petak, 21. kolovoza 2015.

Mini štrudle s džemom od smokava

Jedno od omiljenog mi voća su smokve, i sad kad im je sezona doslovno se gušim u njima. Volim ih zrele na tostiranom kruhu sa skutom, volim ih u smoothiju a  kad sam bila mala jako sam voljela štrudlice sa smokvama. Nedavno sam ih ponovo kupila i nisu mi više iste  kao nekad.  Imam dojam da su puno slađe, pa sam odlučila prilagoditi ih svom ukusu. 


sastojci
 50 gr mljevenih oraha
50 gr heljdinog brašna
80gr ječmenog brašna
prstohvat soli
cimet
1 jaje
50gr tamnog muscovado šećera (med)
40 gr kokos ulja(maslaca)


nadjev
džem od smokva (ja sam koristila domaći)
(možete suhe smokve preliti vrelom vodom, ocjediti nakon par minuta i smiksati u pire) 


Promiješati brašna sa soli,orasima, praškom za pecivo i cimetom, dodati razmućeno jaje, šećer i ulje ili maslac.Umjesiti tijesto. Omotati folijom i staviti na hlađenje. Kao što vidite ja sam ovdje koristila heljdino i ječmeno brašno al vjerujem da bi s pšeničnim bile jednako dobre.
Između dva komada masnog papira tijesto razvaljati u pravokutan oblik, veličine otprilike 15x25, na sredinu nanesite sloj džema (bitno je da koristite neki gušći koji neće iscuriti tokom pečenja), preklopiti jednom stranom tijesta (dužom), smočite rub vodom pa preklopiti drugim dijelom. Staviti na hlađenje još 30tak minuta.  Dobro ohlađenu rolicu režite oštrim nožem na komade debljine dva prsta. Nemojte ih pomicati s masnog papira već ih samo lagano odmaknite jedne od drugih nožem. Peći u zagrijanoj pećini na 180 stupnjeva 15min, pazeći na boju.
Zatvorite ih u kutiju s poklopcem jer su još bolje kad se lagano opuste

3 komentara:

  1. I ja sam obožavala one kupovne štrudlice od smokava, ali nije mi više to "to". Vjerojatno je i nepce odraslo pa mu sad pašu neki finiji okusi.
    Fotke divne!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno.
    Imaš pravo što se tiče kupovnih štrudlica. BAŠ su slatke. A to kažem ja koja voli slatko jako :D onda je tu neki opasan problem :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh ovo isprobavam, baš radim svaki drugi dan marmeladu, kako dozriju, tako dospiju u teglicu...

    OdgovoriIzbriši