utorak, 23. rujna 2014.

Mini tart sa smokvama

Prhko tijesto s bademima, krema sa sirom i smokve... motala mi se ideja po glavi već nekoliko dana, znala sam da će to biti dobra kombinacija. I evo, iskombinirala sam par starih recepata i upalilo je. Naravno smokve je moguće zamjeniti drugim sezonskim voćem. Kao pozdrav ljetu donosim Vam recept za ove prkhe tortice sa smokvama.

 



sastojci za tijesto
 
120gr  brašna
30 gr mljevenih badema
2 žlice šećera
100 gr maslaca
 prstohvat cimeta 
limunova korica

krema

 1 jaje
100gr krem sira ili skute
50 gr jogurta ili vrhnja
limunova korica
2 žlice šećera
+
 smokve (ili bobice grožđa)
med



U kuhinjski robot staviti brašno, mljevene bademe, sol, cimet, šećer i hladan maslac pa miksati dok ne nastane "pješćana" smjesa. Smjesu spojiti u tijesto, ako je potrebno dodati žlicu dvije hladne vode. Tijesto omotati folijom i staviti u hladnjak.
Tijesto razvaljati pa njime obložiti kalup za pitu,ili za mini pite. Izbockati vilicom i staviti da se peče na 180 stupnjeva 10tak minuta. Dok se peče, pripremiti nadjev. Sir, jogurt, šećer(med), limunovu koricu i jaje izmiksati a smokve izrezati na četvrtine.
Kremu rasporediti preko tijesta, pazeći da ne bude do vrha,jer će još narasti tijekom pečenja.Poslagati voće smokve preko kreme i opet stavit da se peče na,dok krema ne prestane biti drhtava.  Prije serviranja preliti tortice medom ;)


nedjelja, 14. rujna 2014.

Energetski prutići od suhog voća

Ovo je onaj slatkiš, ne mogu ga nazvati desertom, koji kad napraviš jedanput, radiš vrlo često, stalno isprobavajući nove kombinacije, nove okuse, nove oblike. I totalno je u skladu s mojim novim režimom prehrane po kojem se trudim izbacite jednostavne ugljikohidrate.
Energetski prutići  su toliko jednostavni da se pitam gdje mi je pamet bila da sam ih kupovala. Recept koji donosim je samo baza, svašta možete dodati ili oduzeti.



sastojci

200 gr sušenih datulja (marelica, smokava, brusnica, grožđica..)
100 gr badema (oraha, lješnjaci, indijskih orašćića, suncokretovih sjemenki, bučinih golica, kikirikija, pistacija...)
2 žlice kokosovog ulja, med, maslac od badema, kikiriki maslac...
mrva soli
+ goji bobice, cimet, kakao prah, kokos, chia, sjemenke konoplje



Sve sastojke samljeti u kuhinjskom robotu dok se ne povežu u kuglu, masu izvaditi na prijanjajuću foliju pa oblikovati pravokutnik. Valjkom izravnati na debljinu od 1 cm. Obložiti folijom pa staviti u hladnjak da se stegne. Potom rezati prutiće i svakog omotati da se ne osuši.  As simple as that!

 Važne napomene

-omjer mokrih sastojaka (misli se na suho voće) i orašastih plodova treba biti 2:1
-ako koristite suho voće koje je možda presuho, slobodno ga kratko namočite u toploj vodi pa procijedite  i sameljite ili dodajte malo tople vode
-ako želite hrskave komadiće, na samom kraju dodajte 1/3 orašastih plodova po želji
-možete oblikovati kuglice pa ih uvaljati u mljevene bademe, ili kokos....
-ne zaboravite dodati jedan od super zdravih sastojaka kao što su chia ili goji bobice, spirulinu ili sjemenke konoplje
-dodate li im zobene pahuljice dobili ste jednostavan snack 
-ponesite ih  u park, na piknik, na plažu, ili spakirajte klincima za užinu, ja uvijek u torbi imam jedan prutić ;) 



ako od ovih sastojake među dlanovima oblikujete kuglice i prelijete ih čokoladom, dobiti ćete ovakve praline




ponedjeljak, 1. rujna 2014.

Čokoladni mousse od avokada

Još jedan zdravi, slasni desert. Veganski, bez šećera, bez glutena i raw! Još brži od prethodnih. Ovo sam prvi put radila za mog malca kao puding  i svi smo to jeli s njim. Avokado je vrlo zdravo voće, obiluje brojim mineralima (bakar, kalcij, magnezij) i vitamina (vitamin C i vitamini B kompleksa) izvrsno paše i u slanim i slatkim jelima. Ovo je sad poboljšana verzija kreme  i pravi desert i savršena prilika da probate avokado ako već niste.



sastojci za dvije osobe

1 zreli avokado
1/2 šalice raw kakao praha
2 žlice sirupa od datulje ili meda
2 žlice kokosovog ulja



Avokado prerezati napola i izvaditi košticu pa žlicom izdubiti meso. U posudu staviti meso avokada, kakao prah, sirup datulje i kokosovo ulje pa sve dobro sjediniti štapnim mikserom. Smjesu rasporediti u dvije zdjelice  pa staviti  na hlađenje, al možete i odmah uživati u ovom desertu bez imalo grižnje savjesti.