petak, 29. prosinca 2017.

Vruća čokolada




nije ovo sad neki poseban recept al svidjela mi se ideja da bude na blogu budući je bilo puno upita. Vruću čokoladu obožavam zimi, i nekako mi pomogne da zimu lakše prebrodim. Recept nije ništa revolucionarno al  mi ga volimo.

300 ml mlijeka
4 žlice kokosovog šećera
30 gr tamne čokolade
2 žlice kakao praha
2 žlice praška za puding od čokolade 
+
rum, baileys, cimet, chilli, korica naranče, slatko vrhnje


Odvojite 100 ml mlijeka pa u njemu razmutite prašak za puding i kakao prah. Preostalo mlijeko zagrijte u ločiću zajedno sa šećerom i nasjeckanom čokoladom. Sada dodajte i smjesu sa pudingom pa kratko kuhajte da se zgusne, ako volite rjeđu čokoladu ovaj dio preskočite ili dodajte još mlijeka.
Poslužite u šalicama pa dodajte tučeno slatko vrhnje i kolačiće od slijeza.
Po žlji aromatizirajte čokoladu rumom, baileysom ili omiljenim aromama.



srijeda, 27. prosinca 2017.

Chilli con carne zapečene paprike u suradnji sa Strapramen Hrvatska

   Uvijek sam voljela jela s meksičkim štihom, sve one domaće izvedenica chimicanga tortilla, nachosa.. Chilli con carne je klasik koji vrlo često spremam ili bolje reći njegovu izvedenicu.   Za posebnije prilike volim ga dodatno zepeći u pećnici i to baš ovako, u košarici od paprika. 
Ovaj recept nastao je u suradnji sa Staropramen Hrvatska,  pivo se u ovom receptu pojavljuje dva puta. Drugi put  pojavljuje se u ohlađenoj čaši a prvi put? Pročitajte u receptu u nastavku.
Živjeli!



3 žlice ulja
400 gr mljevene junetine
1 velika glavica luka
250 gr kuhanog smeđeg graha
200 gr kukuruza
200ml pasate
3 češnja češnjaka
4 velike crvene paprike
sol, papar, 
chilli po ukusu.

100 gr gouda sira
kuhana riža kao prilog

Na ulju zažutite nasjeckani luk i  dodajte sol, papar, chilli, protisnuti češnjak i meso, sve kratko popržite.   Zalijte Staropramenom i pasatom te kratko dinstajte. Na samom kraju dodajte već kuhani grah i kukuruz i još kratko kuhajte.  Još jednom provjerite okuse  pa napunite papriek
Crvene paprike izdubite pa napunite smjesom, pospire naribanim sirom i zatvorite poklopcem.
Paprike kratko zapecite u pećnici  zagrijanoj na 200 stupnjeva, biti će dovoljno 20 tak minuta. Poslužite uz kuhanu rižu.

*ukoliko volite više spicy dodajte začine po svom ukusu.



srijeda, 13. prosinca 2017.

Poširane kruške u matičnom soku Aronia Live sa kremom od jaja

Sigurno ste već vidjeli neke od recepata koje sam radila s Aronia Live proizvodima. Ovo je prvi i definitvno nije zadnji, na njihovim stranicama možete pronaći i ostale.

Ovo je jedna uistinu posebna kruška, baršunasta, bordo crvena...  idealna za svečane prilike a vrlo jednostavne pripreme. Još i bolje je to da ju možete napraviti koji dan ranije




4 manje kruške 
300 ml matičnog soka Aronia Live
200 ml vode
sok jednog limuna
4 žlice muscovado šećera
krema od jaja
2 žumanjaka
2 žlice šećera
vanilija
3 jušne žlice limoncella ili likera po izboru
100 gr mascarponea

