utorak, 22. ožujka 2016.

Cheesecake torta od mrkve

 U zadnje vrijeme sve je više zdravijih receptaa,onih s manje šećera ili izdravijim zamjenama, bez brašna ili s brašnim orašastih plodova.   Ova torta nije takva.  Dugo vremena me je mamila i napokon sam pronašla savršeni razlog da isprobam ovaj recept i ponudim ga vama.  Ako niste ljubitelj torte od mrkve, onda vam ovaj recept  neću nuditi ali morate mi vjerovati na riječ. Ovo je jedna od boljih torti koje sam isprobala nakon dugo vremena.  nemojte se zaplašiti podužeg recepta i vjerujte mi da se isplati truda. Na blogu još potražite klasičan kolač s mrkvom ili pak omiljenu tortu s mrkvama. Ako više volite one zdravije varijante mogu vam ponuditi sirove kolačiće od mrkve.





sastojci za tortu od mrkve

2 jaja
1/2 šalice biljnog ulja
1/4 šalice mlijeka
1/2 šalice muscovado šećera
korica naranče i limuna
sok jedne naranče
žličica cimeta
1 1/4 šalice glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
1/2 šalice grubo sjeckanih oraha
1 šalica sitno ribane mrkve
...
sastojci za cheesecake sloj

400 gr krem sira
1/2 šalice šećera
2 jaja
1 žlica brašna 
vanilija ekstrakt
...
krema od sira

100 gr krem sira
100 gr mascarponea 
3 žlice šećera u prahu
sok  jednog limuna

za dekoraciju koristite orahe, korice limuna i naranče ili kumquat

U posudu stavite krem sir, jaja, šećer, vaniliju  i brašno pa sve izmiksajte.

Mrkvu naribajte a orahe grubo nasjeckajte.  U zdjelu za miksanje stavite jaja, šećer, ulje, korice limuna i naranče, cimet i mlijeko pa miksajte dok se sve ne sjedini. u smjesu prosijte brašno, pa dodajte sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.  Sve izmiksajte i na kraju ručno umješajte ribane mrkve i orahe. 

Kalup za torte obložite papirom za pečenje.  Na dno kalupa uliti polovicu smjese za tortu od mrkve pa poravnati.  Preko toga žlicom vadite hrpice cheesecake sloja, iskoristite polovicu smjese, nemojte poravnati. 
Sad opet slažite žlicom hrpice smjese za tortu od mrkve( slažite u udubine između hrpica torte od mrkve) pa preko toga stavite ostatak cheesecake torte. Pažljivo poravnajte.
Stavite u toplu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 50tak minuta. Provjerite čačkalicom.
Tortu ostavite  u kalupu i ohladite preko noći u hladnjaku.  Prije posluživanje premažite ju obilno kremom od sira i ukrasite orasima i agrumima.

p.s.  ako želite kremu od sira možete izostaviti ;)








Broj komentara: 5:

  1. Odlično izgleda, spremam recept ovu torticu moram obavezno isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko ml odnosno g iznosi jedna šalica? Hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. šalica je u ovom slučaju američka mjera koja iznosi nešto vise od 220ml, ali ako koristite istu šalicu cijelo vrijeem ne bi trebalo biti problema

      Izbriši
  3. Kolač od mrkve obožavam, cheesecake isto tako. Dakle, molim jednu krišku!

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavamo tortu od mrkve, a ova ima neobično punjenje, zanimljivo!

    OdgovoriIzbriši