utorak, 27. studenoga 2012.

Daring Bakers November 2012-Twelve days of cookies challenge





Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta eats  is sharing a dozen cookies, some classic some from all over the world with us. In this challenge mandatory was to make one Peta`s recipe and one your own. I have already made the crinkle cookie but also wanted to try this recipe. The other recipe is from my mom`s notebook. Her very own recipe for simple holiday cookies.


chocolate hazelnut crinkle cookies

2/3 cup roasted hazelnut
2 table spoons granulated sugar
6 oz bittersweet chocolate(not more than 60%)
2 3/4 cups all purpose flour
2 table spoons cocoa powder
2 teaspoons  baking powder
3/4 teaspoon salt
1 stick unsalted butter
1 1/2 cups brown sugar
2 large eggs
1/4 cup milk
vanilla extract
confectioners sugar



Pulse roasted hazelnuts with granulated sugar until finely chopped. Melt chocolate.Whisk together, flour, cocoa powder, baking powder and salt. Beat together butter and brown sugar until creamy.Add one egg at the time and  than add melted chocolate.Add milk and vanilla, incorporate well. Reduce speed to low and add flour and hazelnuts mixture. Cover with plastic and let it chill  for at lest three hours.
Sift confectioners sugar in a bowl. Roll balls in sugar and cover them generously. Arrange on lined baking sheets. Bake them for 10 minutes at 180C.


Satin cookies

120 gr butter at room temperature
220 gr flour
60 gr sugar
2 egg  yolk
salt
cinnamon
rum
+
50 gr ground nuts
100gr chocolate powder

Put all ingredients together and make a dough.  Make little balls and roll them in ground nuts. Arrange them on lined baking sheet and bake them in the oven at 170C for 40 minutes. Once cooled roll them in chocolate powder or just drizzle with melted chocolate.As simple as that!




Ovaj mjesec u Daring bakers je u znaku Božićnih kolačica. Peta s bloga PetaEats nam je zadala zadatak da isprobamo  barem jedan od njezinih recepata i dodamo još  jedan svoj. Raspuknute keksiće vrlo često radim pa mi se svidjela ideja da isprobam i ove s dodatkom lješnjaka. A kao svoj doprinos odlučila sam se za kesiće iz mamine bilježnice, jednostavne i blagdanske.


raspuknuti keksići s lješnjacima

100 gr pečenih lješnjaka
2 žlice šećera
200 gr tamne čokolade
300 gr brašna
2 žlice kakao praha
2 žličice praška za pecivo
3/4 žličice soli
80 gr omekšalog maslaca
100 gr   smeđeg šećera
2 jaja
60 ml mlijeka
vanilija
+
mljeveni šećer

Pečene i oguljene lješnjake staviti u blender zajedno s šećerom i sve sitno samljeti. Otopiti čokoladu, u zdjeli promješati brašno, kakao i sol.  Maslac izraditi sa šećerom pa dodati jedno po jedno jaje i na kraju otopljenu prohlađenu čokoladu.Dodati mlijeko i vaniliju i preostale suhe sastojke. Poklopiti i ostavit u hladnjaku na nekoliko sati. U zdjelu  usuti mljeveni šećer pa uvaljati kuglice od tijesta. Poslagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10tak minuta.

Baršunasti keksići                 


120 gr maslaca
220 gr brašna
60 gr šećera
2  žumanjka
sol
cimet
rum
+
50 gr mljevenih oraha
100gr čokolade u prahu

Sve sastojke umjesti zajedno. Od tijesta oblikovati male kuglice pa ih uvaljati u mljevene orahe. Složiti kuglice na pleh za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 170 stupnjeva. Ohlađene keksiće uvaljati u čokoladu u prahu  ili ukrasiti čokoladnim glazurom.



petak, 23. studenoga 2012.

Kolač s bananama



Ne mogu se sjetiti niti jednog jedinog dana a da nisam pojela bananu. Ako ničeg drugog u kući nema uvijek ima banana. Svi ih volimo. Skupilo se banana koje su potamnile a kako mi volimo samo one žute, ove sam morala potrošiti na neki drugi msčin. Tako je nastao prvi banana bread u mojoj kuhinji, slatki kruh s bananama. Recepata je bezbroj, kombinirala sam nekoliko njih i evo što sam dobila. Neki su čak i bez jaja budući da banana lijepo povezuje ostale sastojke. Po želji možete dodavati ili oduzimati, lješnjake, grožđice, brusnice, kokos.... .




sastojci potrebni za ovaj kolač su

2 zrele (točkaste) banane
1/2 šalice otopljenog maslaca
2 jaja
3/4 šalice smeđeg šećera
1 1/2 šalica brašna
 1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
korica i sok naranče
1/2 šalice čokoladnih kapljica
1/2 šalice grubo sjeckanih oraha
cimet
sol


Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Banane zgnječiti vilicom pa masi dodati maslac, šećer i jaja. Brašno, prašak za pecivo, sol  i sodu bikarbonu  dobro promješati pa dodati u smjesu s bananama. Ako se nije dobro povezalo dodati malo mlijeka.  Na kraj umješati grubo sjeckane orahe, čokoladne kapljice, sok i koricu od naranče. Smjesu uliti u kalup (ja sam koristila silikonski kalup za kruh) i peći 45-50 minuta. Provjeravati čačkalicom dal je pečeno.

ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

Jednostavne kiflice sa suhim voćem


Često se vraćam jednostavnim receptima, promjenim nadjev i to je već skroz nova stvar. Ove kiflice često radim a prvi put sam naravila ovakvo punjenje. Jako mi se svidjelo.





za kiflice je potrebno

220gr maslaca
220 gr krem sira (ABC)
320 gr brašna

...
za nadjev
marmelada od marelica
suhe smokve i marelice
orasi 
cimet


Omekšali maslac i krem sir sjediniti vilicom pa dodati brašno i kratko mjesiti. Ako je potrebno dodati još brašna. Tijesto podjeliti na kugle, pa svaku stanjiti dlanom na oblik diska, omotati u prijanjauću foliju i staviti na hlađenje. U međuvremenu smokve, marelice i orahe  izrezati nožem na veće komade. Nakon sat vremena disk razvaljati na pobrašnjeloj površini u oblik kružnice. Premazati marmeladom pa posuti sušenim voćem i cimetom. Izrezati pa zamotati u kiflice. Peći na 200 stupnjeva, 15minuta. Još tople kiflice uvaljati u mljeveni šečer.

srijeda, 7. studenoga 2012.

Rižoto s bundevom i pancetom



Okuražila sam se i odlučila dati bundevama još jednu priliku.One su trenutno kraljice jeseni.  Odlučila sa se za slani recept. Prije svega potrebno je bundevu ispeći u pećnici, izrezati na četvrtine, posoliti i zaliti maslinovim uljem i posuti listićima majčine dušice  i kadulje. Peći 20 minuta na 200 stupnjeva. Kad se bundeva ohladi, izdubiti meso  i zgnječiti ga vilicom u pire.  Fete pršuta ili pancete ispeći na suhoj tavi da budu hrskave.

 sastojci za dvije osobe

1  manja butternut bundeva (pire)
1 poriluk
100 gr sušene pancete ili pršuta
sol, papar, 
majčina dušica
200 gr riže za rižoto
500ml povrtnog temeljca
30gr maslaca



 Poriluk oprati i nasjeckati pa dinstati kratko na maslinovom ulju dok ne uvene, na poriluk dodati rižu i podliti temeljcem. Na omekšalu rižu dodati pire od bundeve pa nastaviti podljevati temeljcem dok god riža ne bude skuhana.  Začiniti sa  soli i paprom. Hrskavu pancetu iskidati na komadiće pa dodati u rižoto.  Pred sam kraj umješati maslac pa poklopiti.  Servirati još toplo s velikom količinom svježe naribanog parmezana.



petak, 2. studenoga 2012.

Mini pite s jabukama


Jabuke su uvijek tu, bilo ljeto ili zima i priznajem da  meni  nisu omiljno voće ali pita s jabukama je nešto što jako volim. Već duže vrijeme gledam deserte u mini verzijama pa mi se posebno svidjela i ova ideja. Odlična za proslave dječjih rođendana ili finger food party-je. Preskočila sam sol i karemele. Jako su mi se svidjele i definitvno ih radim ponovo, sljedeći put uz dodatak karamela.


Sastojci za 10tak mini pita


2 šalice glatkog brašna
!/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
220 gr maslaca
1/2 šalice kiselog vrhnja
+ brašno po potrebi
....
za nadjev

2-3 jabuke
šećer
limunova korica i sok
cimet


Jabuke oprati i očistiti od srži, pa narezati na sitne kockice, imajte na umu  da su ovo male pite i da se kratko peku, pa je potrebno da su komadi jabuke mali da ne ostanu sirovi. Jabukama dodati šećer, cimet, limunovu koricu i sok. Za tijesto u zdjeli izmešati brašno s soli i praškom za pecivo, pa dodati omekšali maslac i prstima ga utrljati da nastanu mrvice, na kraju dodati kiselo vrhnje. Smjesu prebaciti na pobrašnjelu radnu površinu  pa mjesiti dodavajući brašno. Umotati ga u prijanjajuću foliju i staviti na hlađenje barem 30 minuta.
Razvaljati tijesto na pobrašnjeloj površini pa izrezivati krugove, ja sam se koristila izezivačem za krafne. Na jedan krug staviti žlicu nadjeva od jabuka pa premazati rubove vodom i poklopiti drugim krugom. Spoj dobro stisnuti.Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10-15 minuta.