nedjelja, 26. prosinca 2021.

Mašnice s kremom od vanilije


Jedna sasvim obična kombinacija za kraljevski desert za dugeeeee vikende.

 Mekano, mirisno, brioche like tijesto i slasna krema od žumanjaka. 

Nemam što drugo reći.....


 sastojci za 10tak mašnica

500 gr brašna

4 žlice šećera
150 ml mlijeka
vrećica instant kvasca
2 jaja
100 gr maslaca
Kvasac otopite u mlijeku pa od sastojaka umijesite mekano tijesto.
Za kremu izmutite dva žumanjka sa 50gr šećera, zalijte zagrijanim mlijekom (250ml) dodajte vaniliju i žlicu škrobnog brašna pa kuhajte na laganoj vatri dok ne zgusne, ohladite i dodajte čokoladne kapljice.

Tijesto razvaljajte na 1cm debljine pa odrežite pravokutnike, u sredini zarežite u prebacite krajeve jedan unutra, jedan van. Udubinu napunite kremom. Premažite žumanjkom i pecite na 180 15minuta.



subota, 18. prosinca 2021.

Bademi u čokoladi





 200 gr badema

2 žlice šećera u prahu
150 gr otopljene čokolade(100mliječne+50tamne)
100 gr šećera u prahu+2 žlice začina za medenjake, cimet, 4 žlice kakao praha.


Bademe uvaljati u šećer pa tostirati u pećnici, 160 ° 10min.
Ohladiti.Stavite ih u neku veću posudu s poklopcem.
Otopite čokoladu i pustite da se malo ohladi pa prelijte preko ohlađenih badema.Uvaljajte bademe u čokoladu. U sito stavite šećer, cimet i začine pa sipajte po bademima. Zatvorite kutiju pa lagano tresite dok se svi bademi ne oblože. Ako je potrebno dodajte još šećera.



Punjeni svinjski kare s Dobro pršutom




                                 1 komad svinjskog karea bez kostiju u komadu (cca 1kg)

sol i papar po ukusu

za nadjev:

2 velike žlice senfa

 2 žličice timijana

30 gr krušnih mrvica

30 gr mljevenih badema

40 gr parmezana 

2 žlice maslinovog ulja

150 gr Dobro pršuta

100ml bijelog vina

..............................

 Meso rezati kružno na debljinu jednog centimentra dok ne dobijete  ploču.  

Meso posolite i popaprite  pa lagano istucite batom te premažite senfom. 

U tavi na ulju tostirajte mrvice i bademe, dodajte timijan i maknite s vatre, kad se ohladi umješajte ribani parmezan.

Preko mesa posložite šnite Dobro pršuta pa rasporedite smjesu s mrvicama.

Zarolajte čvrsto te uz pomoć kuhinjskog konca svežite.

Na dno posude za pečenje stavite deblje šnite krumpira, one će spiječiti da se meso zalijepi; pa na njih stavite roladu. Premažite meso maslacem dodajte nekoliko grančica ružmarina i vino pa pecite poklopljeno sat vremena na 170 stupnjeva. Izvadite na tanjur za polsuživanje i omotajte alu folijom pa pustite da stoji 10tak minuta. 

Poslužite uz pečeno povrće.



nedjelja, 17. listopada 2021.

Cheese cake s pireom od bundeve

 


Evo napokon i jeseni na blogu, 
Kod nas se ne jede često bundeva, nije nam običaj pa zato najčešće i  završi u juhi.
Ovog puta priliku  sam dala i desertu. 



 Za podlogu trebate

130 gr keksa po izboru
30 gr maslaca
....
Za nadjev
250 gr ricotte
200 gr krem sira @abcsir.hr
50 gr masnog vrhnja
4 jaja
Vanilija
Korica i sok jednog limuna
70 gr šećera
300gr pirea od pečene bundeve
....
1 kiselo vrhnje
4 žlice šećera u prah

Kekse sameljite i dodajte otopljeni maslac pa utisnite u kalup 20cm. Sastojke za nadjev stavite u blender, sve izmiksajte i ulijte na podlogu.
Pecite u pećnici na 170 stupnjeva, 20 min, izvadite da se ohladi  pa stavite sloj od kiselog vrhnja i vratite u pećnicu na 150° 10min. Kad se ohladi navalite.


petak, 13. kolovoza 2021.

Clafoutis s breskvama-u suradnji s Dukat Hrvatska

  Breskve su upravo u sezoni a jedna od bržih slastica je upravo Clafoutis. Tradicionalno se priprema sa višnjama ili mješavinom bobičastog voća ali u ljetnoj sezoni  slobodno ga isprobajte i sa zrelim breskvama ili marelicama.


sastojci:

4 zrele breskve

2 jaja

2 žumanjka

100 gr šećera

prstohvat soli

50 gr brašna

150 ml mlijeka

120 g Dukatosa za pripremu jela

vanilija ili tonka.


Dno kalupa premazati maslacem i posuti tamnim šećerom. Breskve oprati i narezati na komade pa posložiti po šećeru.

U posudi umutiti jaja sa šećerom pa dodati vaniliju ili tonku.

Dodajte mlijeko i Dukatos te na kraju brašno.

Smjesu prelijete preko breskvi i pospite šećerom pa pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Još topli kolač pospite šećerom u prahu pa poslužite uz žlicu Dukatosa za pripremu jela.



nedjelja, 6. lipnja 2021.

Zobene kocke s malina

 



sastojci:
130 gr zobenih pahuljica
Prstohvat himalajske soli
Žličica cimeta
50 gr listića badema
80 gr šećera kokosovog cvijeta
Vanilija
Prašak za pecivo
Ove sastojke kratko propulsirajte u blenderu da malo usitnite pahuljice.
U drugoj posudi promješajte
2 jaja
4 žlice meda
4 žlice kikiriki maslaca

50gr kokosovog ulja i sok jedne naranče.


Spoji suhe i mokre sastojke, smjesu rasporedi po kalupu pa dodaj 50 gr sjeckane tamne čokolade i listiće badema i peci na 170° 25minuta.




Malo zdraviji muffini s jagodama

 

sastojci:
170 gr pirovog brašna
prstohvat soli
burbon vanilija
70 gr muscovado šećera
30 gr mljevenih badema
1/2 vrećice praška za pecivo
......
2 jaja
200 ml zobenog mlijeka
2 žlice kokosovog ulja
.....
+50 gr tamne čokolade
50 gr grubo sjeckanih badema
nekoliko jagoda na kockice.

Promješajte jaja, mlijeko i ulje pa dodajte suhe sastoje, na kraju umješajte komadiće jagode i čokolade. Ukrasite komadima jagode i listićima badema.
napunite košarice i pecite na 180 stupnjeva 15tak minuta.