petak, 28. prosinca 2012.

Stollen po naški


Možda je ovaj kolač karakterističan za blagdane..ja sam ga i pripremala za Božić. Ali nisam stigla na vrijeme podijeliti recept s vama. Svidjela mi se ova kombinacija maslaca i svježeg sira, a umjesto karakterističnih sastojaka poput  kandiranog voća i grožđica, odlučila sam ovom kolaču dati domaći okus, pa sam stavila sušene smokve i domaće korice naranče i limuna koje sam sama ušećerila. Ovim postom zatvaram ovu  godinu! Nek Vam nova bude još bolja,slađa, veselija, zdravija i "deblja"!



za jednu štrucu (cca 12 feta)

250gr brašna
1 žlicica praška za pecivo
100 gr kandirane korice naranče
100 gr suhih smokava
50 gr šećera
50 gr pečenih lješnjaka
1 jaje
1 žlica meda
50 gr maslaca
150 gr svježeg sira
+
marmelada za premaz
mljeveni šećer



Brašno i prašak za pecivo promiješati u zdjeli. U posudi sjediniti omekšali maslac i sir, dodati nasjeckane korice naranče, nasjeckane smokve i grubo rezane lješnjake, dodati razmućeno jaje, med i šećer.
Od sastojaka zamjesiti tijesto i oblikovati štrucu. Drškom kuhače napraviti karakterističan kanal na kolaču. Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva pa kolač staviti da se peče 40tak minuta. Marmeladu zagrijati u lončicu pa još topli kolač premazati s njom. Kad se ohladi posuti ga mljevenim šećerom.


petak, 21. prosinca 2012.

Keksići s kokosom i karamelom...i čokoladom


Ovi vrlo neobični keksići odmah su mi zapeli za oko jer spajaju sastojke koje jako volim, kokos, čokoladu i karamelu. odlučila sam ih isprobati i poslužiti na blagdanskom stolu. Nedostatak maslaca u ovim keksićima nadomjestio je umak od karamele koji je napravljen s slatkim vrhnjem.Iskreno ovo i nije jednostavan keksić, preko pripreme karamele, pa zatim pečenja kokosovog brašna i sve do punjenja i oblikovanja i na kraju glaziranja čokoladom. Ako ih ipak  isprobate vjerujem da će vam se svidjeti koliko i meni!


sastojci za umak od karamele

1/2 šalice šećera
3 žlice vode
3 žlice maslaca 
3/4 šalice slatkog vrhnja


sastojci za keksiće (25 komada)

1/2 šalice kokosovog brašna (prethodno popržiti u tavici)
2 1/4 šalica brašna
1 žličica sode bikarbone
sol
 1/2 šalice tamnog  šećera
1/2 šalice šećera
1/2 šačice umak od karamele
1 jaje
vanilija
žlica- dvije meda

+
 kockice čokolade po izboru(za punjenje)

+
čokoladna glazura
kokos


Kokosovo brašno popržiti na suhoj tavici. Za umak od karamele, u posudu stavit šećer i vodu, i miješati dok se ne otopi ili još bolje samo lagano tresti posudu, kad se zažuti dodati maslac i vrhnje i smanjiti vatru pa mijesati dok se karamel ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Od ove količine možete napraviti dvije doze ovih keksića.
Kokosovo brašno zajedno sa brašnom usitniti u blenderu, dodati sol i  sodu. U posudu staviti umak od karamele, tamni i svijetli šećer  i miksati dok se sve ne poveže, dodati jaje, vaniliju i med. Sad lagano usuti suhe sastojke. Umijesiti tijesto.Ostaviti da se tijesto malo odmori u hladnjaku.
Pleh za pečenje prekriti masnim papirom, od tijesta oblikovati kuglice pa u svaku utisnuti kockicu  čokolade. Kuglice poslagati na pleh s razmakom iako ne narastu puno. Peći 10tak minuta na 180 stupnjeva. Ohlađene kolačiće preliti čokoladnom glazurom i posuti ostatkom pečenog kokosa.




srijeda, 19. prosinca 2012.