Kruške oguliti, ostavite im repić.
U lončić staviti vodu i sok, šećer i limunov sok, kruške potopite u tekućinu pazeći da su cijelo vrijeme u potpunosti pokrivene.
Od papira za pečenje izrežite kružnicu promjera lončica i njime pokrijte kruške, na taj će način cijelo vrijeme biti potopljene a tekućina neće hlapiti. 
Zavisno od veličine kruške kuhajte ih na laganoj vatri oko 40 minuta, nikad ne smije ključati.
 Čačkalicom isprobajte da li su mekane i izvadite ih iz soka.
Žumanjke sa šećerom, vanilijom i likerom tucite na pari dok se šećer ne otopi i smjesa se  ne ugusti.  Kremu ohladite  i dodajte mascarpone.
Na svaki tanjur stavite kremu i položite krušku.



nedjelja, 26. studenoga 2017.

Hrskavi keksi s bademima-Firentinci

Već se osjeća božićni duh na svakom koraku. Izlozi su navukli karakteristična blagdanska odjela a miris kuhanog vina osjeća se  svakom uglu.
Vrijeme je za blagdanske kesiće. I ove godine imam svoje aseve u rukavu al uvijek dobro dođe i poneki novi recept.  Ovaj je toliko jednostavan da ne znam jel bi to nazvali uopće receptom, jedina mana je mala količina, odnosno svega par kolačića od ove smjese. Vi budite lukavi pa koristiti manje kalup, ja sam koristila onaj za krafne


sastojci 

1 bjelanjak
1 šalica šećera u prahu
1 šalca listića od badema
korica jedne naranče

100 gr tamne čokolade


Bjelanjak razmutite vilicom, dodajte šećer u prahu i koricu naranče. Kad se sve dobro sjedini dodajte listiće badema. Sve dobro promješajte.
Na pleh za pečenje stavite masni papir, uzmite okrugli izrezivač pa napunite smjesom, nek sloj bude što tanji, bez praznog prostora. Što su keksići tanji biti će hrskaviji.
Pecite ih na 150 stupnjeva 15 minuta, pazeći da ne potamne.
Ohlađene keksiće s donje strane premažite otopljenom tamnom čokoladom.





ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Kolač s rabarbarom

Kad okrene na južinu što nam preostaje nego stisnuti se pod dekicu  i grickati nešto fino i slatko uz topli čaj. E pa ovo je baš takav recept, jedan od onih koji uspijevaju svaki put, gotovi su čas a možete koristiti koje god želite voće. Ja sam koristila rabarbaru


sastojci

1 šalica svjetlog muscovado šećera
100 gr maslaca
2 jaja
200 gr grčkog jogurta
korica jednog limuna ili naranče 
1 i 1/2 šalica brašna
prstohvat soli
srž jedne vanilije
1/2 praška za pecivo

300 gr rabarbare (višnje, breskve ,jabuke, šljive, maline...) 



Maslac miksajte sa šećerom i maslacem pa dodajte jedno po jedno jaje. U zdjelici promješajte  suhe sastojke, brašno, sol i prašak za pecivo. U smjesu s jajima dodajte vaniliju, koricu i jogurt te postepeno dodajte suhe sastojke. Na kraju dodajte nasjeckano voće.  Kolač pospite lisitćima badema i pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva odnosno dok čačkalica koju upiknete u kolač ne bude suha.

nedjelja, 29. listopada 2017.

Jedan strašan desert

Često možete vidjeti njegove ručice na mojim fotkama. Moj školarac sad već vrlo aktivno sudjeluje u kuhinji. Ovog puta poželio je jedan strašan desert za Halloween. Priprema je vrlo jednostavna pa možete i vi ovo s klincima složiti za čas.


1 pakiranje gumenih  bombona Kiki XXL zmije
100 gr tamne čokolade
200 ml slatkog vrhnja
100 gr oreo keksa

jedan mali čokoladni kolač
(ja sam koristila ovaj recept)



Biskvit ispecite prema receptu pa ohladite. Izrežite na malene kvadrate.
Oreo kekse odvojite od kreme pa u vrećici za led izlupajte u prah.
Za kremu je potrebno zagrijati vrhnje i dodati nasjeckanu čokoladu. Maknite s vatre pa dobro promješajte i stavite na hlađenje. Ohlađenu kremu izmutite mikserom.

