Odavno sam rekla kako mi je želja najpopularnijim receptima na blogu dati novo ruho. Među tim receptima je i ova torta.
Još na početku pisanja bloga otkrila sam recept za tortu s jagodama, i danas nakon svih tih godina ona mi je omiljena. U sezoni jagoda moram je ponoviti nekoliko puta. Nakon što sam ju napravila stvarno puno puta, izmjenila sam neke stvari i naučila neke trikove. Mogu vam provjereno reći da niti jedan sir neće dostojno zamjeniti abc krem sir, (nije reklama) kao što ni jedno voće neće zamjeniti svježe jagode u sazoni(isprobala sam sa svježim malinama i višnjama iz kompota)
Ukoliko se odvažite na neke neobične kombinacije javite mi svoje dojmove.
za biskvit:
3 jaja
60 gr sitnog šećera
70 gr brašna
pola male žličice praška za pecivo
50 gr neoguljenih, mljevenih badema
vanilija, cimet, korica limuna
40 gr maslaca
Žumanjke miješati s šećerom i maslacem, dodati cimet, koricu limuna, vaniliju i brašno,
Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Na masnom papiru nacrtati kružnice veličine kalupa torte (23cm),
trebali biste dobiti 3-5 kora ( 4 za standardni kalup).
Smjesu raspodjeliti na papire i špatulom razmazati.
Peći na 200 stupnjeva 5-10 min, dok se rub zatamni.
Odvojiti od papira, i pustiti da se ohlade.
za kremu :
200 gr ABC sira(samo on paše, provjereno više puta)
300 gr mascarpone-a
3 žumanjka
100 gr sitnog šećera
malo ruma
5 dcl slatkog vrhnja
želatina 6 listova
+300 gr jagoda (nasjeckati na listiće i posuti sa šećerom da otpuste sok)
Želatinu pripremite po uputama na vrećici.
U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, dodajte abc sir, mascarpone i rum.
vrhnje umutiti ( ne smije biti previše čvrsto)
U smjesu sa žumanjcima dodajte postepeno vrhnje i na kraju želatinu.
Kalup za tortu obložite masnim papirom, najprije dno a onda i obruč.
Na dno stavite jedan list biskvit i nakapajte ga rumom i namažite kremom,
Na kremu posložite jagode, pa stavite drugi list, malo pritisnite da se ispune sve eventualne praznine.
List premažite kremom i posložite jagode....tako slažite dok ne potrošite sve sastojke.
Zadnji list samo tanko premažite kremom i poravnajte.
Stavite u hladnjak na hlađenje preko noći.
Ujutro lagano odvojite od obruča i "ogulite" masni papir.
Ukrasite po želji!!
Nema komentara:
Objavi komentar