utorak, 26. siječnja 2016.

Smoothie okusa Jaffa keksa




Nakon smoothija s okusom Schwarzwald torte bilo je samo pitanje vremena kad ću pokušati s drugim okusima. Odmah su mi na pamet pali Jaffa keksi, jedni od dražih kupovnih slatkiša s mojom omiljenom kombinacijom okusa, naranča i čokolada.  Nekoliko sastojaka koje uvijek imam u svojoj ostavi i evo jaffa keksa u tekućem obliku.



sastojci

50 gr indijskih oraščića
200 ml vode
1 veliki kaki
100 ml soka od naranče
1 žlica korice bio naranče
3 žlice kakao praha
5 datulja


Indijske orašćiće večer prije namočiti. Ujutro ih ocjedite i isperite, dodajte 200 ml hladne vode i sve blendajte dok ne dobijete tekućinu sličnu mlijeku. Naravno možete  koristiti  i neka druga biljna mlijeka po vašem izboru, ili životinjska.
Sad u mlijeko dodajte jedan veliki zreli kaki (umjesto kakija možete koristiti bananu) sok i koricu naranče, namočene datulje i kakao prah.
Sve dobro izblendajte dok ne dobijete kremasti smoothie.

  

nedjelja, 10. siječnja 2016.

Sirova torta u kombinaciji naranče i čokolade

Novu godinu započinjemo sa sirovom tortom. Nije to nikakva odluka iako se svake godine trudim sve zdravije hraniti. Smoothie i hladno prešani sokovi su postali naša svakodnevica. Trudim se super food namirnice utrapati i u slastice  koje sadrže sve manje šećera ili brašna. I ove godine nastavljamo u istom tonu, na blogu možete očekivati razne recepte, bit ću tu i veganskih, sirovih, bezglutenskih slastica ali i tradicionalnih recepata.
Iako je priprema ove torte uistinu jednostavna i za njenu priprema zamazala sam blender (tu napominjem da imam jednostavan blender iz Lidla) špatulu i jednu zdjelicu, potrebno je malo više vremena zbog samog namakanja oraščića ali i "stiskanja" torte.



za torticu promjera 18 cm potrebno je

podloga
200 gr datulja
100 gr badema
1 žlica kokosovog ulja

nadjev
300 gr indijskih orašćića sirovih i neslanih
150 gr kokosovog ulja
100 ml soka limuna ili limete
mrva soli
vanilija 
+
korica  i sok jedne bio naranče
2 žlice javorovog sirupa
4 žlice kakao praha

Čokoladni preljev

4 žlice kokosovog ulja
3 žlice kakao praha 
1 žlica javorovog sirupa




Večer prije indijske orašćiće staviti u posudu s vodom da se namoče.
Za podlogu u blenderu samljeti bademe i datulje pa umješati žlicu otopljenog ulja. Smjesu utisnuti u kalup obložen masnim papirom. Staviti u hladnjak. 
Oraščiće ocjediti, stavit u blender pa dodati sok limuna, sol, vaniliju i otopljeno kokosovo ulje. Sve dobro izblendati u glatku smjesu. Smjesu podjeliti na dva jednaka dijela, u prvi dodajte koricu naranče i sok a u drugi kakao prah i javorov sirup. Svijetlu kremu izliti preko podloge i poravnati pa staviti u zamrzivač da se stisne površina. Nakon 20tak minuta pažljivo ulijte tamnu kremu i poravnajte. Torticu stavite preko noći u zamrzivač.
Sat vremena prije posluživanja tortu izvadite iz kalup i stavite u hladnjak da se lagano opusti. Dekorirajte fetama naranče i otopljenom čokoladom.