subota, 24. prosinca 2011.
srijeda, 21. prosinca 2011.
Brownies u svečanom ruhu
Ja obožavam čokoladne kolače, od kremastih torti do keksića, svi su mi dragi. Često radim brownies, popularan kolačić, vrlo jednostavne pripreme i s punoooo čokolade. S ovima sam se malo zaigrala, u tijesto sam umješala i pečene orahe i drobljeni pečeni kakao. Pečeni orasi su totalna novost za mene, i stvarno su izvrsni, a za kakao nemam riječi, morate probati ako već niste. Ako ne volite ni orahe ni kakao možete ih zamjeniti lješnjacima, pijanim grožđicama, ušećerenim narančinim korama, kikirikijem.....komadićima karamela. sve se slaže s browniem.
Za brownies je potrebno (kalup 20x15)
200gr tamne čokolade, ja sam koristila Nestle Noir
120 gr maslaca
1 šalicu šećera
3 jaja
1 1/3 šalice brašna
3 žlice praška za pecivo
+
50 gr pečenih oraha grubo sjeckanih
30 gr kakao zrna
Čokoladu otopiti u parnoj kupelj pa dodati maslac. Kad se sjedine dodati i šećer, izmješati i ostavit da se malo ohladi. U smjesu dodati jedno po jedno jaje mješajući mikserom, i na kraju dodati prosijano brašno zajedno s praškom za pecivo. Na kraju ručno umješati grubo sjeckane orahe i kakao. Kalup obložiti masnim papirom pa uliti smjesu i izravnati.Ja sam koristila manji kalup da bi mi kocke bile više! Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. Moraju ostati malo mokri iznutra!! Ja sam se zaigrala pa sam ih rezala na kocke i "oblačila" u sjajne crvene košarice za muffins, ukrasila listićem i bobicom od šećerne mase i posula sitnim šećerom da dobijem efekt mraza.I obični brownies postali su svečani kolačići.
ponedjeljak, 19. prosinca 2011.
Navukla sam rukavice, FBI rukavice!
Ulovila sam zadnji vlak, napokon navukla FBI rukavice i krenula istraživati Anin blog. Svašta sam imala u planu isprobati jer je stvarno teško odoljeti prekrasnim fotografijama. Ipak nekako su skladu s vremenom i blagdanskim duhom odlučila sam se za keksiće, vanilice. Njihova fotografija osvojila me na prvu.
Napravila sam skoro sve kako je Ana napisala samo sam mast zamjenila maslacem, dodala mljevene pečene lješnjake, lijepila ih pekmezom od marelica! Koristila sam prigodni izrezivač u obliku zvjezdice u dvije veličine.
recept ide ovako
90 gr omekšalog maslaca
100 gr šećera
100 gr pečenih mljevenih lješnjaka
1 jaje
2 žlice bourbon vanilin šećera
250 gr brašna
+
pekmez od marelice
mljeveni šećer
Omekšali maslac mutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jaje pa postepeno dodavati brašno i mljevene lješnjake.Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku na nekoliko sati. Tijesto razvaljati na debljinu od 0.5cm pa rezačem izrezivati oblike. Poslagati ih na masni papir i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta. Pritom paziti da ne potamne. Ohlađene keksiće spajati pekmezom pa uvaljati u mljeveni šećer. Ja sam napravila polovicu doze i dobila oko 80 kolačića.
Napravila sam skoro sve kako je Ana napisala samo sam mast zamjenila maslacem, dodala mljevene pečene lješnjake, lijepila ih pekmezom od marelica! Koristila sam prigodni izrezivač u obliku zvjezdice u dvije veličine.
recept ide ovako
90 gr omekšalog maslaca
100 gr šećera
100 gr pečenih mljevenih lješnjaka
1 jaje
2 žlice bourbon vanilin šećera
250 gr brašna
+
pekmez od marelice
mljeveni šećer
Omekšali maslac mutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati jaje pa postepeno dodavati brašno i mljevene lješnjake.Tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku na nekoliko sati. Tijesto razvaljati na debljinu od 0.5cm pa rezačem izrezivati oblike. Poslagati ih na masni papir i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta. Pritom paziti da ne potamne. Ohlađene keksiće spajati pekmezom pa uvaljati u mljeveni šećer. Ja sam napravila polovicu doze i dobila oko 80 kolačića.
utorak, 13. prosinca 2011.
Kad zamirišu medenjaci.........