Topla čokolada s kućicom


Da bi preživjela zimu, budući da je nikako ne volim borim se svim sredstvima. Pokušala sam se utješiti toplom čokoladom. Volim toplu čokoladu pa sama je odlučila napraviti i doma. Priprema je vrlo jednostavna. nažalost ni na jednoj fotografiji ne vidi se sama čokolada ali morate mi vjerovati na riječ da je divna!




sastojci za dvije šalice

500ml mlijeka
3 velike žlice meda ili šećera
100 gr tamne čokolade
cimet, kardamom, anis, mahuna vanilije....
(ili rum, Baileys...)
3 žlice škrobnog brašna

Od mlijeka odvojiti nekoliko žlica pa promješati u zdjelici s škrobnim brašnom. Ostatak mlijeka zajedno sa začinima zagrijati na vatri.  Začine izvaditi nakon što su pustili svoju aromu. Čokoladu usitniti nožem pa dodati u vruće mlijeka i mješati dok se ne otopi. Dodati i mješavinu mlijeka i škrobnog bršana i mješati dok se ne zgusne do željene gustoće, ako je pregusto dodati hladnog mlijeka. Sarvirati u šalicama s velikom žlicom tučenog slatkog vrhnja. Ne zaboravite na fine domaće keksiće. Ova kućica napravljejna je od tijesta za linzere po receptu s Ireninog bloga.


četvrtak, 13. prosinca 2012.

FBI rukavice-Sweet and salty by Irena



Ovaj mjesec u sklopu blogerske igre FBI rukavice, zavirila sam u kuhinju kod Irene. Irenin  blog Sweet and salty obiluje slatkim ali i slanim receptima koji su popraćeni prekrasnim fotografijama. Isprobala sam i slane recepte ali nisam ih stigla fotkati jer sam ih navečer spremala za goste, to su bile Uklupčene pite sa sirom i Vlasac pogačice.Evo i slatkih recepata koje sam isšprobala.


Linzer kolačići 

50 gr mljevenih lješnjaka
250 gr brašna
90 gr šečera
150 gr maslaca 
1 žumanjak
korica limuna
marmelada po izboru
mljeveni šećer

Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva, promješati šećer i brašno pa utrljati maslac. Dodati limunovu koricu i lješnjake pa umjesiti tijesto. Kad se tijesto odmori, modlicama rezati oblike, pa peći u zagrijanoj pećnici. Dva keksića spajati marmeladom, pa posuti mljevenim šećerom.



Rudolfova pita s orasima

75 gr maslaca
75 gr šećera
190 gr brašna
1 jaje

nadjev

125 gr šećera
125 gr slatkog vrhnja
1 žlica meda
200gr oraha

Umutiti maslac i šećer, dodati jaje i brašno i umjesiti tijesto. Ostaviti ga u frižideru da se hladi. Za nadjev
šećer karamelizirati pa preliti slatkim vrhnjem, dodati med, mješati dok se šećer ne otopi.  Dodati grubo sjeckane orahe i pustit da se ohladi. Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva. Tijesto raspodjeliti na dva djela, ja sam radila mini pite i od ove količine dobila sam 4 komada. Dno kalupa presvući polovicom tjesta, pa napuniti nadjevom i preklopiti preostalim tjestom. Izbockati i peći 20tak minuta.



Brownie cheesecake

115 gr maslaca
115 gr čokolade
200 gr šećera
2 jaja
50 ml mlijeka
115 gr brašna
+
500 gr svježeg sira
125 gr šećera
3 jaja
125 ml jogurta
vanilija

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Čokoladu otopiti zajedno s maslacem, dodati jaja, mlijeko, šećer i brašno. Smjesu uliti u pobrašnjen kalup promjera 23 cm. Peći 25 minuta. Nakon tog vremena izvaditi i pustiti da se hladi dok mješate bijeli dio.Miksati šećer, jaja, sir i jogurt pa dodati vaniliju. Smjesu preliti preko brownie sloja. Peći na 160 stupnjeva još 45 minuta. Prije serviranja dobro ga ohladite u hladnjaku.


petak, 7. prosinca 2012.