Na dno teglice  stavite nekoliko komadića biskvita pa prekrijte kremom. Po vrhu dodajte smrvljene kekse. Na kraju stavite i crva.
*umjesto ove jednostavne kreme možete koristiti klasičan puding

Još strašnih recepata pogledajte ovdje 
a ovdje je i raw food verzija 

četvrtak, 7. rujna 2017.

Krema od jogurta

Evo jedne brze slastice. Iako je ovo nešto između doručka i deserta, priprema je jednostavna.  Čak i moj malac zna ovo složiti, zgodna ideja za iznenadne goste. Većinu sastojak možete prilagoditi i složiti desert u čaši po svom guštu.



250 gr grčkog jogurta (ili krem sira)
250 ml slatkog vrhnja
dvije žlice meda (kokosov sirup...)
vanilija (cimet, korica limuna)

150 gr keksa (speculas, digestive, oreo) po želji ili granole
mješavina smrzutog bobičastog voća (ili kompot od višanja)
2 žlice meda


Kekse stavite u vrećicu pa pomoću drške noža ili bata usitnite u grublje mrvice.
Bobičasto voće zagrijte u lončiću uz dodata kmeda.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag, dodajte vaniliju, med i jogurt. u čaše za posluživanje slažite sastojke u slojevima.
Ukoliko složite u teglice i zaklopite možete ovaj desert ponijeti sa sobom u park ili na piknik.

nedjelja, 3. rujna 2017.

Saltimbocca alla Romana s DOBRO pršutom

 Evo napokon jedne slane ideje za ručak a potaknuta je  DOBRO proizvodima.
Jeste li već čuli za njih i isprobali njihove delicije? Mene su osvojili na prvu, domaće meso, minimalno soli, bez glutena i soje, bez pojačivača okusa...
Nerijetko radim ovu teletinu, obožavam hrskavi pršut i miris kadulje. Saltimbocca alal Romana je jedan od poznatijih talijanskih klasika koji je kroz vrijeme doživio i neke promjene, od toga da se  u teletinu zamota pršut i uvalja u brašno do toga da neki umjesto na ulju peku na maslacu. Ja sam  ostala vjerna klasičnoj verziji.




sastojci za 4 osobe

400 gr telećih odrezaka
90 gr DOBRO pršuta
sol, papar po ukusu
100 ml bijelog vina
10 tak listova kadulje 

Odreske  očistite od  žilica i masnoće, lagano istucite batom pa posolite i popaprite po ukusu. Odresci trebaju biti manji pa ih slobodno odrežite, na svaki položite šnite DOBRO pršuta i list kadulje pa sve pričvrsite čačkalicom. U tavi zagrijte ulje, položite odreske i pecite par minuta sa svake strane, na kraju zalijte vinom i pustite par minuta da alkohol ishlapi. Poslužite uz njoke, pire od celera.....
 


ponedjeljak, 28. kolovoza 2017.

Kolač sa palentom

 Nikako da se dovedem u red, kuham ja i fotkam svašta al nije lako naći recept koji već nije objavljen na blogu.  vjerovali ili ne skupilo se tu preko 300 recepata. U  ljetnoj sezoni bježim iz kuhinje, što dalje od pećnice. Danas je napokon palo nekoliko kapi kiše  pa sam se ohrabrila upaliti pećnicu i napraviti ovaj kolač.
 Ja sam se odlučila za smokve jer su mi trenutno omiljeno voće, stavljam ih u sve i svašta i jedem
na milijun način. Za ovaj recept možete koristiti breskve, marelice, grožđe, maline ili  borovnice a na blogu možete pronaći još nekoliko recepata sa smokvama pa bacite oko



sastojci za kalup 18 cm, možete raditi i pojedinačne kolačiće)

50 gr maslaca
1 jaje
40 gr kokosovog šećera
sok i korica jednog limuna
prstohvat soli
2 žlice ruma
75 gr brašna
30 gr palente
1 žličica praška za pecivo
50 gr pistacija ili badema
5-10 smokvi 


