utorak, 2. travnja 2013.

Napokon....macarons


Uvijek sam im se divila. I dalje su za mene najljepši kolačići.  Mogućnosti boja i kombinacija okusa su bezbrojne. Ma nema ljepšeg kolačića! Morala sam ih isprobati. Ako ste ikad poželjeli napraviti svoje macarons naišli ste na stotine recepata i tutorijala. Ja sam ovaj sveti gral slastičarstva odlučila isprobati jednog lijepog sunčanog dana, odličnog raspoloženja i bez obaveza. Odlučila sam se za Dajanin recept.
Sitne izmjene ipak sam napravila, nisam vagala bjelanjke, nisam blanširala bademe, sušila sam ih skoro pa dva sata, kod mene se to pokazao kao pun pogodak. S macarons(ima) treba imati strpljenja,  i ne žuriti, ja sam otišla u šetnju i kad sam se vratila bili su taman spremni za pečenje. U slučaju da vam je zrak u prostoriji vlažan  slobodno ih pustite da se suše duže, satima ili pak dodajte pol žličice škrobnog brašna(ja nisam probala al neki se kunu  da pomaže)


za 30tak kolačića potrebno je

2 bjelanjaka
80 gr mljevenih badema
120 gr šećera u prahu
50 gr kristal šećera
jestiva boja u prahu ili kakao

...
nadjev po želji
ganache od tamne ili bijele čokolade
dulce de leche...


Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, neki kažu da je bolje da bjelanjci što više stoje, ja sam ujutro izvadila iz hladnjaka i odvojila. Bitno je da su jaja duže vrijeme na sobnoj temepraturi, odnosno da bjelanjci nisu hladni.

Bademe samljeti na mlinac pa još jednom zajedno s šećerom usitniti u blenderu, prosijati. Ja obično koristim bademe s kožicom al možete ih i blanširati pa onda samljeti, tako ćete dobiti potpuno svjetle macaronse. Ako pak želite tamnije sad je vrijeme da dodate kakao u prahu ili prehrambene boje u prahu. Noju dobro promiješati sa bademima

 Bjelanjke tući uz postepeno dodavanje kristal šećera, do ksmjesa ne postne sedefasta  a na mjšalicama stoji okomito. U smjesu  dodati bademe i šećer i miješati  ručno, pažljivo,  kružnim pokretima pazeći da se izađe zrak iz bjelanjaka, postepeno testirajući koje je gustoće smjesa. Trebala bi padati s žlice  u obliku lave.

 Na pladanj za pečenje staviti masni papir, ispod njega staviti šablonu s kružnicama tako da vam svi kolačići budu iste veličine, možete ih nacrtati uz pomoć čašice. Smjesu za kolačiće staviti u slastičarsku vrećicu i istiskivati na papir.  Možete i nabaviti ovaj "tepih". Ja sam radila prilično malene, otprilike kao kovanica od 2 kune. Ako su ostali rogići os smjese vlažnim prstima ih poravnati, nekoliko puta lupiti pladnjem o stol da izađu eventualni mjehurići zraka. Ostaviti ih da se suše na zraku min pola sata, dok god se ne formira korica, odnosno ne lijepi se za prste.

 Peći u zagrijanoj pećnici, kod mene se pokazalo da je 130-135 sasvim zadovoljavajuća temperatura. Vrijeme pečenja treba prilagoditi pećnici i veličini kolačića. Nakon što se pojavi karakteristično stopalo, dotaknite prstom da provjerite dal su kolačići čvrsti. Kad se ohlade spajajte ih nadjevom po želji, ganache kremom, pekmezom... Par kolačića  bez punjenja, stavila sam u zamrzivač i testirala ih nakon tjedan dan...savršeni!





Broj komentara: 36:

  1. Odlično su ti ispali, a i fotke su prekrasne!
    Koliko god da su lijepi šareni macaronsi, nekako mi se najviše sviđaju ovi prirodnih boja. Šteta što ne volim takve kolače ...

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam ih napravila i objavila jučer;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepo su ti ispali, i meni najbolje uspijeva taj njen recept. Cool pics too.

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasni su, pogotovo ovako prirodni i po opisu izgledaju tako jednostavni, ali znam da nisu jer sam ih jednom radila i svi su mi se raskreveljili

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno izgledaju, a fotografije su ti očaravajuće!

    OdgovoriIzbriši
  6. odlicno su ti ispali.. samo ja ne volim kad moram cekati satima, tako da uvijek izbjegavam praviti takve kolace =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ovo "čekanje" sam provela u šetnji pa je uistinu preletilo!!

      Izbriši
  7. pravila sam ih jednom u okviru neke od igrica. oni jesu lijepi. o kolačima u boji ne govorim jer ja to ne bih okusila...a ispali su ti stvarno savršeno i slike us prekrasne

    OdgovoriIzbriši
  8. Svaka čast!! Izgledaju savršeno!! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Obozavam ih! Odlicno su ti ispali:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Moji pokusaji su skoro uvek neuspesni... :( Ali necu odustati jer ih moji mnogo vole... Mada, nisam pravila po Dajaninom receptu. Isprobavam ponovo sigurno..

    OdgovoriIzbriši
  11. Stvarno nisam skoro vidjela ljepše,bravo na izradi:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Sviđaju mi se macaronsi i ovaj bijeli podložak

    OdgovoriIzbriši
  13. Prekrasno su ti ispali :) I jako mi se sviđaju fotke!! Novi fotić? (toliko me dugo nije bilo)...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, nije novi fotić..ne još!!;)

      Izbriši
    2. Ali slike ti nikada nisu bile bolje, bravo Tamara :D

      Izbriši
  14. Izgledaju fenomenalno! Savršeno :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Prekasno su ti ispali, doslovno savršeni !

    OdgovoriIzbriši