ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Džem za bogove

Rijetko jedem dječje radosti,  znane još kao  kruh s maslacem i marmeladom. Isto tako rijetko, ali stvarno rijetko, neka voćka strada u  mom loncu s namjerom da postane marmelada. Barem je tako u mojoj kuhinji. Ali ipak u iznimnim slučajevima i ja kuham i jedem marmeladu, u slučajevima kad su smokve u pitanju. Kad sam vidjela objavu od Marine, shvatila sam da je zadnji čas da i ja skuham svoju marmeladu. Tad je i pala prva kiša nakon 80 dana pa sam malo odgodila marmeladu  ali za par dana već sam skupljala zrele plodove ispod nonine smokve.
1,5 kg smokava
300 gr šećera
štapić cimeta
3 velike žlice bio kakao praha
Izabrati zdrave i čvrste smokve. Smokve oguliti od zelene kožice i razdjeliti na komade, staviti ih u duboki neprijanjajući lonac zajedno s šećerom i štapićem cimeta. Kuhati na laganoj vatri, u početku će smokve pustit svoju tekućinu ali ona će polako nestajati. Kuhati do željene gustoće, meni je trebalo oko 2 sata. Pred sam kraj kuhanja dodati gorki kakao. Marmeladu usuti u već pripremljene teglice (oprane i sterilizirane), kad se ohladi dobro zatvoriti. Budući  da nema konzervansa ja ih čuvam u hladnjaku a kad se jednom otvore potrebno ih je brzo potrošiti, zato sam i  odabrala male teglice. Koristila sam teglice od džemova i umaka, poklopce sam ukrasila sa košaricama za muffine i svezala mašnu s špagom.

Broj komentara: 20:

 1. Tek sada vidim post. Znači smokve su u pitanju... Odlično izgleda.

  OdgovoriIzbriši
 2. Divno! Volim marmeladu sa dodatkom kakaa ili čokolade :).

  OdgovoriIzbriši
 3. Ne samo da izgleda odlično, nego sam sigurna da je super fino, s kakaom!!! ajme njam! :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Ne vjerujem da je ovo džem za bogove dok ne probam ;-)

  OdgovoriIzbriši
 5. Izgleda jako primamljivo, kako bi sad rado zgrabila žličicu i uživala :) Teglice su preslatke!

  OdgovoriIzbriši
 6. Jako lepo izgleda... Ja volim praviti marmelade, ali moje smokve jos nisu zrele. Nadam se da ce uspeti sazreti pre mrazeva...

  OdgovoriIzbriši
 7. Baš izgleda primamljivo, ali slažem se, prvo trebamo probati svatko malo da se uvjerimo da je bogovski :))

  OdgovoriIzbriši
 8. svidja mi se ideja s kakaom i ovim kosaricama za mafine :). i vjerujem da je izuzetno fino, kakao i smokva je odlicna kombinacija :)

  OdgovoriIzbriši
 9. Predivan je džem, i način na koji si ukrasila teglice..

  OdgovoriIzbriši
 10. Odličan džem , super mi je ova kombinacija sa smokvama, i izgleda baš kao za Bogove !

  OdgovoriIzbriši