Panettone puding



U ovo vrijeme već su pune police u trgovinama, ima ih kud god se okrenete.  Ovaj blagdanski slatki kruh nalazi se u svim domovima u doba Božića. S kremom, s kandiranim voćem, s glazurom ili bez, običan pandoro meni je najdraži.  A kad vam dosadi u ovom dobro poznatom obliku, isprobajte nešto novo. Ovaj brzi desert meni se jako svidio, moguće je panettone zamjeniti običnim bijeli kruhom ali ovako je puno finije. Na vama je odluka dal ćete ga peći/kuhati u pojedinačnim porcijama ili kao jedan veliki kolač. Ideja je preuzeta iz kuharice  Dolci del sole

za ovaj desert potrebno je
(za kalup 18-20cm promjera)

500 ml mlijeka
mahuna vanilije
korica bio limuna
70 gr šećera
400 gr panettone-a
5 jaja
grožđice, prethodno namočene u rumu


I lončiću zagrijati mlijeko s koricom limuna i rastvorenom mahunom vanilije do vrenja. U posudi miksati jaja sa šećerom. Panettone razrezatio na komade, veličina ovisi o kalupu. U smjesu jajai  šećra kroz cjedilo dodati postepeno mlijeko. Panettone rasporediti u posudu za pečenje (vatrostalnu) pa preko kockica slatkog kruha preliti smjesu  od jaja, mlijeka i šećera.  posuti grožđicama. Posudu staviti u drugu posudu u koju ste ulili hladnu vodu, pa peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 40-50 minuta. Paziti da voda ne zavrije, ako zavrije dodati još hladne voode. Ostaviti kolač da se ohladi. Ako ste koristli jedan veliki kalup, stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi pa ga izvrnite na tanjur za serviranje i režite na fete kao tortu. Poslužiti se može s umakom od naranče.


za umak od naranče

200 gr naranče (samo unutrašnjost, bez bijelih kožica)
100 gr šećera
žlica škrobnog brašna

Naranču zajedno sa šećerom "kuhajte" dok se šećer ne otopi. Po želji možete dodati i zvjezdicu anisa ili štapić cimeta. U malo narančinog soka umješajte žlicu škrobnog bršna pa dodajte da se umak ugusti.


ponedjeljak, 3. prosinca 2012.

Brownies s pistacijama


Među omiljene mi kolače spada i brownies, bogate kocke s velikom količinom čokolade.  Već sam ih par puta radila. Na ovom linku možete vidjeti  brownies u posebnom, svečanom izdanju. Nisam se pomakla daleko od prvog recepta, ovo je dobar, stari brownies ali ovog puta s pistacijama!


200gr tamne čokolade, ja sam koristila Nestle Noir
120 gr maslaca
1 šalicu šećera
3 jaja
1 1/3 šalice brašna
3 žlice praška za pecivo
 +
50 gr sjeckanih neslanih pistacija


Čokoladu otopiti u parnoj kupelj  pa dodati maslac. Kad se sjedine dodati i šećer, izmješati i ostavit da se malo ohladi. U smjesu dodati jedno po jedno jaje mješajući mikserom, i na kraju dodati prosijano brašno zajedno s praškom za pecivo. Kalup obložiti masnim papirom pa uliti smjesu i izravnati. Po vrhu posuti nasjeckane pistacije. Ja sam koristila okrugli  kalup! Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva  20 minuta. Moraju ostati malo mokri iznutra!! Uz šalicu čaja ili tople čokolade zagrjajte se pod zubatim suncem.  



utorak, 27. studenoga 2012.

