Novu godinu započinjemo sa sirovom tortom. Nije to nikakva odluka iako se svake godine trudim sve zdravije hraniti. Smoothie i hladno prešani sokovi su postali naša svakodnevica. Trudim se super food namirnice utrapati i u slastice koje sadrže sve manje šećera ili brašna. I ove godine nastavljamo u istom tonu, na blogu možete očekivati razne recepte, bit ću tu i veganskih, sirovih, bezglutenskih slastica ali i tradicionalnih recepata.
Iako je priprema ove torte uistinu jednostavna i za njenu priprema zamazala sam blender (tu napominjem da imam jednostavan blender iz Lidla) špatulu i jednu zdjelicu, potrebno je malo više vremena zbog samog namakanja oraščića ali i "stiskanja" torte.
za torticu promjera 18 cm potrebno je
podloga
200 gr datulja
100 gr badema
1 žlica kokosovog ulja
nadjev
300 gr indijskih orašćića sirovih i neslanih
150 gr kokosovog ulja
100 ml soka limuna ili limete
mrva soli
vanilija
+
korica i sok jedne bio naranče
2 žlice javorovog sirupa
4 žlice kakao praha
Čokoladni preljev
4 žlice kokosovog ulja
3 žlice kakao praha
1 žlica javorovog sirupa
Večer prije indijske orašćiće staviti u posudu s vodom da se namoče.
Za podlogu u blenderu samljeti bademe i datulje pa umješati žlicu otopljenog ulja. Smjesu utisnuti u kalup obložen masnim papirom. Staviti u hladnjak.
Oraščiće ocjediti, stavit u blender pa dodati sok limuna, sol, vaniliju i otopljeno kokosovo ulje. Sve dobro izblendati u glatku smjesu. Smjesu podjeliti na dva jednaka dijela, u prvi dodajte koricu naranče i sok a u drugi kakao prah i javorov sirup. Svijetlu kremu izliti preko podloge i poravnati pa staviti u zamrzivač da se stisne površina. Nakon 20tak minuta pažljivo ulijte tamnu kremu i poravnajte. Torticu stavite preko noći u zamrzivač.
Sat vremena prije posluživanja tortu izvadite iz kalup i stavite u hladnjak da se lagano opusti. Dekorirajte fetama naranče i otopljenom čokoladom.