Maslac miksajte sa šećerom pa dodajte cijelo jaje. U posudi promješajte brašno, palentu, sol i prašak za pecivo pa dodajte u smjesu s maslom. Naribajte koricu limuna i ocijedite sok pa sve dodajte. Na kraju dodajte i  rum.
U kalup  koji ste obložili masnim papirom ulijte smjesu i poravnajte. Po smjesi složite komade voća i lagano utisnite a u prostor između voća dodajte grubo sjeckane pistacije ili bademe.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25-30minuta. Ohlađeni kolač poslužite uz kavu ili čaj, u ovom slučaju ledeni.

p.s. Od ove smjese možete napraviti 6 muffina 

 

ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Affogato

Ni ljeti ne odustajem do kave, doduše ja i nisam neki istinski ljubitelj kave jer je ovo što ja pijem najmanje kava a onda sve ostalo, puno mlijeka, vrhnja, može i kokosovog mlijeka,a u zimsim mjesecima cimeta  i začina...
Ovo je moj ljetni đir, jednostavni affogato.
Uistinu jednostavnije ne može, treba vam samo dobra kava i još bolji sladoled.
Na blogu se već odavno nalazi i recept za hladnu kavu s okusom kokosa pa pogledajte i njega klik klik



sastojci za jednu osobu
1-2 kuglice najboljeg sladoleda od vanilije (burbon)
1 jaka kratka kava, najbolje espresso  (ja sam koristila moku)

skuhajte kavu pa još vruću ilijete u čaše za posluživanje. U kavu dodajte dvije kuglice sladoleda. Po želji možete posuti pečenim lješnjacima, mrvljenim keksima ili čokoladnim strugotinama.

  

ponedjeljak, 31. srpnja 2017.

Parmigiana na moj način

S obzirom koliko vam se ovaj recept svidio kad sam samo fotografiju objavila na Fb bilo bi nepravedno da ga ne pospremim   i u našu virtualnu kuharicu.
Kao uvijek do sada  originalni recept sam ogolila na osnovne korake, jer tko još ima vremena sjediti pored štednjaka dok vani prži  + 30



2 veća patlidžana
300 gr pasate od domaćih rajčica
3 mozzarelle ili 200 gr topivog sira (gouda, tilzit)
sol
maslinovo ulje

Patlidžane narežite na šnite debljine pola centimetra, pospite solju i ostavite barem pola sata. Za to vrijeme oni će otpustiti suvišnu tekućinu i svoju gorčinu.  Pleh za pečenje obložite masnim papirom  i premažite lagano maslinovim uljem. Patlidžane pobrišite kuhinjskim ubusom i posložite na pleh.
 Pecite na 200 stupnjeva 10-15 minuta. Okrenite  pa premažite pasatom i pospite natrganom mozzarelom ili ribanim sirom, na svaku šnitu stavite listić bosiljka, poškropite maslinovim uljem  i vratite u pećnicu. Zapecite kratko da se sir otopi.  Možete ih jesti i ovako ali ja volim poslagati tornjiće kao na fotografiji.

četvrtak, 29. lipnja 2017.

Dvobojna ledena torta

Ja sam totalno u skladu s vremenom i temperaturama, iz krajnosti u krajnost. Tako i ja, sa hamburgera na sirove ledene torte.... već sam vam ponudila nekoliko raznih recepata na blogu a ovo je još jedna jednostavna verzija. Na +30 nitko ne može odoljeti ovim ledenim tortama.
Jeste li već isprobali ledene sirove torte?


za podlogu

1 šalica kokos pahuljica
7-10 suhih datulja
1 šalicazobenih pahuljica
2 žlice kakao praha
3 žlice kokos ulja

 za kremu

100 gr namočenih indijskih orašćića
1 smrznuta zrela banana
200 gr maslaca (krema) od kokosa
1 žličica vanilije
4 žlice kakao praha
4 žlice sirupa od datulja
....
za dekoraciju koristite 
kokos čips
kakao zrna
čokoladnu glazuru



 Kao i inače priprema je jednostavna.Sastojke za podlogu propulsirajte u multipraktiku, dodajte par žlica vode ako je potrebno. Kad dobijete ljepljive mrvice utisnite ih u kalup 18cm obložen prijanjajućom folijom.

