ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

Zelene tortilje od tikvica

Ljeto je vrijeme kad jedemo laganija i jednostavnije jela, želimo da je priprema što kraća ali  da to ne utječe na kvalitetetu jela. Ipak,  najteže je izabrati jelo koje nosite na posao ako kao i ja radite u 12 satnim smjenama. Izmjenjuju se salate, povrtne, s mesom ili tunom uz dodatak žitarica. Sendviči su mi već duže vrijeme zadnja opcija. Ove tortilje od tikvica izvrsne su za   ponijeti sa sobom, a nadjev slažete po želji. Jedina mana je što se peku u pećnici  ali možete ispeći veću količinu pa ste mirni nekoliko dana.


2 tikvice 
1 jaje
1 šaka parmezana
1 žlica krušnih mrvica(koristite li bezglutenske mrvice, dobili ste izvrstan bezglutenski obrok)
češnjak, papar
(za nadjev sirni namaz ili zrnati sir, losos, kuhani pršut, povrće ..)

Tikvice naribati i posoliti pa ostaviti da puste vodu. Vrlo je važno dobro istisnuti višak tekućine iz tikvica. Pripazite na sol zbog dodavanja parmezana. Kad ste iscjedili sok iz tikvica dodajte im jedno jaje, parmezan i mrvice pa sve dobro promješajte, začinite po želji sol, papar, češnjak, chilli. Veliki pleh obložite papirom za pečene i dodatno namažite uljem zamišljene kružnice na koje ćete razmazati smjesu. Od ove smjese sam dobila dvije tortilje promjera 20 cm.
Peći na 180 stupnjeva 20tak miunta dok se rubovi ne zažute. Pustiti da se ohlade pa ih pažljivo odvojiti od papira. Ide to malo teže al uz pomoć dugačkog oštrog noža sigurna sam da ćete uspijeti.
Puniti po želji pa zarolati kao palačinku.



21 komentar:

  1. "Ljeto je vrijeme kad jedemo..." - a tko ste vi svi koji jedete ta laganija jela? Ok, vidjela sam da ima hrpetina takvih blogera i zadnjih mjesec dana je katastrofalno stanje što se tiče ponude recepata na blogovima - ne radi se o tome da ih nema, nego su svi nekakvi "lagani" - bez pećnice, bez masnoće, bez ovoga, bez onoga... Pa kako možete preživjeti na takvoj hrani? Ja kuham najnormalnije kao i zimi, al po blogovima tražim inspiraciju za nova jela - koju ne nalazim zadnjih mjesec dana, jer to je većinom em bez pećnice, em bez štednjaka: samo nekakve sirove salate i sl. Ja nemam nikakvu namjeru počet se hranit tako "ko svi vi" (tko god da jeste), Kako vi svi osjećate sitost nakon takvog nekakvog ˇsiromašnogˇ obroka???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi, smo moja obitelj i ja, volimo i najradije jedemo sezonske namirnice. Kao što možeš vidjeti po sastojcima ovo nikako nije lagano jelo bez masnoće, tu je i jaje i parmezan pa dimljeni losos i opet sirni namaz, uz to sve još nekoliko pomidora. Ovo nosim na posao budući da radim u 12 satnim smjenama i vjeruj mi da jedva pojedem jednu koliko je zasitna a oni kojima jedna nije dovoljna mogu ih pojest ii više

      Izbriši
    2. Ima jako puno ljudi koji ne smiju jesti meso, gluten, mliječno, orašaste proizvode i to ne hira nego zbog zdravlja...iako ja svakako preporučam po ovim vrućinama laganiju hranu i korištenje sezonskih namirnica.
      Bolje je da imamo više obroka u danu ali da su laganiji, i moramo misliti da ono što unosima sada u organizam kroji našu starost i bolesti koje se mogu ili ne moraju razviti s godinama.
      Hipokrat - ono smo što jedemo
      "Sve što putem prehrane unosimo u naš organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život."

      Izbriši
    3. Pretpostavljam da su "svi ti" ljudi koji zive uz more i od velikih vrucina se brane "laganijom" hranom. Slažem se s Tamarom da je ovdje riječ o lijepo balansiranom obroku koji sardzi i povrće i masnoće i proteine pa stoga i daje organizmu sve što mu treba. Umijesto krušnih mrvica (pretpostavljam) bi se mogle dodati mljevene zobene pahuljice ili mljeveni bajami, a ovakve tortilje bi se mogle "napuniti" i hladnom piletinom ili cak ostatcima pečenja. Zaista dobra ideja Tamara, i uvijek pozdravljam korištenje sezonskih namirnica!

