Nakon svih ovih godina odlučila sam napraviti rožatu. Desert koji sam jednom davno jela, iznimno jednostavne pripreme. Od mame sam uzela domaća jaja i to je bilo presudno. Vrag mi nije dao mira pa sam se poigrala sa tamnim šećerom, rezulat je ova tamna boja. Drugi put ide obavezno bijeli šećer a imam i neke nove ideje, odmak od klasike koju vam ovdije donosim.. . .
600 ml punomasnog mlijeka
5 jaja
150 gr demerara šećera
2 mahune bourbon vanilije
korica jednog domaćeg limuna
....
100 gr šećera za karamel
Mlijeko, šečer, limun i vaniliju ugrijati na vatri. Kratko kuhajte da se otpusti aroma pa ohladite. Jaja izmutite. Prestali šećer otopite na laganoj vatri do zlatne boje. Ulijte u pripremljen kalup, obložite i rubove. Iznad karamela ulijte kremu. Možete koristiti i pojedinačne porcije.
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Ovaj desert se kuha u parnoj kupelji.
U dublji pleh ulijte vodu pa položite unutra kalupe s kremom. Voda treba biti nešto više od pola visine kalupa. Rožatu kuhajte sat vremena, izvadite i dobro ohladite u kalupu. Prije serviranja nožem odvojite od ruba i izvrnite na pladanj za posluživanje.
Nema komentara:
Objavi komentar