utorak, 27. ožujka 2018.
Naš Uskrs u plavom
Ponekad je potrebno malo slobodnog vremena i dobre volje, pokoji zanimljivi detalj i vaš blagdanski stol može izgledati kao iz časopisa. Ovo je naš blagdanski stol od prošle godine. I ove godine ostati ću vjerna prirodnim bojama i ukrasima iz vrta, tradicionalni receptima i običajima.
Ova krasna plava jaja bojana su lišćem ljubičastog kupusa. Prvo sam jaja dobro oprala uz pomoć spužvice i jabučnog octa da skinem sloj masnoće. Jaja sam skuhala u običnoj vodi a u drugom loncu kuhala sam nasjeckani kupus s malo vode. U ohlađeni kupus sam smjestila jaja pazeći da su prekrivena tekućinom i kupusom. Jaja ostavite preko noći da se obojaju. Možete dodati i koje prepeličje jaje, zar nisu divna?
Gnijezdo sam isplela od šiblja i napunila slamom, dodala koje pero za dekoraciju pa sam unutra smjestila obojana i čokoladna jaja. Ova šarena jaja bojao je moj sin uz pomoć vodenih boja i kista, služila su isključivo kao dekoracija.
Od tijesta za pincu, tradicionalni slatki kruh, po receptu moje none, napravila sam pupice, odnosno lutkice. Prije pečenja stavila sam sirovo jaje za glavicu, i nakon pečenja na njemu nacrtala jestivim flomasterom oči i usta. Ovaj me dio najviše razveselio jer me je podsjetio na moje djetinjstvo.
srijeda, 14. ožujka 2018.
Zdravi keksići sa tri sastojka
Evo još jednih keksića.
Jako se veselim kad napravim kolač ili slasticu koja zadovoljava moje potreba za slatkim a uz to je i zdrava. Kažem zdrava jer ne sadrži bijeli šećer i bijelo brašno. Sigurna sam da nećete odbiti ove keksiće, osobito će biti zanimljivi onima na posebnim režimima prehrane. Priprema je jednostavna i treba vam svega par sastojaka.
U velikom broju ste tražili ovaj recept pa evo da ga napišem.
Jako se veselim kad napravim kolač ili slasticu koja zadovoljava moje potreba za slatkim a uz to je i zdrava. Kažem zdrava jer ne sadrži bijeli šećer i bijelo brašno. Sigurna sam da nećete odbiti ove keksiće, osobito će biti zanimljivi onima na posebnim režimima prehrane. Priprema je jednostavna i treba vam svega par sastojaka.
U velikom broju ste tražili ovaj recept pa evo da ga napišem.
250 gr datulja (ako su jako suhe, potopite ih kratko u toploj vodi)
250 gr kikiriki maslaca (najbolje onog s komadićima)
1 jaje
50 gr lješnjaka
50 gr čokoladnih kapljica
Datulje i lješnjake izblendajte u grube mrvice, dodajte maslac, i jaje pa ponovo blendajte da se poveže. I gotovo. Od smjese oblikujte kuglice, stavite ih na papir za pečenje pa pritisnite dlanom, po vrhu pospite čokoladnim kapljicama. Pecite kratko u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva, ne dulje od 15 minuta. Keksići će izvana biti hrskavi a iznutra lepljivi.