Daring Bakers November 2012-Twelve days of cookies challenge





Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta eats  is sharing a dozen cookies, some classic some from all over the world with us. In this challenge mandatory was to make one Peta`s recipe and one your own. I have already made the crinkle cookie but also wanted to try this recipe. The other recipe is from my mom`s notebook. Her very own recipe for simple holiday cookies.


chocolate hazelnut crinkle cookies

2/3 cup roasted hazelnut
2 table spoons granulated sugar
6 oz bittersweet chocolate(not more than 60%)
2 3/4 cups all purpose flour
2 table spoons cocoa powder
2 teaspoons  baking powder
3/4 teaspoon salt
1 stick unsalted butter
1 1/2 cups brown sugar
2 large eggs
1/4 cup milk
vanilla extract
confectioners sugar



Pulse roasted hazelnuts with granulated sugar until finely chopped. Melt chocolate.Whisk together, flour, cocoa powder, baking powder and salt. Beat together butter and brown sugar until creamy.Add one egg at the time and  than add melted chocolate.Add milk and vanilla, incorporate well. Reduce speed to low and add flour and hazelnuts mixture. Cover with plastic and let it chill  for at lest three hours.
Sift confectioners sugar in a bowl. Roll balls in sugar and cover them generously. Arrange on lined baking sheets. Bake them for 10 minutes at 180C.


Satin cookies

120 gr butter at room temperature
220 gr flour
60 gr sugar
2 egg  yolk
salt
cinnamon
rum
+
50 gr ground nuts
100gr chocolate powder

Put all ingredients together and make a dough.  Make little balls and roll them in ground nuts. Arrange them on lined baking sheet and bake them in the oven at 170C for 40 minutes. Once cooled roll them in chocolate powder or just drizzle with melted chocolate.As simple as that!




Ovaj mjesec u Daring bakers je u znaku Božićnih kolačica. Peta s bloga PetaEats nam je zadala zadatak da isprobamo  barem jedan od njezinih recepata i dodamo još  jedan svoj. Raspuknute keksiće vrlo često radim pa mi se svidjela ideja da isprobam i ove s dodatkom lješnjaka. A kao svoj doprinos odlučila sam se za kesiće iz mamine bilježnice, jednostavne i blagdanske.


raspuknuti keksići s lješnjacima

100 gr pečenih lješnjaka
2 žlice šećera
200 gr tamne čokolade
300 gr brašna
2 žlice kakao praha
2 žličice praška za pecivo
3/4 žličice soli
80 gr omekšalog maslaca
100 gr   smeđeg šećera
2 jaja
60 ml mlijeka
vanilija
+
mljeveni šećer

Pečene i oguljene lješnjake staviti u blender zajedno s šećerom i sve sitno samljeti. Otopiti čokoladu, u zdjeli promješati brašno, kakao i sol.  Maslac izraditi sa šećerom pa dodati jedno po jedno jaje i na kraju otopljenu prohlađenu čokoladu.Dodati mlijeko i vaniliju i preostale suhe sastojke. Poklopiti i ostavit u hladnjaku na nekoliko sati. U zdjelu  usuti mljeveni šećer pa uvaljati kuglice od tijesta. Poslagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10tak minuta.

Baršunasti keksići                 


120 gr maslaca
220 gr brašna
60 gr šećera
2  žumanjka
sol
cimet
rum
+
50 gr mljevenih oraha
100gr čokolade u prahu

Sve sastojke umjesti zajedno. Od tijesta oblikovati male kuglice pa ih uvaljati u mljevene orahe. Složiti kuglice na pleh za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 170 stupnjeva. Ohlađene keksiće uvaljati u čokoladu u prahu  ili ukrasiti čokoladnim glazurom.



petak, 23. studenoga 2012.

