ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Oprezzzzz, pužići s čokoladom!


Ovo je jedan od onih kako ih ja zovem "zimski" deserti, ali ja ipak nisam mogla dočekati zimu da ih isprobam. Čim sam ih vidjela poželjela sam ih na svom stolu. Recept je skroz pogođen, sve je savršeno od početka do kraja, fino mekano tijesto i bogata čokoladna unutrašnjost. Ako vas je ova dugo očekivana kiša barem malo raslahladila neće vam biti teško upaliti pećnicu. Savršeni su za doručak ali odlično pašu uz popodnevnu kavu ili čaj.


za 12 pužića je potrebno


5 gr suhog instant kvasca
120 ml mlijeka
mrva šećera 
...
1 jaje
50 gr šećera
250gr brašna  
sol
45 gr omekšalog maslaca


za nadjev
220 gr tamne čokolade
50 gr šećera
cimet/kava
45 gr maslaca


Kvasac s žlicom šećera otopiti u mlijeku. U veliku zdjelu prosijati brašno i sol, pa dodati smjesu s kvascem kojom smo dodali ostatak šećera i jaje. Mješati mikserom dok se lijepo ne poveže. Ostavi tijesto da naraste.
Za to vrijeme pripremiti nadjev, čokoladu možete nasjeckati nožem, usitniti  u robotu ili koristiti čokoladne kapljice. Dodati joj šećer i cimet i omekšali maslac, sve bi trebalo biti mrvičasto. Odlična ideja je ispeći pužice u kalupu od muffina. Kalup je potrebno dobro premazati maslacem. Tijesto istresi na pobrašnjelu površinu, još bolje je ako imate silikonsku podlošku pa na njoj razvati tijesto na cca 30x20. Ostavite tijesto nekoliko minuta da se odmori.  Sad tijesto bogato posuti nadjevom i zarolati u čvrstu roladu. Spoj možete slijepiti s vodom da se ne otvara. Izrezati na 12 feta, ja sam ih odrezala 10,  pa ih složiti u kalup. Sve prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti još kratko da se odmori. Ovako pripremljene pužiće možete ostaviti da prenoće u hladnjaku i peći ih ujutro za doručak. Kad ih poželite ispeći, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 15-20 minuta.


Broj komentara: 27:

  1. Ja baš za vikend nasla jedan super recept za ovakve ali slane pužiće :D U pripremi su! A ovakav jedan čokoladni mi bap fali uz moju bijelu kavu sada :) Suuuuper su!

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalni su!!! Volim ovakva peciva kad su bas bogata nadjevom! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda božanstveno, baš za tako neko zimsko popodne uz kavicu ili čaj :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Kad ti objavljuješ zimski recept usred ljeta, onda je stvarno fenomenalan. Recept sam si spremila čim sam ga vidjela, ali čeka zahlađenje s namjerom da ga poslužim baš za doručak. Sad kad sam pročitala kako si zadovoljna receptom i koliko su ukusni, možda ih ipak napravim ranije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vjeruj mi na riječ, nećeš požaliti, a ove topline su pogodne jer se dizano tijesto baš lijepo ponaša

      Izbriši
  5. Ovo mi je najbolji početak dana, pojela bi ih sve za doručak! Za čokoladu sam uvijek! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme, koliko čokolade, baš po mom ukusu. Da naiđem na nešto tako fino, ni ja ne bi mogla čekati zimu da isprobam. Sviđa mi se što ima puno čokolade i što je tijesto mekano. Nema mi goreg od toga da nekad treba biti čokolade kad negdje nešto jedem, a od čokolade ni č. Fotke su predivne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, mene su odmah osvojile i ovaj recept je puni pogodak, već razmišljam o novim nadjevima!!

      Izbriši
  7. Krasni pužići, sviđa mi se ovo s okusom i kave, a što se tiće ljeta, ipak mu je uskoro kraj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja sam s cimetom radila pa sam i malog ponudila, ali za odrasle je super dodatak kave jer još više dođe do izražaja čokoladni okus

      Izbriši
  8. Ajme, ajme,... mirišu sve dovde. Kava bi mi uz njih jopš bolje pasala!

    OdgovoriIzbriši
  9. Uhhh ovo je recept baš za mene,fantazija kako dobro izgledaju i bit će kod mene isprobano čim prije:)

    OdgovoriIzbriši
  10. yum, divno izgledaju! Moram probati! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Kod nas niti kapi kiše, samo bura i požari, ali zato sam uvik za čokoladu, bilo lito ili zima :) Super je!

    OdgovoriIzbriši
  12. čokolada uvijek pali, a ovakvi pužići me mogu osvojiti u bilo koje godišnje doba

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo je čista fantazija ! meni je bolje da ih ne pravim jer bih izmakla kontroli :), ali već sada znam da ću ih prvom prilikom ispeći i uživati u njima uz kavicu.

    OdgovoriIzbriši
  14. Muy hermosos y tentadores mis papilas se vuelven agua,una verdadera exquisitez,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši