ponedjeljak, 1. svibnja 2017.

Čokoladna torta bez brašna

Za rješenje čokoladne krize ova je torta rješenje. Zbog nedostatka brašna puni okus čokolade doći će do izražaja. Priprema je jednostavna, sloobodno ju poslužite uz tučeno slatko vrhnje, voće ili sladoled.
Bez puno priče, ajmo na recept...



sastojci
4 jaja
200 gr tamne čokolade (70%)
100ml slatkog vrhnja
100 gr maslaca
4 žlice kokosovog šećera (možete koristiti tamni muscovado ili pak steviju)

za glazuru
100 gr čokolade
100 ml slatkog vrhnja
jagode



Odvojite bjelanjke od žumanjaka, dodajte bjelanjcima prstohvat soli pa umutite u čvrsti snijeg.
U posudi na pari, otopite čokoladu i maslac, dodajte  vrhnje. Žumajke izmiksajte sa šećerom.
 Kad se smjesa sa čokoladom lagano ohladi dodajte žumnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Tortu pecite u kalupu 18-20cm, pokrijte površinu papirom za pečenje a u pećnicu stavite posudu sa vrućom vodom.
Tortu pecite na 160 stupnjeva 30-40 minuta, ohladite pa izvadite iz kalupa i premažite čokoladnom glazurom.

Broj komentara: 6:

  1. Izvinite, zanima me cemu sluzi posuda sa toplom vodom u toku pecenja torte? Hvala i pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. na taj se način kuha u pari, zadržava vlažnost i strukturu pudinga

      Izbriši
  2. Predivna torta, kao i fotke! :) Nažalost nemam tako mali kalup, najmanji mi je od 23 cm...u svakom slučaju, stavljam ovaj recept u bookmarks pa se nadam isprobavanju uskoro! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Napravila sam je uz manje izmene, zaista sam oduševljena! :) Hvala puno na receptu draga Tamara! :*
    Evo kako je meni ispala:

    https://mysticcakes.wordpress.com/2017/05/22/cokoladna-torta-bez-brasna-sa-jagodama/

    OdgovoriIzbriši