utorak, 27. svibnja 2014.

Focaccia s kumpirom

Nakon strašnih poplava koje su zadesile našu regiju nikako  nije bilo pravo vrijeme da objavim novi recept. Građani su se sami humanitarno organizirali i vrlo sam ponosna zbog toga, svako malo se neka nova akcija  pokreće, sve o tome kako humanitrano sudjelovati i gdje potražite na stranicama Poplave.hr.

U današnje vrijeme svježi kruh možete kupiti u bilo koje doba dana i noći. Međutim ponekad baš poželimo onaj miris kvasca koji se širi kućom dok se tijesto diže. Tada mi najčešće padne na pamet focaccia, jer je priprema brža a budući je tijesto nisko brže je i pečena. Ova s kumpirom je vlažna i mekana, odlična još topla. Možete utrošiti ako vam ostane viška kumpira od ručka,  tu mislim na pire. Savršena za sendviče!




350 gr brašna
120gr kuhanog krumpira
40gr svježeg kvasca
11 gr soli
7 gr šećera
220 gr vode
22 gr maslinovog ulja
...
origano
ružmarin
masline

Krumpir skuhati i ohladiti pa zgnječiti vilicom.  U posudu od miksera staviti brašno i šećer, dodati izmrvljeni kvasac i ulje i zgnječeni kumpir, dodati dio vode i miksati mikserom sa spiralnim nastavcima, kad se sve povezalo dodati sol i ostatak vode ako je to potrebno. Tijesto miksati 10tak minuta. Čistu  posudu namazati uljem pa unutra položiti tijesto ostavit na toplom mjestu barem pola sata ili dok se ne udvostruči. 
Kad je tijesto dovoljno naraslo, prebaciti ga u namašćeni lim, bez miješanja. Premazati ga uljem i posuti origanom ili ružmarinom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva  na najnižoj rešetki 20-25 minuta.


srijeda, 14. svibnja 2014.

Krema od jagoda za 3. blogorođendan


Prošlo je tri godine od prvog posta, ja sam za Vas napisala 238 recepata a vi ste 228 puta odlučili slijediti ovaj blog. Hvala Vam  na tome. I na fejsu Vas se skupio pozamašan broj, čak 1370 lajkova a brojka iz dana u dan raste. Hvala Vam od srca.

 Nakon tri godine bloganja kao da sve isprobala, sad pišem neku novu stranicu i okrećem se zdravijim desertima, namirnicama. Želim isprobati nešto novo. Smoothies su postali moja svakodnevica, uživam u njihovim raznolikim okusima i bojama, u jednostavnosti pripreme i bogatstvu vitamina i minerala  u samo jednoj čaši ovog napitka. Često posegnem za neobičnim dodacima koji moje smutije pretvaraju u zdrave napitke kojima se svi u obitelji veselimo.



Veliki mi je izazov bio pripremiti nešto za blogorođendan da vas počastim, odlučila sam se za jednostavnu kremu, nešto između moussa i panna cotte sa svježim domaćim jagodama koje su sada na vrhuncu sezone. Slobodno možete izbaciti želatinu ako namjeravate isti dan pojesti ovu kremu jer će ju već i samo tučeno slatko vrhnje dovoljno očvrsnuti.

300 gr jagoda
3 žlice meda
200 ml slatkog vrhnja
200 ml jogurta
2 listića želatine
mahuna vanilije
nekoliko jagoda za ukrašavanje




Jagode zajedno s medom  uz pomoć štapnog miksera izmiksati u pire. Želatinu namočiti u vodi. Od pirea odvojiti nekoliko žlica koje će služiti kao preljev, ostatak zagrijati i dodati želatinu da se otopi, pazeći da ne provrije. Slatko vrhnje izmiksati u šlag i lagano umješati jogurt i sjemenke vanilije.Kad se pire od jagoda ohladi dodati u njega kremu od slatkog vrhnja i jogurta.
U čaše za serviranje uliti malo umaka pa na njega posložiti komadiće jagoda, preko jagoda uliti kremu i staviti na hlađenje. Kad se krema stisne možete preko nje preliti ostatak pirea od jagoda i ukrasiti preostalim  jagodama.



