subota, 27. svibnja 2017.

Doručak za pobjednike

Neću puno filozofirati već ću vam pokazati moju verziju zobene kaše. Nisam ljubitelj one klasične kuhane pa ovo pripremam.
Obično pripremim veću količinu pa jedemo par dana.  Igrajte se začinima i okusima i napravite sebi najbolju kombinaciju!



1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica
prstohvat soli
2 žlice chia sjemenki
3/4 šalice mlijeka (ja volim kokosovo) 
pola žličice cimeta
1 žlica meda (sirup od datulje)
....
polovica banane ( ili 4 žlice pirea od jabuke)
svježe voće po izboru 

U teglici s poklopcem promješati zobene  pahuljice i chia  sjemenke, dodati sol, cimet, med i mlijeko pa sve promiješajte. Ostavite preko noći u hladnjaku. 
Prije posluživanja u kašu dodajte gnječenu bananu ili pire od jabuke, pospite omiljenim voćem i uživajte.

Ako pak slažete pojedinačne porcije možete vrlo jednostavno kašu nositi na posao.

srijeda, 17. svibnja 2017.

Sok za vitalnost

Sokovi i smoothiji se kod mene svakodnevno izmjenjuju. Najčešće kombiniram sezonske namirnice  po nekom svom guštu. Izvor dobrih recepata je knjiga o Alkalnoj prehrani koju mi je ustupila Školska knjiga.  Uz 75 recepata za sokove i smoothije, ljekovitih čajeva,  krepkih sokova i energetskih napitaka u knjizi ćete pronaći i plan prehrane za 7 dnevnu alkalnu kuru čišćenja.
 Jeste li već čuli za alkalnu kuru?



"Cikla čisti krv i oslobođa organizam od toksina, ako je svježe to osobito vrijedi za lišće.
Vitamin C u naranči daje nam antioksidanse, a đumbir će potaknuti probavni sustav. U jesen đumbir možete zamjeniti hrenom. Ako imate orahovo ulja stavite malo jer se osobito dobro slaže sa ciklom."


sok za vitalnost

1 naranča
1 cikla i 3 lista cikle
2 cm đimbira
1 žličica orahova, badeomova ili maslinova ulja

Naranču ogulite i razdjelite na kriške. Ciklu ogulite i narežite na polumjesece.
Pripremite sok u sokovniku pa dodajte i đumbir u sokovnik. Sokove izmješajte i prelijte u čašu, Na kraju ulijte ulje.



" Kod alkalne prehrane najbolje je to što brzo djeluje. Promjene ćete početi osjećati već za nekoliko dana. Veći dio organizma obnovi se u tri mjeseca, pa što dulje izdržite osjećati ćete se zdravije i vitalnije. Koristi alkalne prehrane osjetiti  će se već nakon sedam dana. Tijelo će vam za to biti zahvalno."

Ako ste se odlučili napraviti proljeti detox i očistiti organizam svakako preporučam da nabavite knjigu u kojoj ćete dobiti sve potrebne informacije, plan kupnje namirnica koje su vam potrebne, recepte i savjete. Knjigu potražite  ovdje 

zeleni tonik za svaki dan 112 str.

u suradnji  sa Školskom knjigom

petak, 12. svibnja 2017.

Burito barkice od tikvica

Meksička kuhinja mi je jako draga, volim to šarenilo boja i različitost namirnica. Često doma pripremam neke moje izvedenice poznatih meksičkih jela a ovo je jedno od njih.



2 veće ili 4 manje tikvice
300 gr pilećeg filea
200 gr kuuruza
200 gr crvenog graha
1 veća glavica luka
50 ml pasate
1 veća crvena paprika
3 žlice maslinovog ulja
200 gr sira tipa goude
50 gr tortilla čipsa 
3 režnja češnjaka


Tikvice operite i razrežite po duljini a  zatim izdubite središte, možete sačuvati za juhu ili nasjeckati u nadjev. Kratko ih blanširajte u posoljenoj vodi  pa ocjedite. Dok se tikvice hlade napravite nadjev.
Glavicu luka nasjeckajte i popržite na zagrijanom ulju, dodajte pileći file nasjeckan na kockice pa  sve kratko popržite. Dodajte nasjeckanu papriku, kukuruz i grah i sve zalijte pasatom. Začinite po ukusu, sol, papar i čili i protisnuti češnjak.
Pirjajte dok se umak ne zgusne pa nadjevom napunite barkice od tikvica.
U zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite barkice 30 minuta.
Dok se barkice peku pripremite hrskavi posip, naribajte sir i usitnite tortilla čips. 
Barkice pospite hrskavim posipom pa zapecite dok se sir ne otopi, pećnicu pojačajte na 200 stupnjeva.
Poslužite uz kuhanu rižu i veliku zdjelu salate.

p.s. ako Želite rižu možete skuhati i umješati u nadjev pa puniti barkice

Dobar Vam tek 



 

 
 

ponedjeljak, 1. svibnja 2017.

Čokoladna torta bez brašna

Za rješenje čokoladne krize ova je torta rješenje. Zbog nedostatka brašna puni okus čokolade doći će do izražaja. Priprema je jednostavna, sloobodno ju poslužite uz tučeno slatko vrhnje, voće ili sladoled.
Bez puno priče, ajmo na recept...



sastojci
4 jaja
200 gr tamne čokolade (70%)
100ml slatkog vrhnja
100 gr maslaca
4 žlice kokosovog šećera (možete koristiti tamni muscovado ili pak steviju)

za glazuru
100 gr čokolade
100 ml slatkog vrhnja
jagode



Odvojite bjelanjke od žumanjaka, dodajte bjelanjcima prstohvat soli pa umutite u čvrsti snijeg.
U posudi na pari, otopite čokoladu i maslac, dodajte  vrhnje. Žumajke izmiksajte sa šećerom.
 Kad se smjesa sa čokoladom lagano ohladi dodajte žumnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Tortu pecite u kalupu 18-20cm, pokrijte površinu papirom za pečenje a u pećnicu stavite posudu sa vrućom vodom.
Tortu pecite na 160 stupnjeva 30-40 minuta, ohladite pa izvadite iz kalupa i premažite čokoladnom glazurom.