ponedjeljak, 28. travnja 2014.

Neki novi browniesi


Volim eksperimentirati u kuhinji, a budući je raw kuhinja vrlo popularna a iznad svega  zdrava, odlučila sam svako malo isprobati i poneki desert. Smoothiji su već odavno postali moja svakodnevica.  Jednom kad isprobate neki raw desert, otkiti ćete cijeli novi svijet. Priprema je vrlo jednostavna  i brza,  nema tu previše mješanja, miksanja, pa kuhanja pa opet miksanja. U većini slučajeva, potreban vam je samo blender i namirnice.I malo strpljenja dok se kolač hladi. E sad namirnice bi valjalo da su iz bio ili vlastitog uzgoja što će svakako podići cijenu ovoj slastici. Al ako ste se odlučili zdravo hraniti, onda se treba i zdravo zasladiti ne?? Davno sam otkrila prekrasan blog, sa savršenim fotografijama, i vrlo jednostavnog dizajna, onakav kakav i ja želim, i tamo sam između ostalih pronašla i ovaj recept za Raw brownies.



sastojci 

2 šalice oraha
2 1/2 šalice datulja tipa medjool
1 šalica kakao praha bio
1 šalica grubo sjeckanih badema
mrva himalajske soli
2 žlice kokosovog ulja (nije u originalnom receptu)





Orahe samljeti u prah, pa im dodati mrvu soli, kakao prah i sve promiješati, dodati datulje i sve samljeti dok se ne poveže, ja sam dodala i kokosovo ulje, al ako se sve lijepo povezalo ovaj sastojak možete preskočiti.  Na kraju dodati grubo sjeckane orahe ili bademe. Kalup obložiti prijanjajućom folijom pa istresti masu i lagano ju utisnuti vlažnim dlanovima da se  poravna pa staviti u hladnjak da se stisne. Ako volite sirove kuglice koje se rade na bazi keksa i orašastih plodova ovo će vam se jako  svidjeti, slatko a zdravo. Prije posluživanja dobro ih je ostaviti na sobnoj temperaturi da omekšaju.


utorak, 22. travnja 2014.

Čokoladni muffini s bananama na pikniku


Već sam objavila recept za kolač s bananama, poznati banana bread, ovog puta odlučila sam ih ispeći u obliku muffina i ponijeti na piknik. Dodatak čokolade je kao i uvijek samo poboljšao ovaj kolačić.  Recept je izvrstan i sigurna sam da će Vam se svidjeti, ja sam kombinirala  šećer kokosovog cvijeta i med  al sam prilično dosljedno pratila recept. Možete ga peći u obliku štruce ili kao i ja napraviti muffine. Košarice za muffine koje vidite na fotkama kao i slamčice, bočice i ukrasne vrećice u kojima su sendviči  stigli su iz Njamamama dućana.



sastojci za štrucu ili 14 muffina

3 srednje velike, zrele banane
115 gr omekšalog maslaca
145 gr tamnog šećera 
1 jaje
vanilija
sol
1 žličica sode bikarbone
cimet
125 gr brašna
1/2 šalice kakao praha
170 gr čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade


U posudi banane zgnječiti vilicom, dodati im šećer, jaje i omekšali maslac. Sve dobro promiješajte pa kroz sito dodajte brašno i kakao prah s cimetom, dodajte i vaniliju i sol. Na kraju umiješajte čokoladne kapljice. Ako pečete u obliku štruce kalup obložite masnim papirom i ulijte smjesu pa poravnajte. Pecite na 180 stupnjeva 45-50 minuta. Testirajte čačkalicom. Ako se pak kao i ja odlučite peći u obliku muffina, dovoljno će biti 20-25 minuta. Po želji prije pečenja po vrhu možete posuti još čokoladnih kapljica ili lješnjake.














srijeda, 16. travnja 2014.

Uskrsna torta s mrkvom

Ovu tortu probala sam prvi put lani oko svog rođendana. Marina je toliko zdušno navijala za nju i hvalila ju na sva usta i što sam mogla nego popustiti i isprobati njezin recept. Ako kažem da me se  dojmila to će biti laž, jer torta me naprosto oduševila kao i moje goste koji su ju probali a nikako nisu mogli pogoditi tajni sastojak, mrkvu. Tim više postala je "misteriozna i zagonetna". Radila sam ju i u obliku muffina ali torta je ipak torta, a Uskršnji stol treba imati tortu. Ove godine to će biti ova torta. Ova krema već  je krasila neke cupcakese i ovu moju tortu.