Za kremu sameljite indijske orašćice i kokos kremu, dodajte smrznutu bananu i vaniliju i zasladite sirupom od datulja. Blendajte do glatke teksture pa odvojite polovicu smjese  a u drugu polovicu dodajte kakao prah i opet blendajte dok se ne poveže. 
Obje kreme naizmjence žlicom stavljate na podlogu. tortu poravnajte pa stavite u zamarzivač preko noći. Prije serviranja tortu "spustite" u hladnjak i dekorirajte po želji.
  


četvrtak, 15. lipnja 2017.

Staropramen Burger tour

 Prošli vikend je Pulu posjetio Staropramen Burger tour.
Uz praško pivo br. 1 u svijetu posjetitelji su mogli probati i najbolje burgere u Hrvatskoj, prošlogodišnji pobjednik Zagreb Burger festivala Submarine BBQ  ponudio je nekoliko vrsta najboljih burgera. Sve je bilo popraćeno dobrom svirkom i ustinu je oživjelo centar grada. U petak smo se zabaljali uz Pavel a u subotu je nastupio DJ Ramich.



Kako se poziv na pivo nikada ne odbija, rado sam se odazvala ovom pozivu.  Atmosfera je bila fantastična a za hladni Staropramen i najbolji burger čekalo se u redu. Puljani su s oduševljeenjem popratili ovaj event.




Ako ste pak propustili ovaj event, podsjećam vas na moj omiljeni recept za ljepljiva krilca koja savršeno pašu uz vrhunsko Staropramen pivo, klik klik
 


utorak, 6. lipnja 2017.

Crumble sa jagodama i rabarbarom

U kategoriji brzih slastica evo još jednog kandidata, rame uz rame sa palačinkama i fritulama.
Uzmite omiljeno voće, napravite hrskavi pokrivač i ne zaboravite sladoled.
Ajmo na recept


 1 šalica jagoda
4 stabljike rabarbare
2 žlice meda
sok jednog limuna
2 žlice rižinog brašna ili škrobnog brašna

 hrskavi posip

50 gr zobenih pahuljica
30 gr rižinog brašna
50 gr badema
žličica cimeta
2 žlice kokosovog šećera
1/2 žličice praška za pecivo
50 gr maslaca



Voće narežite na veće komade pa zasladite šećerom i limunovim sokom,  dodajte brašno, sve izmješajte i uspite u kalup za pečenje. 
Sve sastojke za mrvičasti sloj osim maslaca izmješajte u  kuhinjskom robotu i na kraju utrljajte maslac. Grube mrvice pospite preko voća pa zapecite 30 minuta na 180 stupnjeva do zlatne boje, Poslužite uz sladoled

*umjesto jagoda i rabarbare probajte s marelicama ili breskvama, šljivama i višnjama

subota, 27. svibnja 2017.

Doručak za pobjednike

Neću puno filozofirati već ću vam pokazati moju verziju zobene kaše. Nisam ljubitelj one klasične kuhane pa ovo pripremam.
Obično pripremim veću količinu pa jedemo par dana.  Igrajte se začinima i okusima i napravite sebi najbolju kombinaciju!



1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica
prstohvat soli
2 žlice chia sjemenki
3/4 šalice mlijeka (ja volim kokosovo) 
pola žličice cimeta
1 žlica meda (sirup od datulje)
....
polovica banane ( ili 4 žlice pirea od jabuke)
svježe voće po izboru 

U teglici s poklopcem promješati zobene  pahuljice i chia  sjemenke, dodati sol, cimet, med i mlijeko pa sve promiješajte. Ostavite preko noći u hladnjaku. 
Prije posluživanja u kašu dodajte gnječenu bananu ili pire od jabuke, pospite omiljenim voćem i uživajte.