Kolač s bananama



Ne mogu se sjetiti niti jednog jedinog dana a da nisam pojela bananu. Ako ničeg drugog u kući nema uvijek ima banana. Svi ih volimo. Skupilo se banana koje su potamnile a kako mi volimo samo one žute, ove sam morala potrošiti na neki drugi msčin. Tako je nastao prvi banana bread u mojoj kuhinji, slatki kruh s bananama. Recepata je bezbroj, kombinirala sam nekoliko njih i evo što sam dobila. Neki su čak i bez jaja budući da banana lijepo povezuje ostale sastojke. Po želji možete dodavati ili oduzimati, lješnjake, grožđice, brusnice, kokos.... .




sastojci potrebni za ovaj kolač su

2 zrele (točkaste) banane
1/2 šalice otopljenog maslaca
2 jaja
3/4 šalice smeđeg šećera
1 1/2 šalica brašna
 1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
korica i sok naranče
1/2 šalice čokoladnih kapljica
1/2 šalice grubo sjeckanih oraha
cimet
sol


Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Banane zgnječiti vilicom pa masi dodati maslac, šećer i jaja. Brašno, prašak za pecivo, sol  i sodu bikarbonu  dobro promješati pa dodati u smjesu s bananama. Ako se nije dobro povezalo dodati malo mlijeka.  Na kraj umješati grubo sjeckane orahe, čokoladne kapljice, sok i koricu od naranče. Smjesu uliti u kalup (ja sam koristila silikonski kalup za kruh) i peći 45-50 minuta. Provjeravati čačkalicom dal je pečeno.

ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

Jednostavne kiflice sa suhim voćem


Često se vraćam jednostavnim receptima, promjenim nadjev i to je već skroz nova stvar. Ove kiflice često radim a prvi put sam naravila ovakvo punjenje. Jako mi se svidjelo.





za kiflice je potrebno

220gr maslaca
220 gr krem sira (ABC)
320 gr brašna

...
za nadjev
marmelada od marelica
suhe smokve i marelice
orasi 
cimet


Omekšali maslac i krem sir sjediniti vilicom pa dodati brašno i kratko mjesiti. Ako je potrebno dodati još brašna. Tijesto podjeliti na kugle, pa svaku stanjiti dlanom na oblik diska, omotati u prijanjauću foliju i staviti na hlađenje. U međuvremenu smokve, marelice i orahe  izrezati nožem na veće komade. Nakon sat vremena disk razvaljati na pobrašnjeloj površini u oblik kružnice. Premazati marmeladom pa posuti sušenim voćem i cimetom. Izrezati pa zamotati u kiflice. Peći na 200 stupnjeva, 15minuta. Još tople kiflice uvaljati u mljeveni šečer.

srijeda, 7. studenoga 2012.

Rižoto s bundevom i pancetom



Okuražila sam se i odlučila dati bundevama još jednu priliku.One su trenutno kraljice jeseni.  Odlučila sa se za slani recept. Prije svega potrebno je bundevu ispeći u pećnici, izrezati na četvrtine, posoliti i zaliti maslinovim uljem i posuti listićima majčine dušice  i kadulje. Peći 20 minuta na 200 stupnjeva. Kad se bundeva ohladi, izdubiti meso  i zgnječiti ga vilicom u pire.  Fete pršuta ili pancete ispeći na suhoj tavi da budu hrskave.

 sastojci za dvije osobe

1  manja butternut bundeva (pire)
1 poriluk
100 gr sušene pancete ili pršuta
sol, papar, 
majčina dušica
200 gr riže za rižoto
500ml povrtnog temeljca
30gr maslaca



 Poriluk oprati i nasjeckati pa dinstati kratko na maslinovom ulju dok ne uvene, na poriluk dodati rižu i podliti temeljcem. Na omekšalu rižu dodati pire od bundeve pa nastaviti podljevati temeljcem dok god riža ne bude skuhana.  Začiniti sa  soli i paprom. Hrskavu pancetu iskidati na komadiće pa dodati u rižoto.  Pred sam kraj umješati maslac pa poklopiti.  Servirati još toplo s velikom količinom svježe naribanog parmezana.



petak, 2. studenoga 2012.

