četvrtak, 29. kolovoza 2013.

Bruschette sa smokvama, medom i skutom


Ako volite smokve kao i ja, najradije ih jedete svježe sa stabla. Često se sjetim kako je moja nona jela smokve, na onaj seljački način, komad domaćeg kruha, komad domaćeg sira i dvije tri smokve. I onda opet u polje. Ovo je malo modernija verzija. Sve  sastojke volim pa sam ih  odlučila sve spojiti u ovoj brusketti.





potrebno za bruskette je


nekoliko feta  kruha
svježe zrele smokve
 100-200 gr skute
nekoliko žlica meda, 
šaka oraha
grančica timijana



Zrele smokve obrisati, ako ih inače gulite onda  učinite to i sada. Razrežite ih ovisno o veličini, na šestine  ili osmine. Preko toplog kruha razmazati skutu, poslagati smokve pa obilno preliti  medom i  posuti orasima. Dekoritati listićima timijana i servirati uz ohlađen crnjak! Uživajte u posljednjim danima ljeta.


utorak, 20. kolovoza 2013.

Brownie muffins s iznenađenjem




Često isprobavam recepte od kolegica blogerica. Ovaj mi se odmah svidio ali nikako nije došao na red do pred neki dan. Svakodnevno razmjenjujemo iskustva u kuhinji i oko nje i često se zafrkavamo na temu isprobavanja tuđih recepata. Odlučila sam da ovaj post bude iznenađanje,  pofotkala sa muffine ali nisam joj rekla o čijem se receptu radi. Čak sam i odlučila promjeniti oblik da ju zbunim. Ovo je Tamarin brownie tart s ganache punjenjem. Ako volite brownie kolačiće,  ovaj ćete obožavati!



za 12 kolačića potrebno je 


100 gr oraha (ja sam koristila  pečene lješnjake)
200 gr maslaca
85 gr tamne čokolade
45 gr kakao praha
250 gr šećera
3 jaja
vaniliija (amaretto)
 sol
100 gr krem sira (abc)
65 gr brašna


Lješnjake prepeći u tavici i oguliti pa grubo usitniti nožem. U posudi na pari otopiti maslac i čokoladu.Dodati šećer, kakao prah, sol i vaniliju. Umješati i krem sir i prosijano brašno  a na kraju dodati lješnjake. U kalup za muffine poslagati papirnate košarice. Košarice puniti smjesom do 2/3 visine. Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 20tak minuta. Dok se peku pripremiti ganche kremu. Zagrijati vrhnje i preliti ga preko nasjeckane čokolade.  Miješati dok se ne otopi. U još tople muffine utisnuti namašćenu kuhaču pa rupicu napuniti ganache kremom.

četvrtak, 15. kolovoza 2013.

slani post

U zadnje vrijeme baš su se zaredali slatki postovi. Budući da statistika kaže da su slani postovi popularni na ovom blogu, odlučila sam par dana za redom pofotkati ono što sebi složim za ručak kad sam sama doma. Ponuditi ću vam nekoliko ideja za brže bolje složiti ručak, za neke treba malo više vremena za druge manje, ako ste baš u velikoj žurbi preporučam paštetu i pomidor, ljetni klasik s plaže.


Španjolska tortilja

1 paprika
1 luk
1 kumpir
100 gr  sušene kobasice
3-4 jaja
sol, papar, maslinovo ulje 


Španjolska tortilja kod nas je omlet. Na ugrijanom ulju prodinstati povrće i kobasicu, pazeći da ne potamni al ii da kumpir ne odten sirov. Kad je povrće mekano, u zdjelici izmutiti 3 jaja, dodati soli i papra i preliti preko povrća. Ostaviti da se zapeče, kad su se sva jaja zgusnula okrenuti tortilju( uz pomoć tanjura) da se zapeče i na drugoj strani.  Po želji i ako imate tavu koja može ići u pećnicu, tortilju zapecite u pećnici.


