srijeda, 30. listopada 2013.

Kolačići u Halloween duhu


Da li i Vi obilježavate  Halloween? Da li se je  udomaćio i u vašem domu? Vrhunac mog Halloweena je  izdubljena bundeva i pokoji kolačić.  Strašne maske ne dolaze u obzir, plašljivica sam! Ove godine Njamamama iznenadila  me je košaricama za muffine i slamkama koje ima u svojoj ponudi. Ako još niste trk na njenu stranicu, u toku je poseban popust na Halloween kolekciju ;) koja je vrlo jednostavna za upotrebu, treba vam samo printer, škare, i ljepilo i malo slobodnog vremena. Nakon toga dovoljno je svoje kolačiće obući u Halloween ruho. I staviti strašne maske! U bočice stavite mlijeko, kakao ili omiljeni sok i ukrasite slamčicama


za prhke keksiće potrebno je

2 šalice brašna
1/2 šalice mljevenih badema
 1/2 šalice mljevenog šećera
burbon vanilija
cimet
mrva soli

200 gr  maslaca

Od sastojaka umijesiti tijesto. Zamotati ga prijanjajućom folijom pa staviti u hladnjak na hlađenje.Po želji dodati neke druge arome ili začine.. Ohlađeno tijesto razvaljati pa modlama izrezivati oblike. Peći 15tak minuta na 180 stupnjeva i ukrasiti po želji.

za cupcakese- strašan duuuh
moji cupcakasi obukli su ovo odjelo

200 gr šećera
90 gr brašna  
50 gr kakao praha
3/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 jaje
115 ml mlijeka
55 ml ulja
vanilija
115ml kipuće vode

250 ml slatkog vrhnja
čokoladne kapljice
ili puslice


U posudi spojiti suhe sastojke, pa dodati mlijeko  i ulje i razmućeno jaje. Sve dobro izmješati i na kraju dodati vruću vodu, smjesa je vrlo tekuća ali ne brinite, kolačići će biti meki i sočni. Ohlađene ukrasitit slatkim vrhnjem ili puslicama od bjelanjaka.

 za cake pops

10tak keksa tipa oreo
200 gr bijela čokolada
tamna čokolada
štapići za lizalice ili ražnjiće 


U posudi iznad vruće vode otopiti bijelu čokoladu. U svaki keks zabosti stapić, pa keks uroniti u čokoladu, pazeći da dobro prekrije keks.   Položiti ih na mastan papir da se čokolada stvrdne, možete ih u hladnjak stavit da se brže stisne. Tek tada od tamne čokolade koju ste prethodno otopili kapnuti dvije kapi za oči.  Ostatak bijele čokolade staviti u vrećicu za ukrašavanje pa njome prošarati keksiće zik-zak pokretima.



Tu je i jednostavan shake, od banane, meda i čvrstog jogurta. U čaši na kojoj sam topljenom tamnom čokoladom nacrtala vrisak! 

nedjelja, 20. listopada 2013.

Sir od dunja


 Dunje mirišu na jesen ili jesen miriši na dunje. U svakom slučaju najčešće ih potamanimo u kompotu  u kombinaciji s jabukama i suhim sljivama. Ovog puta poželjela sam isprobati  nešto novo. Skinula sam dunje s ormara i odlučila isprobati ovaj recept.  Po originalnom receptu u smjesu idu i jabuke ali ja sam se odlučila samo za dunje. Savršen je  kao desert ali i dodatak pladnju sa sirevima.


 Priprema je vrlo jednostavna a rezultat iznenađujući. Kako je Marina rekla to su zdravi bomboni jer uistinu osim šećera i dunja ne sadrže ništa drugo, ni boje ni konzervanse. Još kad bi se šećer mogao nečim zdravijim zamjeniti gdje bi nam bio kraj!


sastojci potrebni su

 4-5  zrelih dunja
šećer (ista količina kao i propasiranih, kuhanih dunja)
bourbon vanilija
limunov sok
orasi, lišće lovora


Dunje dobro oprati i staviti u veći lonac, nek budu u potpunosti prekrivene vodom. Moje dunje su se kuhale 30tak minuta. Nakon toga potrebno ih je ocjediti od vode i propasirati na pasirku. Budući nisam imala pasirku prostisnula sam ih kroz cjedilo. Sasvim sam zadovoljna rezultatom ali ako želite još glađu teksturu možete ih dodatno usitniti štapnim mikserom. Dobivenu protisnutu smjesu izvagati pa dodati istu količinu šećera i sok cijelog limuna. Ja sam još dodala i bourbon vaniliju.  Smjesu kuhati i kuhati, rekla bih da to traje i traje. Mješati da se ne primi za dno posude. Kad krene smjesa padati s kuhače u komadima i kuhača ostavlja trag na dnu posude znate da je dovoljno gusto. Pripremiti kalupe koje ćete koristiti. Najbolje bi bilo tanko ih premazati običnim uljem tako da budete sigurni da će se lijepo istresti iz kalupa. Ja sam koristila silikonske kalupe za led. Ako pak želite pekmez, dovoljno je samo kraće kuhati, iako je i ovaj "sir" prilično mekan dok se dodatno ne stvrdne na zraku. Možete u smjesu dodati i sjeckane orahe ili bademe a ja sam svoje  "sireve" samo ukrasila polovicama oraha i lovorovim lišćem!


utorak, 15. listopada 2013.

Pužići sa cimetom


Svako godišnje doba ima svoj karakterističan okus, dok se u ljeto hladimo sladoledima i salatama, jesen je doba kad se grijemo voćnim kompotima i pudinzima i kolaičima od dizanog tijesta. Priprema dizanog tijesta vrlo je jednostavna, pogodno je je za sve vrste nadjeva i odlično podnosi sve različite oblike koje može zamisliti vaša mašta. Recept koji koristim zgodan je zbog svoje "lukave pripreme" odlično noći u hladnjaku pa za doručak možete imati svježe, tople i mirisne pužiće. Nadjev prepuštam Vama, čokolada ,cimet i orasi, jabuka..... 





koristila sam ovaj recept

nadjev

50gr omekšalog maslaca
45 gr tamnog šećera
cimet
po želji kardamom, kava, korica limuna....

Kad  tijesto razvaljete premažite ga omekšalim maslacem i mješavinom šećera i cimeta. čvrsto zarolajte u roladu, pa oštrim nožem  odrežite fete. Fete poslagati u namašćem kalup, prekriti prijanjajućom folijom i spremiti u hladnjak Kad ih želite ispeći ujutro, dovoljno ih je izvaditi iz hladnjaka i ostaviti na toplom  ono kratko vrijeme koliko je potrebno da se pećnica zagrije  na 180 stupnjeva i za 20 minuta imate mirisne pužiće na svom stolu.