ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

Obrnute naranče


Ako ste kao i ja ljubitelj naranče u svim oblicima, ovo je torta za vas, poslužena   uz tučeno slatko vrhnje ili laganu kremu od mascarponea, pravi je užitak za nepce kao desert nakon ručka ali i kao pratnja uz čaj ili kavu.


za kolač je potrebno

3/4 šalice  šećera
3 žlice  maslaca
3 naranče

1/2 šalica brašna
mrva soli
1 i pol žličica praška za pecivo
6 žlica omekšalog maslaca
2 jaja
2/3 šalice šećera
mahuna vanilije
1/2 šalice soka od naranče
korica naranče



Na tavi otopiti maslac, dodati šećer i mješati dok se šećer ne otopi, pazeći da ne potamni.  U kalup uliti karamel , ja sam koristila teflonski kalup za torte koji se ne otvara. Naranče oguliti, pokušati skinuti i dio bijele kožice, da ne bude pregorko. Odrezati na šnite debljine 0,5cm pa poslagati po karamelu.
Za biskvit miješati maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje, koricu naranče i  unutrašnjost mahune vanilije. Naizmjence dodavati prosijanu smjesu brašna, soli i praška za pecivo  i sok od naranče. Smjesom prekriti naranče i peći u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva. Kad je kolač pečen ostavi ga da se hladi 15tak minuta pa izvrnuti na tanjur za posluživanje.


srijeda, 21. ožujka 2012.

Proljetni quiche



Na putovanju sam dobila prekrasnu ideju.  Vrijeme je prekrasno. Uz ovaj brzi ručak, preostalo vrijeme možete provesti na proljetnom zraku. Skupila sam povrće, tikvice, mladi luk, gljive i sušene pomidore i ubacila ih u ovaj quiche.




za quiche je potrebno


1 paket razvaljanog lisnatog tijesta
2 jaja
100 ml mlijeka
nekoliko žlica kiselog vrhnja
sol, papar

mladi luk
tikvice
portobello
sušeni pomidori



Povrće oprati i narezati, na malo maslinovog ulja staviti da se lagano poprži pa ga ostaviti da se ohladi.U zdjeli izmutiti jaja s mlijekom  i vrhnjem pa začiniti soli i paprom. Tijestom obložiti kalup pa ga izbockati vilicom, posložiti povrće i zaliti smjesom od jaja i vrhnja.  Višak tijesta slobodno preklopiti preko nadjeva. Peći na 180 stupnjeva, 25 minuta.


petak, 16. ožujka 2012.

Žute tortice


 Kad sam prvi put radila tassies, oduševio me rezultat koji sam dobila nakon vrlo jednostavne pripreme. Ovog puta odlučila sam ih malo doraditi, kapica od snijega bila je puni pogodak i savršeno ide sa slastičarskom kremom obogaćenom sokom i koricom od limuna.


 za košarice je potrebno (24 komada)


110 gr maslaca
85 gr krem sira, ja sam koristila abc
130 gr brašna

Sastojke staviti u multipraktik i miješati dok ne nastane kompaktna smjesa. Ostaviti je u hladnjaku pola sata da se stisne. Postupak izrade košarica pogledajte ovdje.


Za slastičarsku kremu je potrebno

2 žumanjka
4 žlice šećera
1 žlica škrobnog brašna
sok i korica od bio limuna
30 gr maslaca

Žumanjke izmiješati zajedno s šećerom, koricom i sokom od limuna i žlicom škrobnog brašna, pa kuhati na pari dok se ne zgusne. Ostavit da se malo ohladi pa dodati maslac.


za kapicu
2 bjelanjka
5 žlica šećera
nekoliko kapi limunovog soka

Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg postepeno dodajući šećer.


 U svaku košaricu, prije pečenja, staviti žlicu kreme, pa peći u pećnici na 175 strupnjeva, 15 minuta.Izvaditi iz pećnice pa  na svaku košaricu uz pomoć slastičarske šprice istisnuti jednu pahuljicu  snijega od bjelanjaka, i vratiti u pećnicu još 10tak minuta.


petak, 9. ožujka 2012.

