Rachel for pizzarossa was our lovely june 2013 Daring baker´s host and she had us whipping up delicious pies in our kitchens! Cream pies, fruit pies, chocolate pies even crack pies. There s nothing like pie. I have fallen in love with chocolate and caramel tart.
Došlo je vrijeme da se ponovo okušam u Daring bakers izazovu. Svidjela mi se tema koju nam je Rachel zadala i nisam mogla odoljeti da isprobam pitu s čokoladom i karamelom.
za pate sable
1 žumanjak
70 gr šećera u prahu
250 gr glatkog brašna
sol
125 gr maslaca
2 žlice hladne vode
...
za karamel
100 gr šećera
100 ml slatkog vrhnja
...
za čokoladnu kremu
2 velika jaja
100 ml mlijeka
80 gr šećera
200 ml slatkog vrhnja
200 gr tamne čokolade
U zdjelici promiješati žumanjak, šećer i žlicu vode. Na radnu površinu prosijati brašno pa u njega utrljati maslac, kad nastanu mrvice dodati smjesu s jajem. Tijesto zamotati u foliju i ohladiti u hladnjaku.
Pripremiti kalup za pečenje, tijesto razvaljati pa njime obložiti kalup. Pokriti ga masnim papirom i popuniti fažolom ili rižom. Ljusku od tijesta peći pokrivenu 8 minuta na 180 stupnjeva i onda otkriti i peći još 6 minuta.
Za pripremu karamela potrebno je popržiti šećer do zlatne boje pa ga preliti ugrijanim slatkim vrhnjem. Mješati dok se smjesa ne ujednači.
Kad se ljuska ohladi uliti karamel. Pripremiti čokoladnu kremu. Zagrijati vrhnje i preliti ga preko izlomljene čokolade. Pustit da se otopi. U zdjelici izmiješati jaja s mlijekom i šećerom pa dodati smjesu čokolade i vrhnja. Pažljivo uliti smjesu čokolade preko karamela. Pitu peći još 30 minuta. Kad se ohladi poslužiti uz slatko vrhnje ili sladoled.