za tortu je potrebno  

370 ml ulja (maslaca)
350 gr šećera
4 jaja
300-350 gr brašna
2 žličice  praška za pecivo
2 velike bio naranče (korica i sok nam treba)
sol
1 žličica cimeta
1 žličica kardamoma
1 žličica muškatnog oraščića
500 gr sitno naribane mrkve
170 gr mljevenih oraha


za kremu

2-3 paketića abc sira (200-300)
1 cijeli maslac
naribana narančina korica
350 gr šećera u prahu
1 žličica narančinog ulja



U posudi mutiti  šećer i ulje pa dodati jedno po jedno jaje. Mrkve naribati a orahe samljeti. U smjesu sa jajima dodati i koricu i sok od naranče.  Kroz sito dodati brašno sa praškom za pecivo i začinima. Na kraju dodati orahe i mrkvu i sve dobro promješati, Savršeno bi bilo peći biskvit u dva kalupa, ali možete i kao tortu pa kasnije podijeliti na dvije kore. Peći 50tak minuta na 180 stupnjeva. Ostaviti biskvit da se ohladi.

Za kremu miksati omekšali maslac i sir pa postepeno dodavati šećer u prahu. Na kraju po želji aromatizirati narančinom koricom. Između dva sloja biskvita staviti obilan sloj kreme, ostatak rasporediti po gornjem biskvitu, ako želite možete ju premazati sa svih strana i zagladiti al meni se svidi ovaj rustikalni izgled!




subota, 12. travnja 2014.

Moja granola

Evo ljeto je već iza ugla i zadnji je korak da počnete zdravo doručkovati. Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu a ova granola sastavljena od žitarica, sušenog voća i orašastih plodova  baš je ono što nam treba da nas ujutro pokrene. Ako volite kupovne mješavine žitarica ili muslije onda je granola baš po vašem ukusu. pripremam ju jednom mjesečno , a cijeli posao traje maksimum pola sata.  Taj miks žitarica će iz kućne radionsti biti će najbolji baš zato jer je spravljen po vašem guštu, sa sastojcima koje Vi volite i u količinama koje trebate. To je ujedno i jedini siguran način da saznate koliko je šećera u vašem musliju, budući da količinu određujete sami. potrebno vam je svega nekoko temeljnih sastojaka a dalje odlučujete vi.



sastojci za granolu

200 gr integralnih zobenim pahuljica (raženih, prosenih, dinkel...)
nekoliko žlica meda (javorovog sirupa, agavinog sirupa)
nekoliko žlica biljnog ulja(maslinovog, sezamovog, kokosovog, suncokretovog...)
80 gr lješnjaka
50 gr badema
50 gr mljevenih laneni sjemenki
50 gr sezama
50 gr suncokretovih sjemenki
50 gr bučinih golica
...
sol
cimet
100 gr miješanog sušenog voća po vašem izboru
(brusnice, grožđice, goji, šljive, smokve..)



U lončiću promiješati med i ulje, sol i cimet i zagrijati dok se sastojci ne otope. U duboku posudu usuti pahuljice, lanene i sezamove sjemenke. Golice grubo nasjeckati nožem pa i njih dodati,  dodati i pečene lješnjake i bademe. Preko suhih sastojaka preliti tekuće i sve dobro promiješati. Pripremiti lim za pečenje pa na masni papir prosuti smjesu, izravnati kuhačom da sve bude jednake debljine. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, nekoliko puta promiješati drvenom kuhačom peći 10-20 minuta. Ostaviti da se ohlade  pa spremiti u teglice s poklopcem.  U ohlađenu pečenu granolu sad dodajte nasjeckano suho voće.
Za doručak pripremite zdjelicu granole s omiljenim mlijekom ili jogurtom uz dodatak svježeg voća!!


ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Pet najdražih deserata

Odlična blogerska igrica u koju su me pozvale moje drage prijateljice Recepti iz moje bilježnice i  What s for desert, ujedno je i odličan povod da Vam predstavim moje najdraže deserte. Odmah sam znala koji su to recepti jer njih najčešće pripremam i doslovno smo ludi za njima, a društvo je uistinu šareno što ćete uskoro i sami primijetiti.




1. Macarons, jer ni jedan kolačić nije izazvao u meni toliko oduševljenje, i dan danas je osjećaj isti. Zahtjevna priprema ima za rezultat neobičan kolačić hrskave korice ali  sočne ljepljive unutrašnjosti, obogaćen različitim  nadjevima, potpuno mijenja svoj okus.




