Bliži se ljeto i sve više čitamo o dijetama, i vježbanju i kako se "srediti" nakon dugih zimskih mjeseci. Smatram da je doručak uistinu najvažniji obrok u danu a isto tako vjerujem da samo rijetki sretnici imaju vremena sjesti za stol i u miru kvalitetno i zdravo doručkovati. Izrada ove kreme je vrlo jednostavna, slična je pripremi smoothija, i može se napraviti u rijeđem obliku i ponijeti sa sobom na posao te popiti po putu. Heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za osobe koje su na njega alergične. Bogata je vlaknima i sadrži osam esencijnih masnih kiselina. Često ju koristim kao zamjenu za rižu a od heljdinog brašna radila sam kekse s čokoladom.
sastojci za jednu zdjelicu
50 gr heljde
200ml vode
1 žlica jabučnog octa
...
1 zrela banana
100 ml bademovog mlijeka (rižinog, zobenog, kokosovog)
100 ml bademovog mlijeka (rižinog, zobenog, kokosovog)
2 žlice mljevenih badema
2 datulje( 2 žlice javorovog sirupa)
cimet
mrva himalajske soli
80 gr smrznutog bobičastog voća po izboru
pelud
Heljdu namočiti preko noći u vodi s octom. Ujutro dobro isprati i ocjediti. U blender staviti bananu na kolutiće, heljdu, datulje, cimet, mrvu soli, mljevene bademe i smrznuto voće pa sve blendati do kremaste strukture. Ako želite dobiti rijeđu kremu dodajte jos tekucine. Ukrasiti bobicama voća i servirati.
p.s. želite li postići ovakav dvobojni mramorni efekt, u smjesu dodajte samo polovicu smrznutih bobica pa izblendajte, odvojite pola smjesu pa joj dodajte i preostale bobice i opet izblendajte. Tako ćete dobiti dvije različite nijanse.
Čemu služi ocat u receptu? Nikad nisam radila hljedinu kašu jer još nisam baš navikla na okus heljde pa me zanima .)
OdgovoriIzbrišiUobičajeno je namakati sve mahunarke i zitarice radi "uklanjanja" fitinske kiseline.
IzbrišiU ovom slučaju heljda se namace i radi lakše probavljivosti.
Kiselina bio to ocat ili limunov sok potpomaže tom procesu
Zanimljivo i da ne spominjem da baš jako zdravo izgleda.
OdgovoriIzbrišiHljeda ide naveče na namakanje, ovo moram isprobati! Hvala za recept! ;)
OdgovoriIzbrišiKad sam vidjela fotke, pomislila sam kako neodoljivo podsjeća na sladoled :D
OdgovoriIzbrišiZanimljiv recept! Samo pitanje: heljda se namače preko noći i sirova blenda iduće jutro prema receptu? Nije potrebno kuhati?
OdgovoriIzbrišiTako je, heljda je sirova
IzbrišiCesto pravim ovako nesto, i obozavam. Poslednji put sam kombinovala sa jabukama, iskokanim amarantom i chia. Mmmmm
OdgovoriIzbrišiZanimljiva mi je ova sirova heljda...
OdgovoriIzbriši