Ferrero Rocher torta




Kada sam prvi put napravila ovu tortu, postala je broj 1.Ni jednu drugu tortu nisam radila toliko puta. Izvedba je krajnje jednostavna a rezultat zapanjujući. Torta  me je odmah osvojila.  Recept sam pokupila na forumu, samo sam izbacila napolitanke..Istu tortu možete pogledati i kod Tamare i  Maje.


za biskvit je potrebno


1 šalica oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
2 šalice smeđeg šećera
1 1/2  žličica praška za pecivo
1 1/2 žličica sode bikarbone
3/4 šalice bio kakao praha


 2 jaja
1 šalica mlijeka
1/2 šalice ulja
1/2 šalice kipuće  vode
dvije žličice arome vanilije


U zdjelu staviti sve suhe sastojke pa promješati, u drugoj zdjeli promješati jaja, mlijeko i ulje pa dodati u suhe sastojke.  Miksati dok se ne  poveže, na kraju dodati kipuću vodu i samo kratko miješati. Smjesu uliti u kalup za tortu koji ste prethodno obložili masnim papirom. Peći u zagrijanoj pećnici, 40 minuta na 170 stupnjeva. Kad se ohladi  dijagonalno prerezati tako da dobijete tri kore.


  za kremu


500 gr Nutelle
500 gr mascarponea
250 gr pečenih lješnjaka



Lješnjake tostirati na suhoj tavi, pazeći da ne zagore. Istresti ih u kuhinjsku krpu pa trljati da se kožica oguli. Lješnjake nožem grubo nasjeckati. U zdjeli izmiksati omekšali mascarpone s Nutellom pa dodati sjeckane lješnjake. Ja ih nisam stavila u kremu nego sam ih poslagala po površini torte. Ovom kremom nadjenuti i premazati tortu.

ponedjeljak, 5. ožujka 2012.

Muffini sa skutom i šumskim voćem


Kad sam ove kolačiće ugledala kod Tanje  odmah sam ih poželjela  isprobati. Iako nisam ljubitelj muffina, skuta u ovom kolačiću, nagovorila me da isprobam ovaj recept. I  nisam pogriješila.



za 12 muffina potrebno je

150 gr skute
100 ml mlijeka
60 gr maslaca (ja sam stavila kiselo vrhnje)
vanilija
150 gr šećera
250 gr brašna
1 jaje
 mrva soli
prašak za pecivo
200 gr šumskog voća
+listići badema


Skutu razraditi s vilicom, izmiješati s mlijekom i vanilijom pa  dodati otopljeni maslac.Jaje miksati s šećerom dok ne posvjetli. Polako dodati u smjesu sa skutom. Postepeno dodavati prosijano brašno s praškom za pecivo i sol. Na a kraju dodati smrznuto voće i samo lagano promješati.  U kalup za muffine staviti papirnate košarice i puniti ih do 2/3, posuti listićima badema. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20-25 minuta.




četvrtak, 1. ožujka 2012.

Krafi



 Željela  bi vam predstaviti tradicionalnu istarsku slasticu, "nazovimo" je slasticom. Labinski krafi, "ravioli" punjeni slatkim nadjevom od mladog kravljeg sira, grožđica, šećera, limunove korice i jaja, kuhani ili prženi . Davno je ovaj nadjev bio jako siromašan, samo sir, jaje  i šećer. Budući da limun i rum nisu karakteristični za ove krajeve  do njih se dolazilo razmjenom, njihovim dadatkom krafi su dobili na vrijednosti i postali svečani ....za vjenčanja, krštenja  i druge svečane prigode krafi su bili obavezni. Ponekad sam preliveni otopljenim maslacem a ponekad s žgvacetom, tradiconalnim šugom od domaće kokoške s dodatkom govedine. Da, slano i slatko zajedno!! Jednako se dobro slažu sa slanim i slatkim umakom. Ako sam vas zainteresirala za ovo jelo, ovdje bacite oko.



za nadjev


 200 gr mladi kravlji naribani sir
dvije žlice ribanog parmezana
1 jaje
korica limuna
šećer
grožđice natopljene u rumu


za preljev


šećer
sok od  naranče
maslac
sjeckani orasi
grožđice


Umjesiti tijesto za domaću tjesteninu, od  jaja, mrve soli,  maslinovog ulja i glatkog brašna. Ja to sve radim od oka. Sir naribati pa umješati jaje, šećer, parmezan, koricu limuna  i grožđice. Od tijesta i nadjeva raditi raviole. Kuhati ih u slanoj vodi, Za umak, otopiti na tavici šećer, pustiti da se zažuiti i zaliti sokom od naranče, pred kraj umješati žlicu maslaca, grožđice i sjeckanje orahe. Uvaljati krafe u umaku.