ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Božićno drvce od lisnatog tijesta

Požurila sam isprobati ovaj jednostavan a vrlo prigodan recept, savršen za večere s društvom kad poslužite zalogajčiće.  Od samo nekoliko namirnica možete napraviti ovo drvce koje će biti prekrasan ukras vašeg blagdanskog stola. Pokušajte s nekim drugim nadjevima, npr namazom od čvaraka ili crnih maslina, a ako želite slatku varijantu upotrijebite neki čokoladni namaz tipa Nutelle.


2 lista lisnatog tijesta
teglica pesto alla genovese
1 jaje
2 žlice sjemenki sezama
nekoliko cherry pomidora ili maslina za ukrašavanje


Prvi list tijesta premazati pestom pa prekriti drugim listom. Odrezati oblik bora pa "grane" zafrknuti. Od viška tijesta možete oblikovati zvjezdice koje ćete staviti na vrh. Tijesto premazati razmućenim jajem i peći 20tak minuta na 180 stupnjeva.Po želji posutu sjemenkama sezama. Ohlađeno drvce ukrasiti cherry pomidorima ili maslinama.

ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

Mini košarice sa suhim voćem

Jednom davno dok još nisam pisala blog isprobala sam recept za mince pies. Poznate britanske pite punjene nadjevom od suhog voća mariniranog u začinima. Jako mi se svidjelo, i okusom i izgledom. Al takav kolačić iziskuje malo više vremena budući da se svaka pita radi pojedinačno. Najjednostavinje bi bilo napraviti klasičnu pita s mince pie nadjevom. A kako ja obožavam bite size deserte morala ovo napraviti u svojoj varziji ili dimenziji. Ove doslovno "pite za zalogaj" nestale su u trenu. Prhko tijesto i ukusan aromatičan nadjev, miris Božića i blagdana zavladao je našim domom.r


300 gr brašna
125 gr mljevenih badema
225 gr maslaca
1 jaje
mala žličica cimeta
 srž jedne mahune vanilije
 na vrh nož prašak za pecivo 
prstohvat soli

za nadjev 
1 kisela jabuka
2 žlice suhih brusnica
2 žlice grožđica
5 suhih smokvi
žličica cimeta
pola žličice kardamoma
mahuna vanilije
1 naranča iz bio uzgoja(koricu naribati a meso nasjeckati)
2 žlice pekmeza od marelica
2 žlice ruma

 Za tijesto je potrebno sve suhe sastojke kratko samljeti u kuhinjskom robotu pa dodati jaje i maslac i umjesiti tijesto. Staviti na hlađenje. Nadjev možete pripremiti i par dana unaprijed da se okusi prožmu, pa čuvati u teglici u hladnjaku. Nasjeckati jabuke na malene kockice, gledajte da moraju stati u kalup, pa nasjeckati preostalo suho voće. Dodati začine i sve kratko prodinstati. Ohladiti.

Od tijesta izrezivati krugove pa njima obložiti košarice. U svaku košaricu staviti žličicu  hladnog nadjeva  i pokriti zvjezdicom od tijesta. Peći na 180 stupnjeva 20tak minuta.
Od ostatka tijesta možete raditi keksiće ili linzere.

utorak, 15. prosinca 2015.

Panna cotta s kompotom od krušaka

Za blagdane uvijek volimo  počastiti  najmilije nekim posebnim desertom, svečanim.  Panna cotta je vrlo jednostavan desert a može izgledati vrlo šik. Poslužite li ju u čašama za šampanjac s  aromatičnim kompotom od kršaka  biti će pravi ukras svakoga stola ali i praznik za vaše nepce. Savršeno će pasati nakon bogatog blagdanskog ručaka ili večere. Još jedna prednost je to da ju možete pripremiti unaprijed. Ova  panna cotta pripremljena je s mlijekom od kokosa pa je pogodna i za vegane.


sastoji za 4 osobe

400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
2 žlice kokosovog šećera
mahuna vanilije 
1 žličica agar-agar praha (možete koristiti želatinu životinjskog porijekla)

za kompot

2 abata kruške
150ml vode
3 žlice kokosovog šećera
štapić cimeta
mahuna vanilije
par cvjetića zvjezdastog anisa


Mlijeko zagrijati do vrenja, dodati šećer i otvorenu mahunu vanilije. Agar agar rastopiti u nekoliko žlica vode pa dodati u mlijeko  i sve prokuhati. Smjesu uliti u posudice za posluživanje i staviti na hlađenje. Za kompot očistite kruške i narežite na kockice. U lončicu zakuhati vodu i šećer, dodati začine i kockice kruške pa sve kratko pirjati dok kruške ne omekšaju.  Ohlađenim kompotom prelijte panna cottu.


četvrtak, 10. prosinca 2015.

Mini kuglofi s mirisom blagdana

Uvijek u ovo doba intenzivno  pretražujem za novim idejama i receptima. Većina onog što završi na našem blagdanskom stolu, ipak su stari već isprobani recepti. Većinu njih možete pronaći na blogu pod oznakom Božić. Ovo je jedna od mojih omiljenih kombinacija uz dodatak začina. Miriše na Božić




sastojci

150 gr ribane mrkve
80 gr brašna
1 mala žličica praška za pecivo
1 mala žličica sode bikarbone
žličica cimeta
kardamom, muškatni orašćić
narančina korica
vanilija
30 gr sjeckanih oraha
20 gr brusnica
20ml suncokretovog ulja
20 ml narančinog soka 
1 jaje
60 gr smeđeg šećera





Jaje umutiti sa šećerom dok ne nastane kremasta, svjetla masa  pa dodati začine.  U posudu prosijati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.  U smjesu s jajem dodati naizmjence mješavinu  brašna i narančin sok i ulje. Orahe nožem nasjeckati na grublje komade, naribati mrkvu. U smjesu dodati brusnice, orahe i ribanu mrkvu. Smjesu uliti u kalup po želji, možete peći kao kolač ili pojedinačno u obliku muffina. Peći u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 35 minuta. Pečene kolačiće ohladiti. Po želji ih možete glazirati čokoladom ili šećernim preljevom.