Ovo je uobičajen kolačić za blagdane. Ponekad se dogodi da ga radim i dva puta u par dana. A samo zbog mirisa kojim ispune prostoriju mogla bi ih peći svaki dan....
za 40tak kolačića potrebno je
350 gr oštrog brašna
200gr šečera
2 jaja
150 gr maslaca
100 gr mljevenih oraha
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog orašćića
3 žlice meda
3 žlice ruma
1/4 žličice praška za pecivo
vanilija
sol
korica limuna i naranče
Sve sastojke staviti u zdjelu pa mješati mikserom sa spiralnim nastavcima. Smjesa je prilično mekana pa je potrebno staviti je u hladnjak preko noći da se stegne. Pripremiti pleh za pečenje pa otkidati komadiće tijesta i oblikovati kuglice veličine lješnjaka a možete tijesto izvaljati i izrezivati imodlicama. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva 20tak minuta. Ohlađene medenjake možete glazirati čokoladom ili royalom ili kao i ja ukrasiti šećernom masom ili marcipanom.
petak, 9. prosinca 2011.
Baršunaste kuglice
Već sam odavno na svojoj facebook stranici podjelila radost što sam pronašla ovaj recept. Najviše volim kad mama izvuče iz svoje arhive neki stari recept, pa ga proučavamo i pokušavamo dešifrirati satima. Ovaj je odavno nestao iz njene bilježnice i sad se pojavio. Možda je to neki znak, ne znam, ali sam svakako odlučila isprobati ove kuglice.
120 gr omekšalog maslaca
220 gr brašna
2 žumanjka
60 gr šećera
mrva soli
cimet
žličica ruma
+
50 gr mljevenih oraha
100 gr čokolade u prahu
umjestiti tijesto pa oblikovati kuglice, svaku kuglicu uvaljati u mljevene orahe pa poslagati na pleh i peći u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva, 40 minuta. Kad su kuglice pečene još tople uvaljati ih u čokoladu u prahu.Ovo je jedan od prijedloga za blagdanske kolačiće pa ga šaljem Tamari za njeno blagdansko darivanje.
četvrtak, 8. prosinca 2011.
Keksi u teglici
Recept sam pronašla kod bakerella, iako ih na internetu ima jako puno, s orašastim plodovima, suhim voćem....ja sam se za ove odlučila. Ako još niste pogledali njezine kolačiće na štapiću krajnje je vrijeme da to učinite.
potrebno za jednu teglicu
1 1/3 šalice brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
mrva soli
1 šalica zobenih pahuljica
1 šalica šećera, možete koristiti smeđi šećer
3/4 šalice m&m´s bombona
1/3 šalice sjeckanih oraha
3/4 šalice čokoladnih kapljica
+
1 jaje
1/2 šalice otopljenog maslaca
vanilija
Pripremiti čiste teglice, ja sam koristila teglice od 660 gr. Brašno, sodu, prašak za pecivo i sol dobro izmješati.Od masnog papira napraviti lijevak pa pomoću njega usuti brašno u teglicu, polako da se ne praši po stranicama od teglice. Udariti nekoliko puta teglicom o radnu površinu da se slegne pa još dodatno pristisnuti žlicom.Sad usuti zobene pahuljice i opet utisnuti žlicom, nakon njih uspite šećer i ponavljajte dok sve sastojke ne potrošite. Nakon svakog sastojka dobro utisnuti da se lijepo vide slojevi. Kad se zaželite keksića, dovoljno im je dodati 1 razmućeno jaje, aromu vanilije i 1/2 šalice otopljenog maslaca. Kod pripreme bitno je kratko mješati kuhačom da se bomboni ne raspadnu. Ostavite ih nekoliko sa strane pa ih kasnije utisnite u kuglice. Kuglice peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10tak minuta.
subota, 3. prosinca 2011.
Dominik slavi 1. rođendan
Evo još jednog veselog dječjeg rođendana, ovaj put moj sin proslavio je prvi rođendan. Odlučila sam se za ovu veselu kombinaciju boja i motiv pingvina koji podsjeća na pravu zimu koja nikako da nas posjeti. Uživala sam u svakom trenutku!!
subota, 26. studenoga 2011.
Pljukanci s lososom
Ponekad i koji slani recept zaluta na ovaj blog. Ovog puta glavnu ulogu ima domaća tjestenina i dimljeni losos. Naslov bi mogao glasiti i najsexy pašta na svijetu s lososom, ako vam se više sviđa. Danas se pljukanci ne mjese kao nekad, iako se pitam dal su se uopće tako mjesili,ali sama priča vrlo je zanimljiva. A priča glasi...nakon što su umjesile tijesto, žene su otkidale komadiće rukama i na svojim golim bedrima mjesile pljukance. Valjale su tijesto dok nisu dobile oblik valjka. Ja ih radim po receptu od none, samo brašno, mrva soli, malo jaje(nije obavezno) i mlaka voda.