Ako pak slažete pojedinačne porcije možete vrlo jednostavno kašu nositi na posao.

srijeda, 17. svibnja 2017.

Sok za vitalnost

Sokovi i smoothiji se kod mene svakodnevno izmjenjuju. Najčešće kombiniram sezonske namirnice  po nekom svom guštu. Izvor dobrih recepata je knjiga o Alkalnoj prehrani koju mi je ustupila Školska knjiga.  Uz 75 recepata za sokove i smoothije, ljekovitih čajeva,  krepkih sokova i energetskih napitaka u knjizi ćete pronaći i plan prehrane za 7 dnevnu alkalnu kuru čišćenja.
 Jeste li već čuli za alkalnu kuru?



"Cikla čisti krv i oslobođa organizam od toksina, ako je svježe to osobito vrijedi za lišće.
Vitamin C u naranči daje nam antioksidanse, a đumbir će potaknuti probavni sustav. U jesen đumbir možete zamjeniti hrenom. Ako imate orahovo ulja stavite malo jer se osobito dobro slaže sa ciklom."


sok za vitalnost

1 naranča
1 cikla i 3 lista cikle
2 cm đimbira
1 žličica orahova, badeomova ili maslinova ulja

Naranču ogulite i razdjelite na kriške. Ciklu ogulite i narežite na polumjesece.
Pripremite sok u sokovniku pa dodajte i đumbir u sokovnik. Sokove izmješajte i prelijte u čašu, Na kraju ulijte ulje.



" Kod alkalne prehrane najbolje je to što brzo djeluje. Promjene ćete početi osjećati već za nekoliko dana. Veći dio organizma obnovi se u tri mjeseca, pa što dulje izdržite osjećati ćete se zdravije i vitalnije. Koristi alkalne prehrane osjetiti  će se već nakon sedam dana. Tijelo će vam za to biti zahvalno."

Ako ste se odlučili napraviti proljeti detox i očistiti organizam svakako preporučam da nabavite knjigu u kojoj ćete dobiti sve potrebne informacije, plan kupnje namirnica koje su vam potrebne, recepte i savjete. Knjigu potražite  ovdje 

zeleni tonik za svaki dan 112 str.

u suradnji  sa Školskom knjigom

petak, 12. svibnja 2017.

Burito barkice od tikvica

Meksička kuhinja mi je jako draga, volim to šarenilo boja i različitost namirnica. Često doma pripremam neke moje izvedenice poznatih meksičkih jela a ovo je jedno od njih.



2 veće ili 4 manje tikvice
300 gr pilećeg filea
200 gr kuuruza
200 gr crvenog graha
1 veća glavica luka
50 ml pasate
1 veća crvena paprika
3 žlice maslinovog ulja
200 gr sira tipa goude
50 gr tortilla čipsa 
3 režnja češnjaka


Tikvice operite i razrežite po duljini a  zatim izdubite središte, možete sačuvati za juhu ili nasjeckati u nadjev. Kratko ih blanširajte u posoljenoj vodi  pa ocjedite. Dok se tikvice hlade napravite nadjev.
Glavicu luka nasjeckajte i popržite na zagrijanom ulju, dodajte pileći file nasjeckan na kockice pa  sve kratko popržite. Dodajte nasjeckanu papriku, kukuruz i grah i sve zalijte pasatom. Začinite po ukusu, sol, papar i čili i protisnuti češnjak.
Pirjajte dok se umak ne zgusne pa nadjevom napunite barkice od tikvica.
U zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite barkice 30 minuta.
Dok se barkice peku pripremite hrskavi posip, naribajte sir i usitnite tortilla čips. 
Barkice pospite hrskavim posipom pa zapecite dok se sir ne otopi, pećnicu pojačajte na 200 stupnjeva.
Poslužite uz kuhanu rižu i veliku zdjelu salate.

p.s. ako Želite rižu možete skuhati i umješati u nadjev pa puniti barkice

Dobar Vam tek 



 

 
 

ponedjeljak, 1. svibnja 2017.

