subota, 21. prosinca 2019.

Bazni recept za Božićne kekse

   Kad krene blagdansko ludilo okrećem se provjerenim receptima. Kako najviše volim raditi sve zadnje dane nemam vremena za isprobavanje.
 U tim situacijama odlično mi dođe ovo tijesto od kojeg možete napraviti razne kekse dodajući ključni sastojak. S obzirom da najviše volim pokloniti ovakvu kutiju s domaćim keksima za mene je ovaj recept hit a nadam se da će se svidjeti i vama.



250 gr glatkog brašna
100 gr šećera u prahu
140 gr maslaca 
prstohvat soli
2 žumanjka
............
dodaci za čokoladne kekse
5 g kakao praha
.........
za kekse sa marmeladom
5 žlica marmelade od šipka


 Sastojke za bazu uspite u multipraktik i pulsirajte dok ne nastanu mrvice. Odvojite na 4 dijela.
Jedan dio vratite u multipraktik pa  mu dodajte kakao prah. Dva djela neka ostanu obična a u 4 dodajte koricu limuna i naranče. Ohladite barem 30 minuta.
Od baznog tijesta režite modlicama oblike i napravite kekse s marmeladom(utisnite kuhačom rupicu i napunite marmeladom pa pecite)  na 180 stupnjeva 10-15minuta. Od tamnog tijesta možete izrezivati oblike po želji, ja sam kućice radila.  Možete ih glazirati šećerom ili otopljenom čokoladom.
Od ostataka  tamnog i svijetlog napravite  dvobojne prutiće.
Ne zaboravite od bjelanjaka napraviti puslice.






Nek su Vam veseli blagdani!


ponedjeljak, 16. prosinca 2019.

Kokos grude

 Ove godine uz nezaobilazne medenjake isprobavam neke nove recepte.  Mene uvijek kolači od kokosa podsjećaju na snijeg i volim ih vidjeti na stolu za Božić. Ako ste ljubitelji kokosa sigurno će vam se svidjeti ovi keksi a meni je kombinacija kokosa i čokolade neodoljiva.  Naravno priprema  je jednostavna, svega par namirnica, uspjeh zagarantiran. Što još čekamo?


sastojci
60 gr brašna
160  gr šećera
75 ml kiselog vrhnja
1 bjelanjak

200 gr kokosovog brašna
100 gr čokoladnih kapljica



Postupak :
U zdjeli izmješajte bjelanjak i vrhnje pa dodajte šećer i brašno.  Kad se sve sjedini dodajte kokosovo brašno i čokoladne kapljice.
Žlicom za sladoled vadite kugle na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 170 stupnjeva 20 minuta, 
Ohladite pa uronite dno kolača u čokoladnu glazuru.



četvrtak, 12. prosinca 2019.

Cavallucci di Siena

 Ovo blagdane odlučila sam dodati par noviteta na listu klasičnih kolača koje spremam za blagdane. Ovi tradicionalni kolačići  ničime nisu slični onima koje inače spremam, nisu prhki od maslaca, nisu dekorani  ni lijepi. Ustvari su vrlo tvrdi i dugo traju,  baš savršeni za umakanje u neki fini liker.
U njima nema ni jaja ni maslaca pa su pogodni za vegane.

Ajmo na recept!




200 gr šećera
80 ml vode
50 gr kandiranih korica od naranče i limuna
100 gr oraha ili badema(grubo nasjeckati)
30 gr šećera u prahu
vanilija
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice kardamoma
1 žličica praška za pecivo
320 gr glatkog brašna


U lončiću otopite šećer i vodu. Izmješajte kandirane korice sa sjeckanim orasima i dodajte šećer u prahu.  U brašno umješajte začine i prašak za pecivo. 
Sad mješavinu brašna i kandirane korice dodajte u sirup. Dobro izmajšajte.
Na radnu površinu pospite brašno pa stavite smjesu, nju oblikujte u kobasicu pa otkidajte komade i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite ih na 180 stupnjeva 15 minuta pazeći da ne potamne. Kad se ohlade uvaljate ih u šećer u prahu i spremite u kutiju.
Ideju  sam našla na jednom divnom  blogu pa bacite oko Gabila Gerardi


četvrtak, 5. prosinca 2019.

Blagdanski kuglof u suradnji s PIK Rijeka-Tonka

  Joj ljudi moji, pa ja ni retka nisam napisala puna dva mjeseca. Mogla bi isprike nabrajati do sutra ali neću jer to nije moj stil, zato se odmah bacam na novi recept.
Imam doma  nonin kalup za kuglof, najdražu uspomenu a  svaki kolač u njemu ima neki poseban okus.
 Ovo je jedan klasičan kuglof koji sam malčice obogatila nekim zimskim okusima pa izvrsno pristaje uz šalicu vrućeg čaja  ili hladnog mlijeka i  divno izgleda na blagdanskom stolu. 
U receptu sam koristila svježe mlijeko Tonka PIK Rijeka,  s pašnjaka Like i  Istre, jako mi se svidio okus i moram priznati da jako dugo nisam popila šalicu hladnog mlijeka.
 


  sastojci za kuglof

100 gr otopljenog maslaca
100 ml Tonka svježeg mlijeka
korica  i sok  bio limuna

230 gr glatkog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
vanilija
2 jabuke
3 jaja
180 gr tamnog  muscovado šećera
5 žlica meda

za dekoraciju šećer u prahu i nar


 Jabuke ogulite i naribajte pa zajedno sa medom, cimetom i limunovim sokom  i koricom dinstajte na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju. Jaja umutite pjenasto sa šećerom.
 U zdjeli za miješanje dodajte  brašno  i prašak za pecivo. 
Maslac otopite pa mu dodajte  hladno mlijeko.
Kad se jabuke ohlade propasirajte ih štapnim mikserom.
Sad možete sjediniti sve sastojke.
Kalup premažite maslacem i pospite brašnom pa ravnomjerno rasporedite smjesu.
Kuglof se peče na 175 stupnjeva 40-45minuta.  Ohladite i izvadite iz kalupa pa ukrasite  po želji.