za umak
50 gr fileta dimljenog lososa
1 češanj češnjaka
1 dcl bijelog vina
50 gr krem sira ili mascarponea
2-3 žlice limunovog soka
papar
Na maslinovom ulju lagano popržiti češnjak, i dodati komadiće lososa. Nije potrebno dugo pirjati, zaliti vinom i limunovim sokom, i ostaviti dok alkohol ne ishlapi. Na kraju dodati krem sir i mješati dok se ne rastopi. U umak ubaciti skuhane pljukance pa protresti tavu da se pljukanci sa svih strana uvaljaju u umak. Ako je potrebno možete dodati i par žlica vode u kojoj su se kuhali pljukanci da bi se razrijedio umak. Budući su fileti vrlo slani, ja nisam solila ni umak a ni vodu u kojoj su se kuhali pljukanci.
petak, 18. studenoga 2011.
Tassies s orasima
I dalje pretražujem kuharice u potrazi za Božićnim receptima. Budući da su mi se jako svidjeli kad sam ih radila prvi put ,odlučila sam isprobati i punjenje s orasima. Fantastični kolačići za jedan zalogaj! Na dnu stranice je i korak po korak prikaz s punjenjem od limuna.
110 gr maslaca
85 gr krem sira, ja sam koristila Abc
130 gr brašna
u kuhinjskom robotu umijestit tijesto, pa ga staviti u hladnjak. Otkidati kuglice pa puniti kalup. Prstima utisnuti košarice pa ih puniti nadjevom.Za nadjev sam koristila pijane grožđice, grubo sjeckane orahe, šećer, maslac i 1 jaje!
nedjelja, 13. studenoga 2011.
Starinska torta od naranče
Sjećam se, kad sam bila mala, mama je radila tortu od naranče. Jednu malenu samo za mene, ukrašenu gumenim medvjedićima. Pekla ju je u malom loncu. Ponekad se sjetim tog mirisa i okusa, ali recept je odavno izgubljen. Isprobavali smo razne recepte ali potraga je bila bezuspješna. Ovo je najbliže originalu, iako je moja mama koristila krušne mrvice umjesto badema i torta je imala jedan sloj kreme. Ovo je torta bez brašna, s narančom i čokoladom!!
Naranču je potrebno dan ranije smrznuti. Ja kupujem u bio trgovinama "zdrave" naranče, i uvijek imam nekoliko u zamrzivaču. Naranču usitniti u blenderu, za to je potreban malo jači aparat, a možete je i naribati.
Žumanjke mutiti s šećerom a od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati kakao prah, mljevene bademe i kekse, usitnjenu naranču i na kraju drvenom kuhačom lagano umješati snijeg.
Može se peći kao torta ili kao kolač, ja uvijek radim u obliku torte. Peće se u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 40 tak minuta. Ostaviti da se ohladi pa po želji posuti mljevenim šećerom ili glazirati čokoladom!
Ako želite možete kakao zamjeniti otopljenom tamnom čokoladom!
za tortu je potrebno
1 naranča iz bio uzgoja (zamrznuta)
4 jaja
100 gr smeđeg šećera
2 žlice kakao praha
100 gr mljevenih badema
2 žlice mljevenih zobenih pahuljica
Naranču je potrebno dan ranije smrznuti. Ja kupujem u bio trgovinama "zdrave" naranče, i uvijek imam nekoliko u zamrzivaču. Naranču usitniti u blenderu, za to je potreban malo jači aparat, a možete je i naribati.
Žumanjke mutiti s šećerom a od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati kakao prah, mljevene bademe i kekse, usitnjenu naranču i na kraju drvenom kuhačom lagano umješati snijeg.
Može se peći kao torta ili kao kolač, ja uvijek radim u obliku torte. Peće se u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 40 tak minuta. Ostaviti da se ohladi pa po želji posuti mljevenim šećerom ili glazirati čokoladom!
Ako želite možete kakao zamjeniti otopljenom tamnom čokoladom!
petak, 11. studenoga 2011.
Ne(obični) raspuknuti keksići
Budući da ne volim jesen ni zimu, jedino što me drži da preživim ove hladne mjesece je pomisao na Božić.Već sam sada u pripremama, možda i kasnije nego inače. Razmišljam o dekoracijama i o prigodnim kolačićima. Ovi keksići su me osvojili na pravu, ali uvijek sam imala osjećaj da nešto nedostaje. Radila sam ih više puta puta, jednostavni za napraviti, čokoladni i prekrasni. Ali......................sad su još bolji!!
samo sam napravila sitne izmjene na receptu
za 20 kolačića potrebno je
100 gr tamne čokolade
40 gr maslaca
30 gr šećera
1 žličica arome od naranče, ili Cointreau
1 jaje
100 gr brašna
mrva soli
pola čajne žličice praška za pecivo
1 žlica bio kakao praha
30 gr ušećerenih korica naranče
+
šećer u prahu
kristal šećer
Čokoladu otopiti na pari pa dodati maslac, šećer i aromu naranče. Koricu narančenarezati na sitne kockice.
