Jedan "problem" koji se ponavlja (kod isprobavanja stranih recepata) je prijevod. Kako prevesti naziv jela a da je već u naslovu posta jasno o čemu se radi? Moj je blog većinom sladak a ova je recept slan. U ovom slučaju ovo su "zucchini bites" zalogaji s tikvicama, ali meni bi se više svidjelo da je to kolač s tikvicama, slani kolač s tikvicama.....budući da navodim izvor recepta neka ipak budu zalogaji.
Već duže vremena gledam ovaj recept i sad sam se odlučila isprobati ga. Tikvice su dostupne tokom cijele godine, svojim blagim okusom pašu uz sva mesa ali i ribu. Pripremam ih na razne načine pa sam odlučila isprobati i ovaj recept. Odličan prilog ili jednostavan finger food. Hladnije su još bolje!
sastojci za kalup (19x25)
5 jaja
120 gr brašna
120 gr ulja
1 1/2 žličica praška za pecivo
120 gr ribanog parmezana
3 tikvice
1 mala kapula
1 mrkvica
50 gr pancete
sol, papar
Tikvice naribati i posoliti. Na malo ulja popržiti kapulu i pancetu na kockice pa ohladiti. U zdjeli pjenjačom izmješati jaja, ulje, brašno i prašak za pecivo, dodati tikvice (potrebno je istisnuti suvišnu tekućinu) parmezan, kapulu i pancetu pa sve dobro promiješati. Začiniti po ukusu. Pleh obložiti masnim papirom za pečenje ili namastiti pa posuti krušnim mrvicama. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Smjesu uliti u pleh i peći 40tak minuta. "Kolač" se najbolje reže kad je hladan. Servirati uz salatu ili kao prilog uz roštilj. A ostatke..ako ih bude, ponijeti na posao!