Čokoladna torta bez brašna

Za rješenje čokoladne krize ova je torta rješenje. Zbog nedostatka brašna puni okus čokolade doći će do izražaja. Priprema je jednostavna, sloobodno ju poslužite uz tučeno slatko vrhnje, voće ili sladoled.
Bez puno priče, ajmo na recept...



sastojci
4 jaja
200 gr tamne čokolade (70%)
100ml slatkog vrhnja
100 gr maslaca
4 žlice kokosovog šećera (možete koristiti tamni muscovado ili pak steviju)

za glazuru
100 gr čokolade
100 ml slatkog vrhnja
jagode



Odvojite bjelanjke od žumanjaka, dodajte bjelanjcima prstohvat soli pa umutite u čvrsti snijeg.
U posudi na pari, otopite čokoladu i maslac, dodajte  vrhnje. Žumajke izmiksajte sa šećerom.
 Kad se smjesa sa čokoladom lagano ohladi dodajte žumnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Tortu pecite u kalupu 18-20cm, pokrijte površinu papirom za pečenje a u pećnicu stavite posudu sa vrućom vodom.
Tortu pecite na 160 stupnjeva 30-40 minuta, ohladite pa izvadite iz kalupa i premažite čokoladnom glazurom.

subota, 22. travnja 2017.

Panna cotta od grčkog jogurta sa kompotom od jagoda i rabarbare







za kompot
250 gr jagoda
200 grama rabarbare
200 ml vode
3 žlice svijetlog meda
1 mahuna vanilije
sok jednog limuna

za panna cottu
250 ml slatkog vrhnja
200 ml grčkog jogurta
1 vrećica želatine
3 žlice šećera

priprema
želatinu pripremiti po uputama na pakiranju.
U lončiću zagrijati slatko vrhnje i šećer, pazeći da ne zavrije.
dodati želatinu i mješati dok se želatina ne otopi. Ohladite pa dodajte jogurt i sve izmješajte.
Kremu ulijte u zdjelice za posluživanje.

za pripremu kompota potrebno je očistiti jagode i rabarbaru pa odrezati na komade.
U lončić staviti  vodu i med, limunov sok i otvorenu mahunu vanilije. Dodajte prvo rabarbaru pa na laganoj vatri kuhajte dok ne omekša. Tad dodajte i jagode pa kuhajte samo par minuta.
Kompot ohladite  i poslužite uz panna cottu.

nedjelja, 9. travnja 2017.

Svici od brancina i proljetnog povrća u suradnji s Cromaris

Za razliku od prethodnog recepta u suradnji s Cromarisom ovaj zahtjeva kratku termičku obradu, ali i dalje ostajem vjerna jednostavnim okusima ribe. U ovom jelu  do izražaja dolazi svježina ribe a kombinirana s mladim proljetnim povrćem rezultira laganim jelom punim vitamina i minerala.
Nema više razgovora da treba ići na ribarnicu po ribu pa istu čistiti, ove svježe očišćene filete već spremne za pripremu možete pronaći u svim trgovačkim lancima. Pripremiti zdravi ručak nikad nije bilo jednostavnije.



                                                
1 pakiranje fileta svježeg brancina Cromaris
2 mlade mrkvice
1 tikvica
1 vezica šparuga
1 limuna
4 žlice limunovog soka
sol



Mrkvice i tikvice narezati na tanke trakice( julienne), šparuge odrezati na duljinu 6 cm.
Filet posolite, pripremite "buketić" od povrća pa zarolajte ribu u svitak i pričvrstite čačkalicom.
Svitak kuhajte na pari 10 minuta,  poslužite uz povrće na pari i obilno zalijte maslinovim uljem i limunovim sokom.
*Ukoliko nemate posudu za parenje, možete ih pojedinačno zamotati u papir za pečenje i peći u pećnici n 180 stupnjeva.