Kad gledam unatrag jako sam promijenila ukus, barem sto se se slastica tiče. Danas obožavam klasične kolače koje su pripremale naše none. One sa samo nekoliko domaćih sastojaka, kao sto su nonina orehnjaca ili kuglof, fritule ili u ovom slučaju nesto svečanije kao sto je krostata sa skutom uz dodatak čokolade.
za tijesto
300 gr brašna
150 gr maslaca
1 jaje
Vanilija
2 žlice šećera
sol
2 žlice šećera
sol
hladna voda
Nadjev
300 gr skute
2 jaja
90 gr šećera
korica 2 bio limuna
100gr tamne čokolade ili čokoladnih kapljica
Brašno izmješati sa soli i šećerom, vanilijom, šećerom, dodati razmućeno jaje, maslac na kockice pa u kuhinjskom robotu promiješati da nastanu mrvice, dodati oko 100ml vode da se se poveže u tijesto. Tijesto podijeliti na da dijela pa zamotati u prijanjajucu foliju i staviti na hlađenje.
Za nadjev izmutiti jaja sa šećerom dok ne nastane kremasta smjesa, dodati koricu limuna i omekšanu skutu, na kraju u smjesu dodati čokoladne kapljice.
Prvi komad tijesta razvaljati pa ga utisnuti u kalup, odrezati visak tijesta, pa npuniti nadjevom. Od drugog komada tijesta izrezati trakice i isplesti mrežu preko nadjeva, peći na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Ohlađenu krostatu posuti šećerom u prahu.