Jednom davno dok još nisam pisala blog isprobala sam recept za mince pies. Poznate britanske pite punjene nadjevom od suhog voća mariniranog u začinima. Jako mi se svidjelo, i okusom i izgledom. Al takav kolačić iziskuje malo više vremena budući da se svaka pita radi pojedinačno. Najjednostavinje bi bilo napraviti klasičnu pita s mince pie nadjevom. A kako ja obožavam bite size deserte morala ovo napraviti u svojoj varziji ili dimenziji. Ove doslovno "pite za zalogaj" nestale su u trenu. Prhko tijesto i ukusan aromatičan nadjev, miris Božića i blagdana zavladao je našim domom.r
300 gr brašna
125 gr mljevenih badema
225 gr maslaca
1 jaje
mala žličica cimeta
srž jedne mahune vanilije
na vrh nož prašak za pecivo
prstohvat soli
za nadjev
1 kisela jabuka
2 žlice suhih brusnica
2 žlice grožđica
5 suhih smokvi
žličica cimeta
pola žličice kardamoma
mahuna vanilije
1 naranča iz bio uzgoja(koricu naribati a meso nasjeckati)
2 žlice pekmeza od marelica
2 žlice ruma
Za tijesto je potrebno sve suhe sastojke kratko samljeti u kuhinjskom robotu pa dodati jaje i maslac i umjesiti tijesto. Staviti na hlađenje. Nadjev možete pripremiti i par dana unaprijed da se okusi prožmu, pa čuvati u teglici u hladnjaku. Nasjeckati jabuke na malene kockice, gledajte da moraju stati u kalup, pa nasjeckati preostalo suho voće. Dodati začine i sve kratko prodinstati. Ohladiti.
Od tijesta izrezivati krugove pa njima obložiti košarice. U svaku košaricu staviti žličicu hladnog nadjeva i pokriti zvjezdicom od tijesta. Peći na 180 stupnjeva 20tak minuta.
Od ostatka tijesta možete raditi keksiće ili linzere.