      Izbriši
    4. Ti svi ljudi nisu uz more..oni su po cijeloj Hrvatskoj,,,npr ja nisam uz more, živim na sjeveru Hrvatske

      Izbriši
    5. Nije mi bio plan debatirat tu pod receptima s nepoznatim ljudima, al…
      Ovo što ti navodiš kao dokaz da to nije lagano i bez masnoće – meni je to primjer zaista laganog jela (skoro) bez masnoće. Na dvije tortilje ide jedno, jedincato jajčeko: dakle, ak pojedeš jednu tortilju, pojela si pola jajeta; za usporedbu - u jelima kakva ja jedem u jednoj porciji ima više od jednog jajeta (no to si sigurno već razmišljala i kak da to jedno jajčeko izbaciš il zamijeniš). Ok ima tu i parmezana, naravno sir ima masnoće, meni je masnoća normalna stvar u hrani.
      Onda ide jedna, jedincata žlica krušnih mrvica na 2 tortilje, dakle,a k pojedeš jednu tortilju, pojela si pola žlice krušnih mrvica (ja svaki dan pojedem par šnita bijelog kruha pa ne znam uopće kak da komentar pojedenih samo pola žlice krušnih mrvica). Papir se premazuje uljem naravno, ti to sigurno premažeš cijeli lim s pola čajne žlice (ja svaki dan potrošim par deci ulja u pripremi hrane, ni tu ne znam kak da komentiram). Ok, sira ima i u namazu, meni je masnoća normalna, al ja bih taj sir recimo zamijenila majonezom s jajima jer nisam ljubitelj sirnih namaza. Ok, tu je i dimljeni losos (ja ribu ne volim, skoro ju ni ne jedem, al navodno je riba zdrava?, bar svi to tvrde; netko bi lososa zamijenio ćevapima(ja ne bih, nisam ljubitelj mesa).
      Naravno da se to tijekom pečenja zalijepi za papir, ja bih nauljeni papir i pobrašnila (pretpostavljam da si sad pala u nesvijest na spomen brašna u jelu).
      Recept kakav je gore naveden , meni je „pust“(ok, ne mora se svima sve sviđati), al ovi neki komentar ovdje su dokaz da može iz zla u gore: ti bi najradije izbacila i jaje i parmezan i sirni namaz i lososa (što bi ostalo?). Meni se kosadigla na glavi i na spomen pahuljica umjesto krušnih mrvica.
      Svaka čast onome tko 12 sati radi u smjeni i pritom živi od te palačinčice s malo sirnog namaza i rajčicama (koje su usput budi rečeno, "sama voda", u rajčicama zaista nema ništa zasitno). I naravno, pretpostavljam da ti to jedeš bez kruha??? (iako ti to zoveš tortilje, meni su tortilje one meksičke koje su kruhaste, a u ovome nema što biti kruhasto, meni je ovo nekakva palačinka!?).
      Da ja radim ˇtakvoˇ jelo: dodala bi još par jaja i par deka bijelog brašna i ispekla palačinke na masnoći u tavi, poslužila ih s francuskom salatom il bešamel umakom s puno masnog sira.

      Izbriši
    6. Svatko od nas može svoju kuhinju prilagoditi svojim željama i potrebama, ja radim ovako pa sam ovaj način rado podijelila s čitateljima

      Izbriši
    7. Tamara moja, stvarno si karakter. Provokacije na ovom nivou su mi tragikomicne, a tako ocite.
      Nema nista sto boli vise od ignorea sa stilom.

      Izbriši
  2. Zaista izgleda odlično sutra si napravim za gablec da imam vjerujem da je baš zaistno a opet da malo promijeniš super ideja i hvala od jednog bezglutenca koji svaki dan mora imati svoju baš hranu!

    OdgovoriIzbriši
  3. obozavam tikvice a ovo je bas super ideja :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja ne volim tikvice ali mislim da sa ovom nadevom recept deluje ukusan. Ja pravim zelene palacinke koristeci spanac.

    OdgovoriIzbriši
  5. Još jedan bezglutenac koji će ovo obavezno isprobati 😍 hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. Po pitanju marende za posao sam gotovanka, nemam volje dan prije nešto posebno pripremati, ovako nešto bih uzela jedino da ostane od dana prije. Mada se moje i tvoje radno vrijeme ne može usporediti, tako da ja često prođem i bez marende na poslu :D

    Što se tiče ovih komentara o ljetnoj hrani, nemam problema s paljenjem pećnice i stajanjem kraj šparheta, ali svejedno ne kuham/jedem isto što i zimi - maneštre su izbačene, isto tako i kiseli kapuz, dizana tijesta i teška hrana. U kuhinji se zadržavam što kraće, ne zbog vrućine, nego da bih lijepe dane što više iskoristila uživajući u lijepom vremenu na otvorenom

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh, kakvo nekonstruktivno debatiranje...svako jede i prati što mu paše. Ja jedem samo sezonski i uključivala ili ne pećnicu. Jedem i maneštru jer nama tako paše, a i zgodno mi je za dva dana. Oduševila me ova tortiljica, jedino me zanima, ako ju je teško skinuti s papira, onda sigurno nije elastična za zamatanje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja sam dodatno namastila papair za pečenje i prilično su se zalijepile al uz pomoć dugog tankog noža sam skinula bez problema, i fine su mekane kao klasične palačinke

      Izbriši
  8. A kolike su te tikvice, jer ih zaista ima raznih velicina?! Mozda bi bilo lakse, koliko tikvica u gr, bar otprilike?

    OdgovoriIzbriši