz pomoć dvije kaciole/zaimače u kalup ulijevati naizmjence bijelu i crnu smjesu. Nije potrebno čekati da se prethodni sloj razlije. Kad potrošite obje smjese, kalup staviti u zagrijanu pećnicu i peći 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite dal je pečen. Ostaviti ga u kalupu da se malo ohladi pa izvrnuti na rešetku i glazirati čokoladom ili mljevenim šećerom.
za čokoladnu glazuru
100 gr tamne čokolade
30gr maslaca
srijeda, 11. travnja 2012.
kikiriki krema u čaši
Ponekad se dogodi da kupim neku namirnicu jer planiram određeno jelo ili desert i ona završi u sasvim drugom receptu. Ma to je ustvari vrlo često pojava. Maslac od kikirika iz kućne radinosti kupljen na jednoj manifestaciji o kojoj ću u jednom od sljedećih postova pisati, umjesto u glavnom jelu završio je u desertu.
Ako imate kod kuće sve sastojke, i vi možete uživati u ovoj kremi, priprema je vrlo jednostavna i brza.
100 gr krem sira
50 gr maslaca od kikirikija
100ml slatkog vrhnja
vanilija
50 gr tamne čokolade
20 gr maslaca
Za prvu kremu potrebno je sjediniti krem sir i maslc od kikirikija, za drugu umutiti slatko vrhnje uz dodatak vanilije a za treći sloj otopiti čokoladu i maslac. Kreme staviti u slastičarske vrećice ili šprice, pa naizmjence puniti čašice.Ako želite možete ubaciti i jedan hrskavi sloj koristeći komadiće keksa.
petak, 6. travnja 2012.
Cheesecake u teglicama
Ako ste još uvijek u potrazi za desertom kojim bi počastili svoje najmilije za Uskrs, predlažem vam ovaj cheesecake u teglicama. Ideja je već puno puta viđena na stranim i domaćim blogovima a ovo je prvi put u mojoj izvedbi. Ako volite cheesecake, ovaj u teglicama voljeti ćete još i više, jednostavno zatvorite teglicu i nosite ga sa sobom, na piknik, roštilj, ili na posao za slatku pauzu. U špajzi potražite čiste staklenke od raznih namaza ili pekmeza, mogu biti i različite ali bitno je da su manje. Možete i kupiti nove.
sastojci potrebni za 6 teglica
100 gr Digestive keksa
50 gr maslaca
30 gr šećera
440gr krem sira (Abc)
130gr šećera
3 cijela jaja
1 žumanjak
sok i korica limun iz bio uzgoja
vanilija
4 žlice rižinog brašna
domaći pekmez od jagoda
Kekse samljeti , pa izmješati s otopljenim maslacem i šećerom. Smjesu rasporediti u 6 teglica. Utisnuti uz pomoć žlice. Za kremu je potrebno najprije sir razraditi mikserom pa dodati šećer, limunovu koricu i sok, vaniliju, dodati jedno po jedno jaje i na kraju žumanjak. Na kraja dodati rižino brašno. Smjesu rasporediti u teglice, ostaviti slobodno dva centimietra od vrha teglice budući da će smjeja tokom pečenja/kuhanja rasti. Teglice smjestiti u duboki pleh, uliti vrelu vodu tako da budu teglice do polovice visine u vodi. Peći u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva 20 minuta. Ostaviti ih da se hlade u pećnici. Za to vrijeme pripremiti umak, pekmez zagrijati, ako je potrebno dodati vode, i rasporediti u teglice. Ostaviti preko noći u hladnjaku da se dobro ohlade!
ponedjeljak, 2. travnja 2012.
Voćne košarice s mangom
U zadnje vrijeme rijetko radim kolače, često smo vani, uživamo na suncu i proljetnom zraku. Ostane mi vrlo malo vremena. Ali kako sam veliki ljubitelj slastica, ukradem koju minuticu i tu su košarice. Prhko tijesto imam često u zamrzivaču..dovoljno je skuhati kremicu i odabrati voće. Ovog puta odlučila sam se za mango, a košarice su prvotno trebale sadržavati kokosovo brašno ali...
za prhke košarice (6 komada)
1 šalica glatkog brašna
2 žlice šećera
mrva soli
1 žumanjak
100 gr maslaca
Suhe sastojke staviti u multipraktik da se izmješaju, dodati omekšali maslac i žumanjak i miješati dok ne nastanu mrvice.Istresti na radnu površinu pa umjesiti rukama, dodati vode ako je potrebno.Tijesto zamotati u prijanjajuću foliju i ostavit u hladnjaku pola sata.Tijesto je pogodno i za zamzavanje, prije upotrebe potrebno ga je spustit u hladnjak da se postepeno otopi. I još jedan mali trik, ako maslac niste izvadili na vrijeme da se stigne omekšati, možete potrebnu količinu naribati.
Za kremu
2 žumanjka
3 žlice šećera
2 žlice rižinog/škrobnog brašna
100ml mlijeka
vanilija
+100gr mascarponea
Žumanjke mutiti s šećerom dok ne posvjetle , dodati brašno, vanilju i mlijeko i sve dobro izmješati. Ovu kremu kuhati na pari dok se ne zgusne. Kad se krema ohladi dodati mascarpone.
i još, voće po želji
Košarice napuniti kremom i voćem. Ja sam koristila mango. Zreli mango oguliti ljuštilicom za povrće i izrezati na tanke trakice, pa slagati na kremu. Iste košarice mogu se puniti jagodama, malinama ili nekim drugim voćem.