Kad se smjesa sa čokoladom ohladila, dodati jaje i prosijanu mješavinu brašna, soli, kakao praha i praška za pecivo. Možete sve mješati ručno s drvenom kuhačom. Na kraju dodati sjeckane korice naranče. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, oblikovati kuglice veličine lješnjaka, uvaljati ih u kristal a potom u mljeveni šećer. Keksiće peći 8 minuta.
P.S. pogledajte datum i vrijeme objave ovog posta!!
ponedjeljak, 7. studenoga 2011.
Torta s višnjama i čokoladom
Pod povećalom je blog naše Ane, Prstohvat soli. Budući da još nisam sudjelovala u ovakvom istraživanju, pridružila sam se igri Fbi rukavice, i odlučila isprobati neke od njenih recepata.
Odlučila sam se za jednostavnu tortu, Čokoladna torta s višnjama. Biskvit sam oplemenila pečenim bademima, i to je jedina promjena koju sam napravila. Igrala sam na sigurno i slijepo sam se držala recepta!
za biskvit je potrebno
100 gr tamne čokolade
25 gr maslaca
3 žumanjaka
4 bjelanjka
40 gr šećera
50 gr pečenih mljevenih badema
teglica višanja(bez koštica)
Čokoladu otopiti na pari zajedno s maslacem. Žumanjke mutiti s polovicom šećera a bjelanjke s drugom polovicom. Sad sve sastojke lagano, bez previše mješanja spojiti i na kraju dodati mljevene bademe.
Peći u kalupu, na 180 stupnjeva, 20tak minuta.
Ja sam koristila višnje, kao i u originalnom receptu. Kad je tijesto pečeno po njemu poslagati višnje iz kompota, nije ih potrebno ocijediti jer će njihov sok dodatno navlažiti biskvit.
krema
200ml slatkog vrhnja
300 gr tamne čokolade
200 ml vrhnja
+200 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
Zagrijati 200 ml vrhnja, preliti ga preko isjeckane čokolade, ostaviti da stoji nekoliko trenutaka pa onda promješati dok se sva čokolada ne otopi.Ostaviti da se ohladi. Od preostalih 200 ml vrhnja umutite čvrsti šlag pa dodajte u čokoladnu kremu. Kremu uliti u kalup preko višanja. Ostavit u hladnjaku dok se krema ne stegne. Prije serviranja tortu izvaditi iz kalupa i ukrasiti je šlagom!! Ja volim ovaj neuredan izgled.
srijeda, 2. studenoga 2011.
Šećerna masa vol.1
Ovo su samo neke od slastica koje na taj način dekorirala, mogućnosti je bezbroj!!
subota, 29. listopada 2011.
Ruže od jabuka
Sad smo već duboko zakoračili u jesen, izmjenjuju se kiša i bura. Već sam uspjela i pokisnuti i to od auta do ulaza u zgradu. Čekala sam u autu da se smiri pljusak i hrabro otvorila vrata od auta. Od auta do ulaza u zgradu ima svega 10 koraka. Izašla sam van, pokupila vrećice sa zadnjeg sjedišta i ona se nebo otvorilo, po tko zna koji put taj dan. Pojurila sam prema zgradi ali naravno ulaz u zgradu bio je zaključan. S nadstrešnice nad ulazom u zgradu voda se slijeva sa svih strana jer je jesenjsko, otpalo lišće ispunilo otvor za kišu.Sad već histerično kopam po mojoj ogromnoj torbi u potrazi za snopom ključeva, prvi pretinac, drugi, vanjski džep..evo ih.... i osjećam kišu na ramenima. Ali nakon kiše uvijek se pojavi sunce!
za ove ruže potrebno je
1 paket lisnatog tijesta( razvaljanog)
2-3 jabuke(ovisno o veličini)
cimet
listići badema
mljeveni šećer
Odmotati lisnato tijesto, rezati trake širine 2.5cm. Jabuke oprati i očistiti od jezgre pa ih izrezati uz pomoć ribeža za kupus na tanke listiće zajedno s korom. Na svaku traku tijesta slagati listiće jabuke s korom prema gore. Nek se listići jabuka preklapaju. Zarolati kao ružu. Ruže peći u kalupima za muffinse, posuti ih cimetom i listićima badema.Peći na 200 stupnjeva 15tak minuta, dok ne dobiju lijepu boju. Kad se ohlade posuti ih po želji mljevenim šećerom!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)