Bilo je samo pitanje vremena kad ću napraviti ovu tortu.Opet.
Radim je svako proljeće barem tri puta,i to je moja najdraža torta.
Sjećam se kad sam prvi put vidjela taj recept u časopisu Dobar tek, prekrasna a
recept toliko kompliciran da sam više puta odustajala...
Koliko se sjećam, prvi put je tortu napravila moja prijateljica, kojoj
sam posudila časopis, i kad sam probala fetu, sve je bilo jasno.
Zasukla sam rukave i krenula u avanturu.
za biskvit potrebno je
3 jaja
60 gr sitnog šećera
70 gr brašna
50 gr neoguljenih, mljevenih badema
vanilija, cimet, korica limuna
40 gr maslaca
žutanjke miješati s šećerom i maslacem, dodati cimet, koricu, vaniliju i brašno,
na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
na masnom papiru nacrtati kružnice veličine kalupa torte,
trebali biste dobiti 3-5 kora (za standardan kalup).
Smjesu raspodjeliti na papire i špatulom razmazati.
Peći na 200 stupnjeva 5-10 min, dok se rub zatamni.
odvojiti od papira, i pustiti da se ohlade.
za kremu potrebno je
200 gr ABC sira
300 gr Mascarpone-a
3 žutanjka
100 gr sitnog šećera
malo ruma
5 dcl slatkog vrhnja
želatina 6 listova
+300 gr jagoda (nasjeckati na listiće)
želatinu pripremite po uputama na vrećici.
u zdjeli izmješajte žutanjke i šećer, dodajte abc sir, mascarpone i rum.
vrhnje umutiti ( ne smije biti previše čvrsto)
u smjesu sa sirevima dodajte,malo po malo vrhnje i na kraju želatinu.
kalup za tortu obložite masnim papirom, najprije dno a onda i obruč.
na dno stavite jedan list biskvit i nakapajte ga rumom i namažite kremom,
na kremu posložite jagode, pa stavite drugi list, malo pritisnite da se ispune sve eventualne praznine.
List premažite kremom i posložite jagode....tako slažite dok ne postošite sve sastojke.
Zadnji list samo tanko premažite kremom i poravnajte.
Stavite u hladnjak na hlađenje preko noći.
Ujutro lagano odvojite od obruča i "ogulite" masni papir.
Ukrasite po želji!!
i da, cijelu zimu sam isprobavala razne torte, biskvite, kreme.....
ali ova torta je i dalje za mene br. 1
nek vam je u slast
Kriškica izgleda slasno!
OdgovoriIzbrišikrasna torta! jako volim kad su kore ovako tanke kao ove tvoje, to mi je puno bolje od klasičnog biskvita
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda da šta kaže Tamara,divne tanke korice pune fine kreme.
OdgovoriIzbrišijao što su ti fine i tanke kore ovdje.
OdgovoriIzbrišiStvarno izgleda kao najbolja torta :)