Quiche s lososom  i vlascem

1 paket lisnatog tijesta
50 gr dimljenog lososa
 vezica vlasca
2 jaja
100 ml mlijeka
par žlica kiselog vrhnja
 sol, papar


Quiche najčešće radim s lisnatim tijestom jer mi to ubrzava pripremu.  Najčešće su to varijacije na ovaj recept . U ovom slučaju losos se istrga na komadiće, poslaže po tijestu  pa se preko svega  prelije smjesa jaja i vrhnja u kojoj je nasjeckani vlasac.


Ražnjici s pečenom fetom

150 gr feta sira
100gr mini pomidora
crne masline
maslinovo ulje,
 mažuran, bosiljak

Fetu narezati na kocke, pa kratko marinirati u maslinovom ulju u koje smo natrgali listiće bosiljka i mažurana. Na drvene štapice,  ja sam koristila grančice ružmarina, slagati naizmjence, fetu, pomidor i masline. Ražnjiće kratko zagrijati na vreloj tavi ili još bolje na gradelama.  Poslužiti uz omiljenu salatu.


srijeda, 7. kolovoza 2013.

Brzi sorbet od ananasa



Za izradu ovog jednostavnog osvježavajućeg ledenog  deserta, sorbeta,  potrebno je zrelo voće i šećerni sirup. I to je vrlo jednostavna verzija. A onda postoji i ona još jednostavnija. Ovaj sorbet radim svako ljeto  i evo odlučila sam recept podijeliti s vama. Sorbet od samo jednog sastojka!! Da da i to je moguće!



 za sorbet je potrebno 
...
 ananas voćni kompot

U blender staviti voće i sirup i usitniti. Možete dodati par kapi limuna ako je sirup presladak. Pripremiti posudu s pokopcem koja stane u zamrzivač, bitno je da je što plića. U posudu uliti pire od voća i soka i smrznuti preko noći. Prije serviranja, izvaditi iz leda, izlomiti na komade i opet sve zblendati! Po želji možete dodati i bijelog ruma! Servirati odmah!







četvrtak, 1. kolovoza 2013.

Torta s bananama i kremom od sira

Nekim čudom a vjerujem da je čudo uzrokovano visokim temperaturama, par banana u mojoj kući  ostao je zaboravljen. A budući je kora već poprimila tamnu boju i nikome nisu privlačne pružila  mi se savršena prilika da isprobam recept za biskvit s bananama. U mojoj arhivi nalaze se još neki recepti s bananama pa ako vam se sviđa taj okus slobodnoi njih  isprobajte. Kolač s bananama savršen uz  popodnevni čaj ili kavu dok su muffini s bananama i čokoladom, odlična i zdrava užina i vrlo praktični za ponijeti na piknik, roštilj i plažu.


sastojci za biskvit

250 gr maslaca
400 gr šećera
4 jaja
4 zrele banane
vanilija
cimet
500 gr brašna
2 žličice praška za pecivo
mrva soli
200 ml mlaćenice (200ml mlijeka+par kapi limunovog soka)

.....

krema ( po uzoru na Savršena ljetna torta )
300 gr maslaca
250 gr abc krem sira
350 šećera u prahu





Omekšali maslac miksati s šećerom pa dodati jedno po jedno jaje. Banane zgnječiti  vilicom. U smjesu s jajima dodati banene, vaniliju  i cimet. Brašno zajedno s praškom za pecivo prosijati pa postepeno dodavati u smjesu s jajima.Naizmjence brašno i mlaćenicu. Pripremljenju smjesu uliti u kalup, iako je bolje ako imate dva kalupa peći u dva dijela. Torta se dosta dugo peče, pa treba pripaziti da ne potamni. Dok se torta hladi pripremiti kremu, potrebno je abc sir i maslac miksati dok se ne povežu pa dodati šećr u prahu, možete dodati koricu limuna ili naranče ili vaniliju. Prvi biskvit staviti na pladanj za posluživanje, i premazati s 2/3  kreme, preklopiti drugim komadom biskvita. Preostalom kremom premazati cijelu tortu!