Prhko tijesto s bademima, krema sa sirom i smokve... motala mi se ideja po glavi već nekoliko dana, znala sam da će to biti dobra kombinacija. I evo, iskombinirala sam par starih recepata i upalilo je. Naravno smokve je moguće zamjeniti drugim sezonskim voćem. Kao pozdrav ljetu donosim Vam recept za ove prkhe tortice sa smokvama.
sastojci za tijesto
120gr brašna
30 gr mljevenih badema
2 žlice šećera
100 gr maslaca
prstohvat cimeta
limunova korica
krema
1 jaje
100gr krem sira ili skute
50 gr jogurta ili vrhnja
limunova korica
2 žlice šećera
+
+
smokve (ili bobice grožđa)
med
U kuhinjski robot staviti brašno, mljevene bademe, sol, cimet, šećer i hladan maslac pa miksati dok ne nastane "pješćana" smjesa. Smjesu spojiti u tijesto, ako je potrebno dodati žlicu dvije hladne vode. Tijesto omotati folijom i staviti u hladnjak.
Tijesto razvaljati pa njime obložiti kalup za pitu,ili za mini pite. Izbockati vilicom i staviti da se peče na 180 stupnjeva 10tak minuta. Dok se peče, pripremiti nadjev. Sir, jogurt, šećer(med), limunovu koricu i jaje izmiksati a smokve izrezati na četvrtine.
Kremu rasporediti preko tijesta, pazeći da ne bude do vrha,jer će još narasti tijekom pečenja.Poslagati voće smokve preko kreme i opet stavit da se peče na,dok krema ne prestane biti drhtava. Prije serviranja preliti tortice medom ;)