Povodom 3. rođendana bloga pripremila sam Vam malo darivanje

Ave dulcis Vas povodom 3. rođendana  daruje priborom koji pravi smoothie lover treba imati. Jedan od Vas dobiti će slamku s zglobom od inoxa( više nikada u životu nećete trebati drugu) i ljuštilicu za povrće.

Vaš je zadatak da mi smutite smuti! ;) i fotkate isti!

Ja ću izabrati tri po meni najbolja, najljepša, najukusnija a random.org će izabrati pobjednika! Nek igra započne!


p.s. fotke mi možete slati na mail, ili u inbox sve do 30.05. u 12h

subota, 10. svibnja 2014.

Čokoladni cupcakesi s kremom od jagoda

Kad krene sezona jagoda za mene sve druge voće nestane  ili se barem na kratko sakrije. Jagode obožavam svježe ali i  u kolačima, kremama i  tortama, u arhivi možete pronaći lijep popriličan broj recepata u kojima su glavna zvijezda upravo one.  Ovog puta poslužila sam se receptom za već ranije isprobane čokoladne muffine i ukrasila ih kremom s jagodama. Bili su pun pogodak a ova kombinacija nikoga nije ostavila ravnodušnim, nestali su za tren.




za 12 kolačića potrebno je

200 gr šećera
90 gr brašna  
50 gr kakao praha
3/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 jaje
115 ml mlijeka
55 ml ulja
vanilija
115ml kipuće vode


za kremu je potrebno

300 gr  jagoda ili  domaći pekmez od jagoda
50 gr šećera u prahu
250 gr mascarponea
200 gr slatkog vrhnja

nekoliko cijelih jagoda za ukras



Jagode oprati i ocjediti,  očistiti ih od repića pa zajedno sa šećerom u prahu štapnim mikserom pretvoriti u pire.  Ako koristite pekmez i njega je potrebno ispasirati. Slatko vrhnje izmiksati pa u njega dodati omekšali mascarpone i coulis od jagoda. Staviti na hlađenje dok se kolačići ne ispeku.

Za kolačiće prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa dodajti šećer i sol, lagano promješati i dodajte u zdjelici razmućeno jaje zajedno s mlijekom i uljem. Miksati dok se ne poveže povremeno dodajući vruću vodu. Kalup za muffine obložiti papirnatim košaricama. Košarice puniti smjesom do 2/3 visine i peći 15-20 minuta na 180 stupnjeva.  Ohlađene kolačiće ukrasiti kremom od jagoda. 


ponedjeljak, 5. svibnja 2014.

Maneštra od koromača

Nisam neki tip od maneštre,  radije ću uzeti dobar komad mesa i zdjelu salate, al uvijek postoji izuzetak, za mene je to maneštra od  divljeg koromača, moja omiljena. Divlji koromač raste svuda uokolo u rano proljeće, beru se samo mladi listovi a okus koji oni daju maneštri je nešto posebno. Možete ga i oprati i ocjediti pa potom smrznuti.
.


sastojci za 3-4 tanjura

200 gr suhog šarenog fažola
2  veća kumpira
100 gr pancete
3 češnja češnjaka
200 gr blitve 
200 gr koromača
sol
papar
maslinovo ulje
voda


Blitvu i koromač skuhati i usitniti u blenderu. Suhi fažol namočiti preko noći, kuhati ga dok ne omekša pa  procijediti. U lonac naliti čistu vodu pa dodati fažol i kumpir na manje komade. Od češnjaka i pancete napraviti pešt, tako da sve zblendate u paštetu. I pešt dodati u maneštru  i sve promiješati, dodati sol i papar.  Kuhati dok kumpir ne omekša, pa dodati koromač i blitvu. Kumpir izvadit i zgnječiti vilicom, i onda sve vratiti u lonac. Po želji možete skuhati i neko sušeno meso pa sve očistiti od kosti i dodati u lonac.
Kad izvadite na tanjur, prelijte domaćim maslinovim uljem.