Mini pite s jabukama


Jabuke su uvijek tu, bilo ljeto ili zima i priznajem da  meni  nisu omiljno voće ali pita s jabukama je nešto što jako volim. Već duže vrijeme gledam deserte u mini verzijama pa mi se posebno svidjela i ova ideja. Odlična za proslave dječjih rođendana ili finger food party-je. Preskočila sam sol i karemele. Jako su mi se svidjele i definitvno ih radim ponovo, sljedeći put uz dodatak karamela.


Sastojci za 10tak mini pita


2 šalice glatkog brašna
!/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
220 gr maslaca
1/2 šalice kiselog vrhnja
+ brašno po potrebi
....
za nadjev

2-3 jabuke
šećer
limunova korica i sok
cimet


Jabuke oprati i očistiti od srži, pa narezati na sitne kockice, imajte na umu  da su ovo male pite i da se kratko peku, pa je potrebno da su komadi jabuke mali da ne ostanu sirovi. Jabukama dodati šećer, cimet, limunovu koricu i sok. Za tijesto u zdjeli izmešati brašno s soli i praškom za pecivo, pa dodati omekšali maslac i prstima ga utrljati da nastanu mrvice, na kraju dodati kiselo vrhnje. Smjesu prebaciti na pobrašnjelu radnu površinu  pa mjesiti dodavajući brašno. Umotati ga u prijanjajuću foliju i staviti na hlađenje barem 30 minuta.
Razvaljati tijesto na pobrašnjeloj površini pa izrezivati krugove, ja sam se koristila izezivačem za krafne. Na jedan krug staviti žlicu nadjeva od jabuka pa premazati rubove vodom i poklopiti drugim krugom. Spoj dobro stisnuti.Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10-15 minuta.

srijeda, 24. listopada 2012.

FBI rukavice-u kuhinji kod Dunje


Ovog puta u sklopu blogerske igrice Fbi rukavice, zavirili smo u Dunjinu kuhinju. Zadatak nije bio nimalo lak. Blog obiluje i slanim i slatkim receptima ali i fantastičnim fotografijama. Nije bilo lako odlučiti se koje recepte isprobati. Isprobala sam kornete od pizze, rižoto od radića i  okrenuti kolač od sira


za okrenuti kolač od sira potrebno je
420 gr svježeg sira
100gr kiselog vrhnja
100 gr šećera
2 žlice oštrog brašna
limunova korica i sok, vanilija
1 jaje

Sve sastojke staviti u blender i miksati dok ne nastane kremasta smjesa. Kalup napuniti smjesom ali ne do vrha. Ja sam koristila pojedinačene kalupe za mufine. Budući se kolač peče u parnoj kupelji potrebno je kalup sa smjesom staviti u još jedan kalup pa ga napuniti vrelom vodom. Peći 70 minuta na 180 stupnjeva,  ohlađen kolač izvrnuti na pladanj za serviranje. Poslužiti s voćem.



za rižoto od radića potrebno je

1 glavica luka
1 domaća polusuha kobasica
250 gr crvenog radića
250 gr riže za rižoto
1 dcl bijelog vina
sol, papar,maslac
ribani parmezan

Na maslinovom ulju dinstati nasjeckani luk, pa dodati kobasicu izrezanu na kolutiće. Podliti vinom. Kad vino ispari dodati radič narezan na trakice i dinstati dok ne povene. Dodati rižu. Podlijevati temeljcem ili vodom i začiniti po potrebi, na kraju kuhanja umješati omekšali maslac. Servirati i posuti ribanim parmezanom.




za pecivo kornete od pizze potrebno je 

300 gr tijesta za pizzu
šalša od pomidora
naribani sir
origano

Tijesto razvaljati u  krug pa rezati trokute( kao za kiflice). Premazati ih šalšom i ribanim sirom i posuti origanom. Zamorati kao  kornete. To je bilo malo kompliciranije nego mi se činilo. Odmatala sam i zamatala nekoliko puta. Za kalup sam koristila aluminijsku foliju dvostruko presavijenu pa sam time omotola kornet da drži oblik. Peći na 200 stupnjeva, 20tak minuta.