Stiže nam jesen, i ne veselim joj se ni najmanje. Jutra su vlažna i prohladna, dani su sve kraći.....Već sad jedva čekam ljeto. Srećom trava će se zazeleniti, lišće će istodobno požutit i otpasti s stabla...Pobrala sam domaće jabuke, u svakoj je barem jedan podstanar. Odlučila sma ih obući u hrskavu tijseto od maslaca i badema.
sastojci za 4 male ili jednu veliku galettu
120 gr mljevenih badema
60 gr brašna
mrva soli
1 žlica šećera
80 gr maslaca
ledene vode koliko je potrebno
ledene vode koliko je potrebno
....
4 domaće jabuke
2 domaće breskve
2 domaće breskve
cimet
4 žlice smeđeg šećera
maslac
Mljevene bademe, brašno i sol pomiješati, dodati šećer i maslac na kockice pa uz dodatak ledene vode brzo umjesiti tijesto. Oblikovati u pogaču, zamotati u prijanjajuću folijom i ostaviti u hladnjaku. Jabuke oprati, oguliti i očistiti od srži pa narezati na tanke kriške, isto učiniti i s breskvama. Budući je voće izrezano na tanke kriške nije ga potrebno dinstati na maslacu. Ako se odlučite za veliku galettu i voće odrežete na velike kriške (ovo se odnosi na jabuke), potrebno ih je kratko dinastati na maslacu i šećeru. Tijesto razvaljati u oblik kružnice pa na sredinu staviti kriške voća, posuti cimetom, šećerom i komadićima maslaca. Rubove tijesta preklopiti preko nadjeva. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 15 minuta.
mmm izgleda jako fino! a da ne mislis da si jedina cije jabuke imaju stanare ....nisi i moje su ih pune :P... steta ali barem znam da su zdrave !
OdgovoriIzbrišihvala na komentaru..i samo nek je nama crvljivih jabuka!
IzbrišiSigurno je super kombinacija jabuka i breskvi, a pogotovo uz ovako fino tijesto s bademima.
OdgovoriIzbrišitijesto je savršeno! hvala!
Izbrišiwooooow!!!!!!! I love it!
OdgovoriIzbrišilogo na prvoj slici, na list jabuke: <3! slatko. s jabukama volim upravo ovakve jednostavne stvari. a za podstanare... a bar znas da su dobre:)
OdgovoriIzbrišihvala ti!
Izbrišidanas je prvi dan jeseni, kod mene izgleda sasvim prihvatljivo! ovakve galete su prava utjeha u kisnim vikend popodnevima!
OdgovoriIzbrišine spominji kišu, ne može me ni tegla nutelle utješiti
IzbrišiLooks very tasty! :)
OdgovoriIzbrišithanks
IzbrišiJesen puna okusa i mirisa, meni se sviđa.
OdgovoriIzbrišihvala ti!
IzbrišiLijepa ti je galette :)
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiNa mah mi se učinilo (na maloj slikici) da je nešto integralno sa bundevom i to bi mi se svidelo ali ova kombinacija je ipak mnogo lepše. Podstanari izmamiše baš lep recept:-)
OdgovoriIzbrišihvala
IzbrišiLijepo si obukla jabuke, pridodala im breskve i sve skupa super začinila. Galette mi se sviđaju. Iako i ja obožavam ljeto, volim i jesen, samo se zimi baš ne veselim.
OdgovoriIzbrišihvala ti, ja ipak jedva čekam ljeto!
Izbrišikrasne, prigodne galette :)
OdgovoriIzbrišihvala
Izbrišine veselim se ni ja jeseni, a pogotovo ne zimi... galette su lijepe pogotovo s jabukama
OdgovoriIzbrišihvala!
Izbriši