2. Lemon curd, s obzirom na to da volim agrume,  bila sam sigurna da ću ovu kremu obožavati. Odlična kao namaz, savršena za punjenje tartova a izvrsna kada spaja keksiće ili macaronse. Kad dobijem domaće bio limune znam da će dio njih završiti u ovoj kremi.



3.Smoothies,  moja najnovija opsesija! Šareni, zdravi, jednostavni, ne treba više ništa reći.




4. Najbolja torta, jer već sam naslov sve govori, moja omiljena torta, ona koju radim tokom cijele sezone jagoda ujedno je i najpopularniji recept na blogu, procijenite sami zašto!



5. cheesecake sa crvenim voćem   tko još ne voli cheesecake, meni je osobno najdraži s kiselim voćem, ponekad u obliku prutića a ponekad u teglici, sastojci su isti! Obožavam ga!


                                               Ja bi voljela vidjeti koje deserte će odabrati:








četvrtak, 3. travnja 2014.

Smuti mi smoothie

(naranča,mrkva,aronija,datulja, banana, med)

Nakon kraće pauze, vraćam se. S lijepim vremenom sve se manje  zadržavam u kući, za štednjakom ili pećnicom. Smoothiji su postali moj jutarnji ritual, omiljeni obrok/napitak  kojim se počastim gotovo svako jutro, moj voćni doručak, koji ponekad pijem i usred dana..Nakon što sam na fejsu objavila album sa fotkama svojih smutija, dobila sam nekoliko vaših upita o receptima, kombinacijama okusa  i sastojcima koje ja koristim. Pa sam došla na ideju da napišem post u kojem  ću vama ponudim sve informacije koje vas interesiraju. Za sve što vas zanima a ja nisam napisala slobodno pitajte.


za početak ono što trebate je blender najbolje sa staklenom posudom (zbog leda i smrznutog voća) , po mogućnosti jačeg motora da brže i sitnije zblenda. Bitno je da ga odmah sperete vodom da se ostaci ne sasuše.
voće ili povrće  ili pak kombinacija, svježe, smrznuto, sušeno

tekućina  najčešće koristim vodu, a možete dodati jogurt, mlijeko, neko biljno mlijeko(zobeno, bademovo, rižino, kokosovo...)

zaslađivač kod mene najčešće med, a možete dodati i agavin sirup, javorov sirup ili pak nekoliko datulja ili grožđica, sušene smokve ili šljive isto će zasladiti

orašasto voće  bademi, lješnjaci. orasi (idealno bi bilo da su iz bio uzgoja i da ih preko noći namačete u vodi)

žitarice  najčešće zobene ili prosene pahuljice
(ne koristim ih svaki put)
sjemenke chia ili lan, konoplja

 začini cejlonski cimet, mrva soli, sok limuna ili limete (možete ocijediti veću količinu soka pa smrznuti u kalupu za led)

masnoće kokosovoili laneno ulje ili avokado

ako želite osnažiti organizam posegnite za  sirovim zrnima kakaa, chia sjemenkama,  sjemenkama konoplje, goji bobicama ili aronijom

(banana, grejp, limun, peršin)

Napomenuti ću da često imam smrznuto voće koje mi uvelike olakšava posao, to je najčešće ananas, banana ili mango, koji kupim i očistim, narežem na kvadrate i smrznem pa po potrebi vadim. Isto tako imam uvijek u škrinji i vrećicu smrznutog šumskog voća. Ostalo voće korsitim svježe, jabuke, kruške, naranče, grejp, breskve, marelice, dinja, lubenica.

Preostale sastojke držim u staklenim teglicama da lako prepoznam ono  što mi treba.Tu mislim na sušeno voće, orašaste plodove i sjemenke.

Ako želim da smoothie bude zasitan, dodajem mu i svježi sir ili zobene/prosene pahuljice.

sastojke u blender slažite  od tekućijeg prema krućem, znači prvo voda/jogurt pa onda voće i sjemenke

Ako pričamo o količini voća koje stavljam u smoothie sigurna sam samo u jedno a to je da stavljam jednu bananu ili ponekad pola, ona je uvijek baza a ostalo stavljam od oka i kombinacije slažem prema onome što imam na raspolaganju. Smoothie je odličan način da pojedete veliku količinu voća. Najbolje je da i sami isprobavate razne okuse i kombinacije. Igrajte se! Pa tko želi svaki dan piti isti smoothie?
(ananas, mango, kokos pahuljice, sjemenke konoplje, limun, svježi sir i listići mente)

 
(maline, aronija, jabuka, banana, chia, med)

(mrkva, naranča, limun, grejp i med)