petak, 13. ožujka 2015.

Krema od sirove heljde s voćem


Bliži se ljeto i sve više čitamo  o dijetama, i vježbanju i kako se "srediti" nakon dugih zimskih mjeseci.  Smatram da je doručak uistinu najvažniji obrok u danu a isto tako vjerujem da samo rijetki sretnici imaju vremena sjesti za stol i u miru kvalitetno i zdravo doručkovati. Izrada ove kreme je vrlo jednostavna, slična je pripremi smoothija, i može se napraviti u rijeđem obliku i ponijeti sa sobom na posao te popiti po putu. Heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za osobe koje su na njega alergične. Bogata je vlaknima i sadrži osam esencijnih masnih kiselina. Često ju koristim kao zamjenu za rižu a od heljdinog brašna radila sam kekse s čokoladom.




sastojci za jednu zdjelicu

50 gr heljde
200ml vode 
1 žlica jabučnog octa
...
1 zrela banana
100 ml bademovog mlijeka (rižinog, zobenog, kokosovog)
2 žlice mljevenih badema
2 datulje( 2 žlice javorovog sirupa)
cimet
mrva himalajske soli
80 gr smrznutog bobičastog voća po izboru
pelud



Heljdu namočiti preko noći u vodi s octom. Ujutro dobro isprati i ocjediti. U blender staviti bananu na kolutiće, heljdu, datulje, cimet, mrvu soli, mljevene bademe i smrznuto voće pa sve blendati do kremaste strukture. Ako želite dobiti rijeđu kremu dodajte jos tekucine. Ukrasiti bobicama voća i servirati.

p.s. želite li postići ovakav  dvobojni mramorni efekt, u smjesu dodajte samo polovicu smrznutih bobica pa izblendajte, odvojite pola smjesu pa joj dodajte i preostale bobice i opet izblendajte. Tako ćete dobiti dvije različite nijanse.  

Broj komentara: 9:

  1. Čemu služi ocat u receptu? Nikad nisam radila hljedinu kašu jer još nisam baš navikla na okus heljde pa me zanima .)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uobičajeno je namakati sve mahunarke i zitarice radi "uklanjanja" fitinske kiseline.
      U ovom slučaju heljda se namace i radi lakše probavljivosti.
      Kiselina bio to ocat ili limunov sok potpomaže tom procesu

      Izbriši
  2. Zanimljivo i da ne spominjem da baš jako zdravo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hljeda ide naveče na namakanje, ovo moram isprobati! Hvala za recept! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kad sam vidjela fotke, pomislila sam kako neodoljivo podsjeća na sladoled :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljiv recept! Samo pitanje: heljda se namače preko noći i sirova blenda iduće jutro prema receptu? Nije potrebno kuhati?

    OdgovoriIzbriši
  6. Cesto pravim ovako nesto, i obozavam. Poslednji put sam kombinovala sa jabukama, iskokanim amarantom i chia. Mmmmm

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimljiva mi je ova sirova heljda...

    OdgovoriIzbriši